Изложба от акварели на Дечко Узунов гостува в Двореца

Изложба от акварели на Дечко Узунов гостува в Двореца
За 115-годишнината си Дечко Узунов пак тръгва по света – от «Двореца» в Балчик


«Догодина се навършват 115 години от рождението на Дечко Узунов. Написала съм много писма до различни институции, галерии, музеи в страната, както и до българските културни институти в чужбина с предложение да организираме изложби от нашия фонд, който съдържа над 13 000 творби на художника. Имаме разговори за изложби в българския културен институт в Лондон и в други страни в Европа. Това, което правим, е свързано с кандидатурата на София да стане еввропейска столица на културата през 2019 г. Очаквам отговори, за да подготвим пътуващите изложби» - каза в Балчик Боряна Павлова, директор на общинския културен институт галерия-музей „Дечко Узунов” в София. В културния институт «Двореца» в Белия град са подрени 18 акварела на художника – пейзаж и голо тяло, рисувани от твореца през 80-те години на миналия век. Изложбата ще гостува до 5 ноември.


„Нашата експозиция е в ателието на художника, което е малко. Затова моята амбиция беше да може да представим пред публика почти всичко от фонда” - заяви още Павлова. „Творби на Дечко Узунов , подредени в изложби, са гостували и досега в българските културни институти зад граница. Изнасянето извън България започна от 2009 г. В страната имахме  изложби на „Шипка”6, в зала „Средец” на Министерството на културата, в залата на Художествената академия, чийто първи ректор е той, в Народното събрание. Имаше изложби в Пловдив, Варна, Севлиево, Каварна” – добавя Павлова.


Професор, академик, ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници, почетен член на чуждестранни академии, почетен председател на AIAP /Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди, Дечко Узунов е уникален творец в полето на европейската култура – беше повторено при откриването на изложбата в «Двореца».
«Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...» - припомни  Павлова думите на проф. Аксиния Джурова.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+