И Атака плаши с вот; Откриха първия здравен клъстер у нас

Преглед на печата: 5,3 по Рихтер в района на Вранча, трусът е усетен и у нас

И Атака плаши с вот; Откриха първия здравен клъстер у нас

Стандарт

И "Атака" плаши с вот

Може да се поиска вот на недоверие на правителството заради бежанците, обяви пред Нова тв депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. Според нея българското общество е манипулирано по отношение на прииждащите от Сирия. И добави, че в момента се осъществява ислямска колонизация под формата на бежанска вълна. Според Ташева заради бежанския проблем може да се иска оставката на МВР шефа Цветлин Йовчев. Тъй като той не признавал реалния брой на влизащите в българска територия сирийци, и като цяло не се справял със ситуацията.
Изявленията на Ташева свариха неподготвени колегите й националисти. Пред "Стандарт" няколко от тях не пожелаха да коментират думите й, нито да бъдат цитирани. Признаха, че въпросът не е бил обсъждан от партията и препращаха към лидера Волен Сидеров. Самият той не бе открит до редакционното приключване на броя, за да каже дали идеята за вот е партийна позиция, или солова изява на депутатката.

Новинар

Откриха първия здравен клъстер у нас

Първият здравен клъстер у нас беше открит в неделя.
Той обхваща структури от Добрич, Търговище, Шумен, Смолян, Пазарджик, Бургас, София, като фирмите са в сферата на неправителствени и бизнес организации, общински и частни болници.
Чрез клъстера се очаква да бъдат отчитани регионалните здравни особености, както и основата за стратегия за здравни политики, обясни председателят на управителния съвет на кръстера Андрей Кехайов, който е и председател на сдружение „Български лекари".

Дума

5,3 по Рихтер в района на Вранча, трусът е усетен и у нас

Земетрeсение с магнитуд 5,3 по Рихтер е имало в района на Вранча в Източна Румъния вчера призори, съобщават от Геоложката служба на САЩ. Епицентърът на труса се е намирал на дълбочина 135 км, а местоположението му - на 14 км от град Нережу в окръг Вранча и на 141 км от столицата Букурещ. Не се съобщава за пострадали или разрушения. Според някои данни трусът е бил усетен в съседните Молдова и Украйна.
У нас трусът е усетен в Русе, Силистра и Тутракан. Епицентърът на труса бе в планината Вранча, която е сеизмологично активна.

24 Часа

Паднаха три 100-годишни рекорда за студ през октомври

София, Хасково и Кърджали отбелязаха през изминалите почивни дни най-ниските сутрешни температури от близо век насам.
В общо 26 населени места счупиха рекордите по мразовити дни в началото на октомври.
В столицата рано сутринта в събота е било минус 3,6 градуса. Предишният рекорд е отбелязан през 1911 г., когато са отчетени 0,2 градуса.
В Хасково термометрите показваха минус 1,2 градуса, а в Кърджали - минус 1,4.
Най-ниската температура от неделя сутринта е в Казанлък - минус 4 градуса. Други градове, в които живакът остана под нулата са, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Кнежа, Благоевград, Видин, Шумен, Трън.