Откриха приемна на движение ДНЕС в Добрич, в нея гражданите ще се жалват от монополите

Приемна на Гражданско движение “ДНЕС” вече е разкрита в Добрич. Тя се намира на бул.”25-ти Септември” № 48, вх.Б /партер/.

Откриха приемна на движение ДНЕС в Добрич, в нея гражданите ще се жалват от монополите
Гражданите на Добрич и региона, които смятат себе си за измамени или ощетени от естествените монополи и мобилните оператори, ще могат да се обръщат към Движение за национално единство и спасение. Всеки желаещ ще може да получи правна консултация и да разбере повече за законите и правата си, за това с кои институции трябва да комуникира и какво точно да изисква от тях.

Гражданите от града и региона могат да се обръщат към представителите на ДНЕС в приемната на адрес гр.Добрич, бул.”25-ти Септември” № 48, вх.Б /партер/, тел.0887/295-191, както и на горещия телефон  02 /843 53 56,  на сайта на ДНЕС - www.dnes-bg.org и на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” – www.antimonopoli.bg или на имейл dnes_db@abv.bg.

Припомняме Ви, че Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” стартира на 26 септември 2010 г., в София, а на 01.10.2010 г. и в гр.Добрич. Това е първата гражданска инициатива по смисъла на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В хода на инициативата бяха събрани повече от 700 000 подписа, които бяха внесени в Народното събрание.

По инициатива на Гражданско движение ДНЕС се създаде Общество на пострадалите от произвола на монополите – електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване, топлофикация и мобилните оператори. Основните цели, които си поставя то са: Оказване на помощ при разрешаване на конкретни проблеми на гражданите, свързани с монополите, чрез даване на безплатни правни консултации; Завеждане на колективни съдебни искове на пострадали от произвола на монополите и  мобилните оператори; Взаимодействие с ДКЕВР, местното самоуправление и държавната администрация, и осъществяване на граждански контрол, с оглед повишаване на коректността във взаимоотношенията „потребител – доставчик” на  комунални услуги; Организиране и участие в инициативи за изготвяне на предложения за актуализиране и промени на законодателството, свързано с дейността на  монополистите; Огласяване на допуснати нарушения в практиката на монополистите и мобилните оператори.