Третият парад на хвърчилата край Шабла вече с международно участие

Оригинални модели собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция, Румъния, Литва, Индия и участници по линия на международния Black Sea Kite Festival

Третият парад на хвърчилата край Шабла вече с международно участие

За трета поредна година днес и утре край Шабла ще се състои Фестивал на хвърчилата – за хората на Крайбрежна Добруджа, житото и червеногушата гъска. Ораганизатори са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла.

Тази година Фестивалът става международен – оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция, Румъния, Литва, Индия и др. Програмата включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място. Съпътстващата програма на фестивала също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от района, кулинарно шоу с Ути Бъчваров, визуален графити проект „Фар Шабла Графити 2013“, екскурзии за наблюдение на птици, изложба на селектираните фотографии от фото-пленера „Фестивал на хвърчилата – Шабла 2012“,  приятна музика и много други забавления южно от фара на нос Шабла и в сградата на Зеления образователен център в града.

Фестивалът се организира в рамките на проект «Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България», финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от БДЗП. 

Партньори: Неформална група “Аморфа”, Зелен образователен център – град Шабла, Българската федерация по авиомоделизъм, Фотографско общество Варна, Seagull Kite Club – Турция, както и много други наши приятели от Шабла, района и цялата страна, съобщават организаторите. Тази година се очаква в парада на хвърчилата да се включат и международни участници по линия на международния Black Sea Kite Festival.