Водещи сценаристи и продуценти работят с млади таланти на тема „Как се става сценарист?”

За втора поредна година в курортен комплекс „Албена” се провежда „Работилница по творческо писане“, насочена към младежи с интереси в писането. Програмата на второто издание е насочена към темата „Как се става сценарист“ и лекторите ще съсредоточат вниманието на студентите към работещата формула за успешен сценарий.

Водещи сценаристи и продуценти работят с млади таланти на тема „Как се става сценарист?”

В звездния екип от преподаватели тази година се включиха Любен Дилов-син, Мирон Крумов, Ваня Щерева, Борислав Колев, Евтим Милошев, Димитър Митовски и Калин Сърменов. Те ще разкажат на участниците спецификите при работа по реалити проект, забавно предаване, кино и сериали и документалистика.

В програмата са заложени теми, които обхващат целия процес – от производство на един сценарий и представянето на проекта за продукция, до адаптацията на световните формати и избор на хората в сценарния екип. Цялото обучение е практически насочено и цели да подобри и надгради уменията на присъстващите. Лекторите ще споделят опит и умения, като освен семинарни занятия организаторите от „Албена“ са предвидили и мултимедийни презентации, включващи и прожекция на документалния филм „Стоичков“ с автор Борислав Колев, един от лекторите на работилницата. Димитър Митовски ще разкаже и покаже на терен спецификите на работата на продуцента и ще сподели подробности наживо от снимачния процес на сериала „Под прикритие“.

През цялата седмица чрез различни задания лекторите ще проверяват какви са уменията и знанията на участниците с мини домашни. На финала ще бъде поставена заключителна задача за изготвяне на проект, а жури ще избере победителите, които да получат стаж във водещите медии и продуцентски къщи у нас.

Тази година участниците отново са 20 и са подбрани сред най-добрите от включилите се в конкурс за сценаристи по-рано тази година. Целта на форума е участниците да имат възможността да се срещнат с популярни лица от бранша и да опознаят практиката, да придобият опит от поставените задачи, а чрез финална задача да приложат натрупаните умения.

Повече за първата работилница по творческо писане 2012 г.

През юли 2012 г. поетите Владимир Левчев и д-р Йордан Ефтимов бяха лектори на панела за поезия, а дългогодишния главен редактор на сп. Playboy и настоящ на сп. Biograph Георги Неделчев сподели опита си в публицистиката. Курса по писане на сценарий беше под ръководството на главните сценаристи на хитовия сериал „7 часа разлика” Милена Фучеджиева и Любен Дилов-син. Носителят на наградата ВИК за 2005 г. Емил Андреев разкри опита си в един от най-атрактивните художествени жанрове – краткия разказ. А най-успешната жена романист у нас Людмила Филипова, автор на 7 бестселъра, заедно с доц. д-р Иван Иванов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” имаха нелеката задача да дадат практически знания на студентите как се пише в най-популярния жанр – романът.

Работилницата по творческо писане завърши с изпълнение на творческа задача на тема „Сподели лятото“, по която писаха всички участници. Те имаха възможност да избират дали да пишат в категориите поезия или проза, а критериите, по които ги оцениха бяха интерпретация на идеята, оригиналност, работа по стила, композиция и структура, грамотност и чувство за хумор. Всички показаха изключителни умения и много интересни интерпретации на темата.