Отпада данъчното облекчение за млади семейства; Таванът на пенсията = 6 минимални заплати

Преглед на печата: ГЕРБ реши да внесе 7-8 поредни вместо 1 вот на недоверие

Отпада данъчното облекчение за млади семейства;  Таванът на пенсията = 6 минимални заплати

Стандарт

Стойнев: Няма забавяне по делото за "Белене"

Няма никакво забавяне по действията на правителството във връзка с арбитражното дело между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Така министърът на икономиката Драгомир Стойнев отхвърли обвиненията на експремиера Бойко Борисов, че България ще загуби делото и ще трябва да плаща 1 млрд. евро заради забавени действия. В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ прочете писмо, адресирано до Стойнев и подписано от Кристофър Сепала от адвокатското дружество "White and Case", представляващо НЕК по делото. В него той настоява за по-бързи действия за взимане на решения от българската компания и призоваване на експерти и свидетели, необходими за подготовка на защитата ни. Срокът за това е кратък, тъй като заседанието по делото е на 25 октомври. "Предприели сме всички необходими мерки за защитата на НЕК. Новото ръководство на компанията е получило заповед лично от мен да приключи с всички задачи", заяви Стойнев.


24 Часа

ГЕРБ реши да внесе 7-8 поредни вместо 1 вот на недоверие

ГЕРБ внася вот на недоверие, но не един - заради цялостната политика на правителството, а първия от поне 7-8 по различни ресори.
Това съобщи лидерът Бойко Борисов след заседание на парламентарната група. Той искал един вот, за да не девалвира този инструмент, но размислил, след като чул думите на председателите на ДСБ и ДБГ Радан Кънев и Меглена Кунева, че така ще бетонира кабинета. Внасянето на вот за цялостна политика блокира искането на друг в следващите 6 месеца. "Не ме е срам да се съобразявам с хора, за които съм убеден, че рано или късно народът ще ни принуди да се разбираме", призна Борисов.

Дума

Орешарски и Плевнелиев с обща позиция за кризата в Сирия

България категорично осъжда извършената на 21 август атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството, са записали в обща позиция на България по кризата в Сирия президентът и министър-председателят.
Категоричен отговор от страна на международната общност ще потвърди неприемливостта на подобни действия и ще съдейства за предотвратяване на евентуално следващо използване на химически оръжия, както и на тяхното разпространение. Следим с внимание предприетите в рамките на ООН действия, включително представянето на доклада на екипа на ООН/ОЗХО за атаката на 21 август. Недвусмисленото тълкуване на този доклад ще съдейства за ефективни действия от страна на международната общност и за предприемането на по-нататъшни мерки, настояват Орешарски и Плевнелиев.

Монитор

Таванът на пенсията = 6 минимални заплати

Таванът на пенсията да се определя според минималната заплата. Това е едно от предложенията, които Консултативният съвет по пенсионна реформа към МТСП обсъди вчера. Идеята е най-високата пенсия да е равна на 6 пъти минималното възнаграждение. „Това означава, че таванът ще е 900 лв.", пресметна шефът на НОИ Бисер Петков. 25 300 пенсионери ще получат реалните суми, а други 27 500 ще продължават да вземат по-малко пари спрямо плащаните от тях осигуровки. Този вариант ще струва 5 млн. лв. месечно на НОИ. „Най-евтино е, ако всички пенсии се индексират с швейцарското правило", заяви социалният министър Хасан Адемов. Най-нереалистичният вариант е таванът да падне за всички пенсии, което ще струва 125 млн. лв. Вчера депутатите приеха окончателно промени в закона за гарантиране на вземанията при обявяване на несъстоятелност. Така при банкрут на шефа служителите ще получават по 6 вместо по 3 заплати от фонда за гарантиране на вземанията. Максималният размер, който могат да получат останалите без препитание, се увеличава от 1000 лв. на 1200 лв.

Новинар

Отпада данъчното облекчение за млади семейства

Данъчното облекчение за млади семейства, които изплащат ипотечен кредит, ще отпадне.
Това предвиждат промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица, разработвано от Министерството на финансите. Идеята е да се въведе подоходно облагане за семействата с деца. Ведомството има амбиция това да разшири кръга от млади семейства, които ще имат шанс за финансово облекчение по жилищните кредити.
Засега обаче предложението е записано на чернова и предстоят допълнителни обсъждания. Иначе в мотивите за отпадането на данъчното облекчение е записано, че според ЕК то създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от хора, живеещи в България, спрямо такива, които въпреки че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава - членка на ЕС.