Барбара Геринг е новият почетен гражданин на Добрич

На свое заседание днес Общинският съвет потвърди предложението на Комисията по предложенията за почетен гражданин.

Барбара Геринг е новият почетен гражданин на Добрич

Швейцарският дарител Барбара Геринг е новият почетен гражданин на Добрич. Престижното звание ще бъде връчено на тържествената сесия на празника на града - 25 септември. Барбара Геринг е родена на 11 юли 1953 г. в гр. Винтертур, Швейцария, омъжена за Курт Геринг - юрист, по образование тя е търговски работник и дипломиран преподавател.

През 1996 г. Ройтерс публикува снимка на малко кенгуру с майка му. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник. Тя дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя се обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, благодарение на който е изграден Центърът за защита на природата и животните в Добрич - по модел на парка в Цюрих. В швейцарския град Шафхаузен е учредено дружество "Про Зоо Добрич", което събира средства за различни благотворителни инициативи.
 
Само до откриването на ЦЗПЖ - на 25 септември 2003 г., партньорите от Шафхаузен влагат безвъзмездно значителната сума 300 000 лева, а досега инвестициите им за неговото развитие надхвърлят половин милион лева. Със средства, материали  и участие на място на швейцарски специалисти бяха изградени двете езера, подслона за миещите мечета, информационните табла.  Доставена бе специална помпа за водопада. По-голямата част от техническото оборудване за поддържане на зелените площи също е дарение от Шафхаузен. И не на последно място – благодарение на активността на дружеството животните в ЦЗПЖ имат свои осниовители в Швейцария. По  предложение на Барбара Геринг, със средства от швейцарските партньори вече четвърто лято в Зоопарка функционира Зелено училище, където децата се запознават непринудено с живота на обитателите му и богатата природа, научават се как да я съхраняват.



Зоопаркът в Добрич получи м.г. най-висока оценка като напълно отговарящ на съвременните европейски екологични изисквания с присъждането на лиценз №1 на МОСВ. Международно признание за  този съхранен зелен парк, разположен на площ от 160 декара с над 120 животни от около 30 вида, е успешното участието на Община Добрич заедно с двете НПО  в реализацията на значими проекти по програмите на Европейския съюз за съфинансиране на доизграждането и развитието на центъра. Международен проект с партньори от Румъния вписа  Зоопарка в Добрич сред 50-те най-атрактивни туристически обекта в Добруджа. Туристи от нашите морски курорти, както и от съседната страна са сред обичайните посетители в него през лятото.

В отчетния  доклад за заседанието на Управителния съвет на Дружество „Про Зоо Добрич” в Шафхаузен, което се проведе на 21 август, Барбара Геринг е пресметнала своя доброволен, безвъзмезден труд за Добрич през изминалите 16 години от началото на партньорството досега  на 10 000 работни часа.

Приносът й за на нашия град не се изчерпва само с дейността й за изграждане и развитие на зоопарка. През трудните зими на 2000 - 2001г. тя предоставя 3000 швейцарски франка лични средства като дарение на БЧК - Добрич за осигуряване функционирането на трапезарията за крайно нуждаещите се. Организира и изпраща от Швейцария неколкократно дрехи и лекарства. Дарява художествена литература на чужди езици за ЕГ ”Гео Милев”.