Студенти трупаха опит и знания в ТСБ - Добрич

По повод инициативата "2013 - Международна година на статистиката" Териториално статистическо бюро - Добрич успешно се включи в проект "Студентски практики" на Министерството на образованието и науката, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г". Проектът се изпълнява в партньорство с всички висши училища в България.

Студенти трупаха опит и знания в ТСБ - Добрич



В ТСБ - Добрич по проекта "Студентски практики" участваха трима студенти от специалност "Статистика и иконометрия" в Икономическия университет -  Варна. ТСБ - Добрич предостави възможност за придобиване на практически опит и усъвършенстване на уменията им. Практическото обучение се проведе в съответствие с изучаваната от студентите специалност в рамките на 240 астрономически часа в реална работна среда. Бяха изпълнени задачи, възложени от организацията работодател, съгласно предварително изготвен регламент. Програмата за позицията "Статистик" включваше участие в събирането и обработването на статистически данни за изследванията от Националната статистическа програма. Студентите бяха запознати и с утвърдената методология и организация за провеждане на статистическите изследвания.

По време на обучението бяха спазени изготвените графици по проект "Студентски практики". Студентите усвоиха основни умения за работа с информационните системи на НСИ и се запознаха с месечната, тримесечната и годишната отчетност на фирмите и организациите от област Добрич. Бяха включени и в анкетите "Работна сила", "Домакински бюджети", "Потребители", "Туристически пътувания и разходи за туризъм на домакинствата".