Глобяват шофьори заради 90 абсурдни знака; 13 см острие на нож извадили плевенските лекари от главата на Нина

Строят още 5 км от „Хемус”; Мажем лютеницата на румънски хляб; На Стената бе написано "ОСТАВКА"...

Глобяват шофьори заради 90 абсурдни знака;  13 см острие на нож извадили плевенските лекари от главата на Нина

Дневник
България ще търси външна помощ за настаняването на бежанци от Сирия
Най-сериозната заплаха да България от изостлянето на ситуацията в Сирия е евентуалната бежанска вълна, е оценката на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който днес набеляза 11 мерки за противодействие.

Те са насочени към засилване на наблюдението на държавната граница, създаване на организация по настаняването и осигуряването на всимко необходимо за тях и търсене на помощ за това. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от пресцентъра на правителството.

Ще бъде създаден Национален оперативен щаб с две нива на управление – МВР и два тактически оперативни щаба в Елхово и в Хасково. Приоритет за оперативния щаб в Елхово ще бъде наблюдението на държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури, а за щаба в Хасково – осигуряването на приемането на бежанския поток и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури.

Ръководител на Националния оперативен щаб ще бъде министър Йовчев, а зам.-ръководител ще бъде зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Членове на щаба ще бъдат за.-министри на министерствата на външните работи, на отбраната , на здравеопазването, на земеделието, на финансите, зам.-директор на Националната разузнавателна служла, зам.-председател на ДАНС, главният секретар на МВР, Началникът на отбраната, директорите на главна дирекция "Национална полиция" – МВР, главна дирекция "Гранична полиция" и  главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Не застрашават националната сигурност и евентуални икономически и финансови рискове, с ниска стехен на вероятност е рискът от повишаване на престъпността.

Камери ще следят за нарушители при задръстените от ремонта участъци на "Тракия"
Специално поставени камери ще следят за нарушения в района на 61 км на "Тракия", където се образуват задръствания заради ремонтните работи по виадукта, съобщи Министерството на регионалното развитие.

"Особен проблем, който имаме там, е че водачите на МПС не спазват ограниченията за движение и създават проблеми. Призовавам всички водачи да спазват ограниченията. Сега вече ще има и камери, така че се навяваме да дисциплинираме водачите и да се отпуши движението", заяви строителният министър Десислава Терзиева, която инспектира обходи магистралата. Тя призова водачите за повече търпение, докато траят ремонтите на мостовете.

Строителството на лот 1 и на лот 2 от автомагистралата се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез оперативната програма "Транспорт". Изграждат се общо 65,62 километра.

Труд
Топим се със 116 души на ден
Населението на България продължава да се топи с бързи темпове, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера. Към края на 2012 г. у нас са живели 7 284 552 души, което е с 42 672 по-малко в сравнение с населението към 31 декември 2011 г. За година е изчезнал град почти с големината на Видин, показва статистиката. През 366-те дни на миналата високосна година населението на България се е стопявало със скорост от 116 души на ден.

Още по-тревожно е сравнението с данните от последното национално преброяване, което беше към 1 февруари 2011 г. Оказва се, че за 23 месеца - до 31 декември 2012 г. хората у нас са намалели с 80 018 души.

Все по-отчетливо се вижда, че населението на страната се съсредоточава в два големи мегаполиса - София и Варна, главно заради трудовите миграции.

Община Варна е по-голяма от Пловдив по население. Жителите на Пловдивска община са 339 129 души към края на миналата година, а варненци са с 4500 повече.
Все пак Пловдив все още държи второто място като населено място. Причината е, че периферните зони на града са отделени в отделни общини, докато към Варна са закачени и няколко съседни села. Без тях населението на града е 334 774 души. За първи път най-големият ни град край морето изпревари Пловдив като община през 2011 г.

Вече почти всеки пети българин е столичанин, сочат още данните на националната статистика. Към края на миналата година населението на София е било 1 242 012. Реално само за една година хората в града са се увеличили с почти 6000.
Според най-новите данни на ведомството на Ренета Инджова в градовете у нас живеят общо 5 307 868 души, а за първи път през последните 70 години населението на българските села е паднало под 2 милиона души. В момента в тях живеят 1 976 684 души.

Жените продължават да са мнозинство в страната, като на 1000 мъже се падат 1071 дами.

Борисов: Нямам споразумение със Станишев за предсрочни избори през май
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да има споразумение за предсрочни избори през май с лидера на БСП Сергей Станишев, съобщи Фокус.

 „Аз просто съзирам поредната им манипулация", заяви той в Бургас.

"Нито сме говорили, нито имаме такива уговорки, нито имаме срещи, нито имаме чувания по телефон. Просто - те по този начин искат да объркат и протестиращите, и хората в България, които не ги понасят вече", твърди Борисов.

Борисов е на посещение в Бургас за среща с актива на партията. Той обясни, че обикаля организацията, тъй като има повече време.

"ГЕРБ се връща в парламентарните комисии само като членове", каза още Борисов.

Причините за това са две, обясни той. „Да ги принудим да имат кворум, защото сега с по 5 - 6 човека, взимат решенията и второ, за да можем да алармираме по-своевременно обществеността за това, което мислят или предприемат да правят", коментира той.

„Няма да участваме със зам.-председател на парламента, защото на нас ни подхожда да имаме председател, като първа политическа сила, а и няма как да им легитимираме това ръководство на Тройната коалиция. Няма как човек на ГЕРБ да стои с БСП, ДПС и "Атака" на трибуната на парламента. Няма да участва в международни делегации и няма да заемаме председателски места в комисиите", категоричен бе Борисов.

"В България има три милиона и половина автомобили и магистралите са жизнено важни", коментира още Борисов по друга важна за обществото тема.

„Бургас имаше шанса да има кмет, да има правителство на ГЕРБ, да има магистрала „Тракия", да има бързата ж.п. линия София - Бургас, София -Свиленград", заяви Борисов. Той посочи, че тази част на България вече е друга. Борисов допълни, че обходът на Бургас щеше вече да е факт, ако са управлявали те. „Тракия" работи по един прекрасен начин за този регион: за туризма, за бизнеса, за всичко", категоричен бе той.

„Вчерашното изявление на министърката, е всъщност едно продължение на едно изказване на министъра на транспорта, че в следващия програмен период или въобще, България щяла да се концентрира върху ж.п. линиите. Това е направено и вече е факт в много от развитите държави, които отдавна са си построили магистрали. Това означава, че, с магистрала „Тракия", предишната Тройна коалиция, искаха да откраднат близо 6 млрд. На магистрала „Тракия" сега щеше да има бариера на входа на Бургас и всеки, който се качи на нея, да плати. Това е публично-частното партньорство, което предлагат за „Хемус", каза Борисов.

Той посочи, че тази магистрала с негови усилия, на предишните регионални министри Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, е била вкарана в програмата на Брюксел.

„Да я направим само с 20% от парите на българския данъкоплатец. С това, което правят в момента, да изместват от магистрала „Хемус" за Варна с публично-частно партньорство, обричат Северна България на още много пъти по-слаба от тази част на България", смята той.

Монитор
Мажем лютеницата на румънски хляб
Спряха вноса на самуни, натъпкани с консерванти
Свалянето на ДДС за насъщния е един от начините по-голяма част от сектора да излезе на светло, смятат хлебопроизводители.

Родните млечни продукти и хлябът са най-предпочитани от потребителите.
Има реална опасност в Северна България по-евтин вносен румънски хляб да измести родния от рафтовете на магазините. За това предупреди вчера Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Подозирам, че по този начин българският потребител ще дотира икономиката на съседната страна”, поясни тя. „В Румъния промишлените фирми ползват ток с 26% по-евтин от останалите, а газът за тях е с 20 на сто по-ниска цена. Така те могат да постигнат много по-ниска цена на продукцията си”, уточни Кукушева и добави, че не е сигурно дали вносителите на по-евтиния румънски хляб ще плащат всички данъци у нас и има риск доставките да се правят полулегално.

Като успех на организацията, която ръководи, тя определи спирането на вноса на хлебни изделия с дълъг срок на трайност, а в “топлите точки” на супермаркетите влезе български хляб и така българските производители запазиха немалко работни места. „Хубаво е, че хората разбраха вредата от хляб с трайност от 6 месеца, защото това не може да се постигне без консерванти”, добави Кукушева.

От съюз „Произведено в България” вчера за пореден път поискаха намаляване на ДДС на хляба у нас, като той да падне до 10%. „Има време до края на годината да се поиска нотификация от ЕК”, припомни Кукушева. „Това е един от начините по-голяма част от хлебопроизводството да излезе на светло”, смята тя.

Съюзът “Произведено в България” даде положителна оценка на първите стъпки на кабинета „Орешарски”, чиито действия били окуражителни. По думите на Лукан Луканов, председател на съюза, правителството е изпълнило някои от най-важните искания не само на съюза, но и на малкия и средния бизнес в България.

Основание за тази оценка давало решението за въвеждане на “касова отчетност на ДДС”, което реално ще остави минимум 200 млн. лева в малките и средните предприятия, посочи той. Режимът предвижда регистрираните по ДДС фирми да внасят дължимия данък към хазната едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка. На второ място от съюза “Произведено в България” посочиха кампанията срещу контрабандата.

От съюза “Произведено в България” отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги и консенсус по въпроса с разпределението на добавената стойност. По думите на Лукан Луканов на теория хипермаркетите декларират желание за по-голямо присъствие на български стоки по щандовете им, но реално не свалят цените си за достъп до тях.

Според Марияна Кукушева от Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите трябва да се забрани продажбата на стоки под себестойността им, както това е направено в немалко страни в Европа.

Строят още 5 км от „Хемус”
Пътният възел при Белокопитово ще е един от най-големите в страната.
При село Панайот Волово край Шумен вчера започна строителството на участъка Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

5-километровата отсечка от км 337+302 до км 342+200 ще осъществява връзка с път І-2 Русе – Варна и І-4 Коритна – Белокопитово, чрез пътна връзка с път І-7 за град Силистра. Това ще е и най-големият пътен възел у нас. Общата дължина на участъка е 4,898 км. Проектът е по програмата "Ново строителство" на агенцията и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. Стойността на договора е 65,77 лв. с ДДС.

В сряда министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че "със сигурност европейските пари за АМ "Хемус" няма да стигнат.  Затова търсим алтернативни източници на финансиране, дори ще обмислим публично-частно партньорство, стига да има икономически интерес”.

24 часа
Глобяват шофьори заради 90 абсурдни знака
Над 90 знака за скорост, които не отговарят на пътната обстановка и нормативните изисквания, има в цялата страна, но въпреки това хиляди шофьори отнасят глоби заради тях, установи "24 часа".

Има обаче хора, които се осмеляват да обжалват в съда електронните фишове, издадени въз основа на такива знаци. Според закона, след като има поставен знак, той трябва да се спазва, коментира адвокат Явор Нотев.

Един от проблемните участъци е нареченият от шофьорите Път на абсурдите. Това е международното трасе София-Калотина. "Пътят към Калотина е изключително натоварен. По него преминават денонощно тирове, коли и чужденци, каращи с бясна скорост. Навсякъде са поставени знаци за ограничаване на скоростта, които
не отговарят на изискванията на наредба №18.

Не е странно за никого, че на метри от тях винаги има пост на КАТ, който контролира спазването им", коментира учителката Галина Тимова, която доста често преминава по този участък.

"Всички знаем за тези т. нар. хранилки, за абсурдните знаци, или липсващата маркировка, но това не променя много нещата и глобите трябва да се пишат", твърди още Нотев.

По думите на шофьорите именно такава е и ситуацията с пункт на КАТ, който е край Сливница. На няколко метра преди него има знак за ограничаване на скоростта 50 км/ч. Табелата обаче изниква изведнъж, без да са спазени изискванията на наредба 18, твърди Тимова.

Според закона поставянето на ограничителен знак за скорост за повече от 20 км/ч трябва да се предхожда от поредица от други знаци, които постепенно намаляват с по-малки ограничения - например 70, 50, и т. н. Това е записано в чл. 79 ал. 2 от наредбата. На въпросния участък обаче шофьорите остават изненадани. Докато карат с разрешените 90 км/ч по международния път, изведнъж се натъкват на ограничение от 50 км/ч.
Естествено, нямат възможност да реагират навреме. Когато срещу тях застане и палката на катаджията, набиват рязко спирачките. На пункта почти всеки спрян е чужденец. Репортер на вестника пита полицаите за какво спират колите. "Не спираме за скорост, за нея правим само снимки, проверяваме други неща", отвръщат ухилени униформените.
Междувременно спреният чужденец се измъква мълчешком от поста на КАТ, намерил удобна възможност да си тръгне без наказание. Ние пък виждаме, че мобилната камера, която снима за скорост, е изключена. Когато питаме защо, следват гневни реплики: "Тръгвайте си, махайте се оттук, нямате разрешение от пресцентъра!"

В обратната посока, към София, малко преди да влезем в града, отново виждаме изведнъж ограничение от 40 км/ч. Знакът е ръждясал и напукан. Светлоотражателното му фолио отдавна е изгубило основната си роля. Освен това по изискванията на наредбата на гърба си той трябва да има дата и номер на производство, които липсват Поставен е на около 200 м от кръстовище на входа на София близо до "Метро" в Люлин. Странно е съвпадението, че съвсем наблизо също стои патрул на КАТ.

Абсурдните знаци обаче не свършват дотук. Успоредно на пътя е поставен и указващ знак с лице, обърнато към отсрещните ниви. "Предназначен е вероятно за кравите в полето, а не за шофьорите, защото те не могат да го видят", шегува се Тимова. На него е изписано на латиница "Полиция", а под надписа на български са посочено докъде е област София и - накъде София град.
Грешните знаци по шосетата се сменят основно при ремонтите, обясниха за "24 часа" от пътната агенция.

В началото на летния туристически сезон са направени съвместни проверки с МВР и дирекция "Охранителна полиция". Инспекторите описали знаци и ограничения, които не съответстват на съвременните технически характеристики на автомобилите.
Затова в момента се проверява възможността за промяна на знаците, като се съобразява пътната безопасност. Неактуалните се променят поетапно при изпълнението на проекти за рехабилитация или след изготвяне на нови проекти за организация на движението. Повечето знаци за смяна са за ограничения на скоростта, признават експертите.

13 см острие на нож извадили плевенските лекари от главата на Нина
12,5 см острие на кухненски нож е било забито в главата на 13-годишната Нина (Наргиз) Мирославова от свищовското с. Морава. В сряда привечер момичето се скарало с по-големия си брат Максут (Максимилиян) заради компютъра. Баткото замахва с кухненския нож и ранява сестра си.

Детето бе спасено с уникална операция в университетската клиника по уши, нос и гърло в Плевен през нощта срещу четвъртък. Извърши я д-р Георги Николов, главен асистент в клиниката, в екип с анестезиолога д-р Иво Стефанов и медицинските сестри Попова и Ангелова.

“Извикаха ме в спешното отделение около 21 ч. Ножът бе забит във вътрешния очен нерв на лявото око, минаваше през синуса в носната кухина и излизаше през небцето в ушната кухина. Небцето беше пробито и металът се подаваше успоредно на мъжеца в гърлото”, описва поразяващата гледка д-р Николов. Той първо прегледал детето, после направили рентгенова снимка и скенер. Консултирали го неврохирургът д-р Илия Вълков, педиатър и очен лекар.
“Малката беше в съзнание, но в шок. Не казваше, че я боли, седеше уплашено и повече мълчеше”, разказва д-р Николов. Приспали пациентката и пристъпили към изваждането на ножа. Лекарят преценил, че не може да хване дръжката и да я раздвижи. И най-малкото помръдване на острието криело огромна опасност.
Двама души хванали главата и я държали здраво, а д-р Николов внезапно дръпнал ножа и от раз го извадил. Станало за секунди, но операцията продължила от 1 до 2 ч през нощта. Когато острието било в ръцете на лекарите, в операционната се шегували, че изпитанието наподобявало драмата на крал Артур, който вади меча Ескалибур.
Д-р Николов избягва думата чудо, но признава, че пациентката му е била с огромен късмет при премеждието.
“Ударът вероятно е бил силен. Но сериозното в случая е, че ножът бе потънал на по-малко от сантиметър от мозъчната обвивка. Ако беше влязъл в мозъка, можеше да настъпи кръвоизлив в черепа. При подобни усложнения се налага отваряне на черепната кутия, за да спре кървенето”, пояснява д-р Николов. Горд е, че директно извадил острието, следвайки посоката, в която е проникнало.
“Очната ябълка е напълно запазена. Няма поражения и по очния нерв, въобще не е засегнат, сякаш ножът е избирал пътя си”, казва лекарят. За окото на Нина операцията наистина е чудо. Острието било хлътнало на милиметър от мускулите, които движат окото. Рискът: дори да запази зрението си, момичето щеше да вижда двойно. При подобни случаи мозъкът получава два различни образа. Кривогледство и напълно неподвижно ляво око са другите тежки поражения.
При операцията лекарите се справили и с друга трудност. Докато ножът си стоял набучен в детската глава, нямало кръв, тъй като притискал механично. Когато острието
било измъкнато, кръвта бликнала отвсякъде - от устата, носа и раната. Изтичала на пулсираща струя артериална кръв. Запушили я светкавично.
Максимилиян има досие в Детската педагогическа стая за дребни кражби. През т.г. той е осъден на обществено порицание за противозаконно влизане в чуждо жилище, казаха от прокуратурата.
“Трябваше да съобщим по радиоуредбата, че е престъпник.  Макар да е все още малък, хората в селото се страхуват от него. Не искат да се връща, а да го пратят в Бойчиновци или другаде, за да се опитат да го превъзпитат”, каза кметът Георги Георгиев.
Максимилиян често влизал в жилището на безпомощен старец и измъквал пенсията направо от джоба му. Напоследък удрял и баща си с каквото намери.
“Издебва го, когато е пийнал, и го бие”, казват местните.
“Преди два месеца бащата пак дойде в кметството с насинено око. Той всеки месец отработва 14 дни по 4 часа към кметството, за да получава социална помощ. Но обикновено мълчи и не обвинява сина си”, разказа местният управник. Родителят 2-3 пъти бил в затвора и момчето израснало без опека, твърдят в Морава.




Стандарт
Очакваме от Сирия по 1000 бежанци на месец
Кабинетът търси още 4 млн. лв. за издръжка
По 1000 бежанци от Сирия на месец очакват властите до края на годината. На Съвета по сигурност към Министерския съвет било обсъдено, че до Нова година мигрантите ще набъбнат с около 4000 души, научи "Стандарт" от правителствени източници. В момента над 1600 бежанци са настанени в центрове в Баня, Пъстрогор, София и Любимец. 855 от тях са от Сирия като 260 са деца. За да се осигури престоят на потърсилите убежище, ще са нужни още над 4,3 милиона лева. С тези средства ще се осигурят елементарните условия за престой на бежанците като ток, вода, хигиенни материали - сапуни, четки за зъби, тоалетна хартия, дамски превръзки. Освен това се полагат по 65 лева на човек месечна финансова помощ.

Над три часа продължи вчера спешната сбирка на Съвета по сигурност, която премиерът Пламен Орешарски свика заради кризата в Сирия. На нея бяха набелязани 11 спешни мерки (виж стр. 5). Премиерът лично се е ангажирал с контрола по изпълнението им. В разговорите под председателството на Орешарски участваха военният министър Ангел Найденов, външният Кристиан Вигенин, вътрешният Цветлин Йовчев, на здравеопазването Таня Андреева и на икономиката Драгомир Стойнев, шефовете на спецслужбите, секретарят по сигурността при президента Росен Кожухаров и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Рисковете пред България са хуманитарна криза при бежанска вълна, терористична атака, икономически последствия и повишаване на престъпленията, обяви след заседанието МВР шефът. Военният министър пък обяви, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция в Сирия, но към момента не са били отправени искания към страната ни и съответно няма отправено запитване за параметрите на евентуално българско военно участие.
"Най-сериозна е заплахата от бежанска вълна и рискът от хуманитарна криза", каза още Цветлин Йовчев. В МВР се създава Оперативен щаб на централно ниво, който ще координира действията на различните институции.

"Обсъдихме и рисковете от терористична заплаха, но такива засега няма", увери Йовчев. "Обсъдени са възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми. Но това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента", добави той.

Три оперативни щаба ще действат на територията на страната заради кризата, стана ясно още от думите на Йовчев. Предвидено е Националният оперативен щаб да има две нива на управление - МВР, както и два тактически оперативни в Елхово и в Хасково, където има бежански лагери. Приоритет за щаба в Елхово ще е наблюдението на държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури. А за този в Хасково - осигуряването на приемането на бежанския поток и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури.
Шеф на Националния оперативен щаб ще е министър Йовчев, а зам.-ръководител ще е зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Дипломат номер 1 Кристиан Вигенин заяви, че употребата на химическо оръжие "не може да бъде оставена без последствия и се надяваме и с наше участие международната общност да направи необходимото, такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение да няма".

Кризата заличи 9000 фирми в строителството и търговията
Производството на велосипеди и тестени храни скочи с 38%
Строителните предприемачи и търговците понесоха най-тежкия удар на кризата, става ясно от данните на Националния статистически институт. Над 9000 фирми от тези два бранша са прекратили дейността си през последните три години. През 2012 г. годишни отчети за дейността си в НСИ са подали 19 042 строителни предприятия. Техният брой е с 4564 компании по-малък спрямо 2009 г. Произведената продукция от строителите през миналата година е на стойност 12,7 млрд. лв. и формира 10,4% от общия обем на продукцията на нефинансовите предприятия. Този резултат е с 34% по-слаб спрямо 2009 г. Броят на заетите в строителството също рязко намалява - с над 86 хил. до 151 хил. души, сочат данните на НСИ.

Сега
АЕЦ "Козлодуй" направи първа стъпка към строеж на седми блок
На фона на споровете около заявеното в програмата на Пламен Орешарски намерение да се рестартира проектът за АЕЦ "Белене" АЕЦ "Козлодуй" направи първа стъпка към евентуален строеж на седми блок. Първата ни атомна централа получи одобрение да започне търсене на подходяща площадка за изграждането на нова ядрена мощност. Вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи на шефа на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД Валентин Илиев съответното разрешение.
"Разрешението обаче е общо - за ядрена централа, която може да бъде с един или с повече блокове", заяви Илиев. Компанията е дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и има капитал от 2 млн. лв., като почти всички средства ще отидат за предпроектните проучвания. Тя бе създадена през май миналата година специално за разширението в Козлодуй. Едновременно с това България реши да прекрати проекта "Белене".
За заветното "да" централата трябваше да почака около 9 месеца. Писменото заявление бе подадено още в началото на декември миналата година. С одобрението на практика започва техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа, ще могат да тръгнат и инженерните проучвания и изследвания. Когато площадката бъде избрана, Агенцията за ядрено регулиране трябва отново да я одобри.
"След като площадката получи лиценз, ще се търси стратегически инвеститор. Аз смятам, че имаме добри шансове да намерим такъв, ако структурираме проекта от самото начало както трябва. Но в случай че не се намерят стратегически инвеститор и финансиране, този риск ще носи проектната компания, а не АЕЦ "Козлодуй" или НЕК", заяви през миналата година тогавашният икономически министър Делян Добрев.
По сметките на експремиера Бойко Борисов изграждането на седми блок на Първа атомна щяло да излезе по-евтино от АЕЦ "Белене". Точно преди година американската компания "Уестингхаус" бе избрана да извърши предпроектното проучване за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя даде най-добрата оферта от 999 500 евро. Тогава в процедурата участваха още френската "Арева", "Риск Инженеринг" на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев и "Уорли Парсънс". Последните две фирми заедно изготвиха подобен анализ и за строежа на АЕЦ "Белене", а след това работиха с руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт". За това "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг" взеха над 90 млн. евро.

На Стената бе написано "ОСТАВКА"
“Здравейте, добре дошли, много съм щастлив да бъда тук. Първо искам да благодаря на децата от хора с най-силните аплодисменти и да почета жертвите паднали в борбата за справедливостта и истината. Специално на един, на когото е посветена най-новата ми песен – Жан де Менезес. Искам да почета още всички жертви на държавния тероризъм по цял свят". Това произнесе старателно на български Роджър Уотърс снощи по време на спектакъла "Стената" на стадион "Васил Левски". Концертът бе посветен на бразилския младеж Жан де Менезес, загинал в сблъсък с лондонската полиция по фалшиво подозрение, че готви терористичен акт. Когато Уотърс запя "Mother" и "Мамо, да вярвам ли на правителството?", в лявата част на огромната стена, издигната на сцената, се появи на български "ОСТАВКА", а вдясно известната реплика от песента "Nо fucking way". Препълненият стадион на два пъти използва кратките паузи, за да скандира "Оставка".
Спектакълът "Стената" е базиран на албума The Wall от 1979 г. на Pink Floyd и филма на Алън Паркър от 1982 г. В края на стената се изписа на български "Благодаря ви". Уотърс благодари за посрещането и за възможността да може да се поклони на гроба на майор Томпсън в Литаково.