Стартира строителството на 4 центъра от семеен тип за деца с увреждания

В Добрич започна изграждането на четири центъра от семеен тип за настаняване на деца с увреждания от социални домове в региона

Стартира строителството на 4 центъра от семеен тип за деца с увреждания




Проектът е за 2,8 млн. лв и е по оперативна програма „Регионално развитие”. 625 такива деца са в домове в областта, според статистиката. Сградите ще бъдат групирани по две. Всяка ще приютява 14 деца, за тях ще се грижат 45 социални работници, които ще минат на обучение по проекта със съдействието на фондация „Лумос” и Агенцията за закрила на детето.


„Общината ще дофинансира проекта за изграждането на инфраструктура към къщите – канализация, осветление, път” – каза кметът на Добрич Детелина Николова. Сградите се намират в "Модерна махала".


„В 62 общини има подписани договори за 103 млн. лева за изграждането 133 центъра за настаняване от семен тип и 27 защитени жилища” – каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която беше днес в Добрич, за да види първия етап от строителните работи. Според нея, крайно време е децата за заживеят в домашни условия или поне близки до тях.