Добричкият окръжен съд потвърди ареста на задържан за кражба от училище

Добричкият окръжен съд потвърди наложената на 38-годишния Андрей Ив. Н. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че в съучастие с други две лица от Добрич, като съизвършители, чрез използване на ножовка, щанга и лек автомобил, са отнели 6 броя части на парна инсталация от бивша сграда на техникум в Добрич, собственост на община Добрич.

Добричкият окръжен съд потвърди ареста на задържан за кражба от училище
Деянието е останало недовършено след намесата на полицията. На 03.02.2011 г. Районен съд – Добрич, е взел спрямо него най-тежката мярка за неотклонение. Андрей Н. обжалва това определение пред въззивния съд с искане да му се наложи по-лека мярка предвид влошеното му здравословно състояние.

Днес Добричкият окръжен съд прие представените от него медицински документи за тежко заболяване и временна нетрудоспособност до 01.01.2011 г., издадени миналата година от болници в Затвора – Ловеч и „Св. Ана” във Варна.

Адвокатът на Андрей помоли да бъде уважена жалбата предвид установената нетрудоспособност на подзащитния му и неблагоприятното влияние на условията в Следствения арест.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, се противопостави на това. Прокурорът посочи, че кражбата е извършена при условията на опасен рецидив за Андрей, от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е автор на деянието, за него са събрани лоши характеристични данни и има минали осъждания. Тези аргументи могат да обосноват необходимостта от налагане на най-тежката мярка за неотклонение, както и опасността лицето да се укрие или да извърши друго деяние. Прокурорът обърна внимание, че с представените доказателствата не се установява здравословното състояние на Андрей към момента, и дали то е несъвместимо с условията в Следствения арест, а това трябва да стане с експертиза.

Актът на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.