Цачева предложи замразяване на депутатските заплати за една година

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предложи замразяване на депутатските заплати през 2011 година. „Все още изпитваме затруднения и ние, както и българските граждани и е известно, че никъде няма растеж на доходите, каза Цачева. Предложението за решение на председателя предизвика бурна дискусия в Народното събрание.

Цачева предложи замразяване на депутатските заплати за една година

Дeпутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски определи предложението на Цачева като популистко действие, тъй като според него, възможността да се увеличават депутатските заплати произтичат от заплащанията в публичния сектор. Той уточни, че средната заплата в частния сектор е паднала, а в публичния се е увеличила през 2010 година.


 

Кого лъжем в момента, че сме толкова добри, че не си увеличаваме заплатите, попита Михалевски и допълни, че ако се приеме такъв ход, той трябва да се приложи и в министерствата. За това депутатът от Коалиция за България предложи да се приеме всички спестявания от увеличенията на депутатски заплати да бъдат насочени към общините и там да се използват за благотворителна цел.


Депутатът от КБ Янаки Стоилов заяви, че с взимането на това решение ще се докаже, че кризата в България не е отминала. „Предлагам да се внесе решение за увеличение на минималните възнаграждения в страната, защото само тогава можем да говорим за смислена солидарност, каза Стоилов.
Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев му репликира като заяви, че излизането от кризата не означава автоматично увеличение на заплатите.


Вносителят на решението Цецка Цачева се защити като призова депутатите да четат внимателно правилника, да правят разлика между проект за решение и проект за закон. „Нали знаете, че доходите на гражданите не можем да ги увеличим с проект за решение, а с проект за закони", каза Цачева и допълни „знам, че имате желание да ни сложите четки, гевгири и фунии".


Депутатът от КБ Румен Петков изрази притеснения, че с това решение депутатите ще направят своя принос за сатанизирането на българския парламент.


Депутатът Меглена Плугчиева призова народните представители към коректност към българските граждани и заяви, че ще предостави справка за изразходваните финанси от посещението на делегацията, водена от Цачева до Израел, на медиите.
Цачева й репликира като каза: „Имах желание до Анталия да пътувам с плуване".