37-ият по богатство в света акостира край Каварна; Не ходиш на профилактика - плащаш си лечението

Кучета на каишка нахапаха дете; Джебчийки и просяци дрогират бебета с лекарства

37-ият по богатство в света акостира край Каварна; Не ходиш на профилактика - плащаш си лечението

Труд   
Заспиване на румънския тираджия може да е причинило удара на "Хемус"
Заспиване зад волана на шофьора на румънския ТИР е вероятната причина за тежката катастрофа на магистрала "Хемус". Възможно е причината да е и превишена скорост, съобщи БНР.

Двама души загинаха и петима пострадаха при инцидента, информира пресцентърът на МВР. Загиналите са мъже на 55 и 64 години.

Петимата пострадали при катастрофата край гара Яна са откарани в три болници в София.

Двама мъже - на 22 и 42 години и едно момиче на 11 години бяха транспортирани в "Пирогов". По-възрастният мъж е бил прегледан и е напуснал болницата. Момчето е в стабилно състояние и без опасност за живота. 22-годишният мъж, шофьор на буса, участвал в катастрофата, е с контузии в областта на главата и ще остане за лечение в "Пирогов".

В болница "Света Ана" е настанен още един шофьор - на тежкотоварен камион.

Медицинският директор д-р Михаил Карафезов съобщи, че той е с тежки травми и множество счупени ребра. Настанен е в реанимацията и е с опасност за живот. Петият пострадал е жена. Тя е настанена в ИСУЛ и също е с опасност за живота.

Сигналът е подаден към 11 часа - за тежък инцидент на АМ "Хемус" в района на гара Яна, в посока София между два ТИР-а и две леки коли.
   
Кучета на каишка нахапаха дете   
В Димитровград дете се опита да погали кучета, но те го нахапаха. Според общинските разпоредби, кучетата освен, че трябва да се разхождат на каишка, трябва да имат и намордници. Дете на 8 г. било жестоко нахапано от две кучета, след като се опитало да погали животните. Сигналът за инцидента е подаден около 19 ч в събота в полицията в Димитровград.

Момченцето срещнало кучетата на ул. "Простор". Животните били с каишки, но без намордници, каквато е общинската наредба за домашните любимци. На каишките ги водел възрастен мъж на около 80 г. Когато детето посегнало към кучетата, те се подразнили и захапали малчугана.

"Детото им посегна да ги погали, но малко рязко и вероятно затова ги е раздразнило. Опитах се да издърпам животните далеч от него, но не успях да реагирам достатъчно бързо", казал собственикът пред полицаите.

Пострадалото дете е получило множество наранявания по главата и ръцете. Откарано е в многопрофилната болница в Хасково. На собственика на кучетата е съставен акт по наредбата на общинския съвет в Димитровград.

 "Детето е било изписано за домашно лечение веднага след като раните са му били обработени", казаха хасковски медици.

24 часа
37-ият по богатство в света на море у нас
Яхтата на Салинас акостира край Каварна
37-ият по богатство в света - мексиканецът Рикардо Салинас, бе на българското море и акостира яхтата си "Ацтека" край Каварна.

Приказно богатият мъж е доплавал със семейството си в началото на август. Той е гостувал на рекламния бос Красимир Гергов, играл е голф край Каварна и е общувал с български бизнесмени и бивши политици, отишли специално до морето да го видят.

Състоянието на Салинас се изчислява от сп. "Форбс" на 9,9 милиарда долара. С него той е 4-ият по богатство в Мексико. Има телевизия, банка, телекомуникационна компания, магазини за продажба на дребно и подпомага младежки оркестри.

Два подписа за подслушване от новата агенция
Този накичен с антени автомобил бе набеден, че обикаля София, за да подслушва, по време на предизборната кампания. Скандалът доведе до отделянето на сересетата в специална агенция.

Контрол на предаването на данни по кабелни мрежи, включително интернет, проверка на кореспонденция, проследяване, подслушване и видеозаписване на лица ще извършва новосъздадената Държавна агенция "Техническо обслужване". Това предвижда приет миналата седмица от правителството на закрито заседание правилник за дейността на ДАТО. Така за пръв път правилата за подслушването стават публични.

Агенцията ще създава свой информационен фонд и ще може да привлича граждани за сътрудници, предвижда още документът. Тя поема и работата с белязани пари.

СРС ще се ползват след поне два подписа в агенцията - одобрение на искането от председателя на ДАТО и резолюция от шеф на отдел.

Монитор
Не ходиш на профилактика - плащаш си лечението
Профилактичните прегледи се оказват решаващи за ранната диагностика. По-малко от половината пациенти са ходили на профилактичен преглед.
Пациентите, които не ходят на задължителните и безплатни профилактични прегледи, да си плащат скъпото лечение. Такъв вариант за  санкции се обмисля за здравноосигурените, които си спестяват да се прегледат. Това стана ясно от изказване на здравния министър Таня Андреева вчера след обсъждането на проекта за Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г. с директори на болници, представители на съсловните и пациентските организации. 

„Болничното лечение е най-скъпото. Там отиват близо 80% от финансовия ресурс. Всяка една промяна в нормативната уредба е дълъг процес и до края на годината това не може да стане. Освен, че трябва да се разработи на експертно ниво, промяната би трябвало да мине и през съгласувателна процедура в различните министерства. Ще се мисли обаче в тази посока, защото е важно”, разясни д-р Таня  Андреева.

Джебчийки и просяци дрогират бебета с лекарства
Крият откраднатите портфейли в пелените на спящото дете
Вземат децата „под наем” от родителите им
Просяци дрогират бебета с лекарства, за да бъдат постоянно възбудени, нервни и да плачат по цял ден. По този начин бебетата будели по-голямо съжаление сред хората и те давали повече милостиня.

Преди няколко дни репортер на „Монитор” стана свидетел как на автобусна спирка в центъра на града двама просяци, мъж и жена, дрогираха водените от тях две деца. Едното бе на видима възраст около 2-3 г., а другото бе още пеленаче. Без да се смущават от хората около тях, циганите дадоха на децата да пият разреден с вода ефедрин от ампула, купена от най-близката аптека. След няколко минути голямото дете стана видимо по-жизнено и изнервено, а бебето започна да реве неистово. Никой от присъстващите на спирката търновци въобще не прояви интерес към случващото се пред очите им. След като свършиха процедурата по дрогирането на хлапетата, мъжът хвана за ръка по-голямото, жената взе на ръце бебето и двамата тръгнаха в различни посоки по главната улица.

Търновски скитници разказаха, че действително техните колеги просяците и джебчийките използвали лекарства и алкохол, за да бъдат децата по 10-12 часа непрекъснато „в кондиция” при обиколките си по улиците. И докато просяците давали сиропи за кашлица, за да държат хлапетата в постоянно приповдигнато състояние, то джебчийките давали на бебетата алкохол, за да спят непрекъснато.

Сега
Училищата ще получават бонуси при по-висок успех на децата
Сумата ще зависи от представянето на външното оценяване в края на IV и VII клас
Средните училища също ще получават допълнителни средства за качество по подобие на университетите. Сумите ще се изплащат на онези учебни заведения, чиито възпитаници са подобрили успеха си между IV и VII клас. Делегираните бюджети остават, но министерството работи по тяхното преструктуриране и парите за едно училище няма да зависят само от броя на децата, но и от качеството на обучението, обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова. Промяната ще влезе в сила още от 2014 г.

Бонусите за училищата ще са като добавка към основната формула на делегирания бюджет. Сумата за всяко училище ще зависи от промяната в представянето на т.нар. външно оценяване в края на IV и VII клас. Ако например учениците имат 100 точки в IV клас, но в VII клас вече са изкарали 150 точки, това означава, че учителите им са работили с тях и са допринесли за по-доброто обучение и резултати. Там има добавена стойност и ще има коефициент за училището, който няма да зависи от броя на децата, обясни министър Клисарова.

Бавария кани безработни млади европейци
Лидерът на водещата германска област призна, че тя има много малко младежи
Германският канцлер Ангела Меркел даде интервю за тв канала ZDF, в което обясни приоритетите си. Нейният Християндемократически съюз води с около 16% пред основния опонент - Социалдемократическата партия.
Германският лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) и премиер на Бавария Хорст Зеехофер призова младите безработни хора в Европа да имигрират в провинцията, където да си намерят работа. В интервю за в. "Велт ам зонтаг" той поиска тези младежи да получат добро образование в Германия, да подобрят знанията си на немски език и да им се даде шанс да се реализират. "Това е в интерес на всички", каза Зеехофер. "Ние имаме прекалено малко млади хора, докато в някои европейски страни цари в същото време голяма младежка безработица над 50%. Трябва да се погрижим за тази квалифицирана работна ръка", убеден е лидерът на ХСС, който е традиционен съюзник на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Стандарт
Започват проверки на всички обекти, ползващи газ
Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението започва проверки в обектите, в които се ползва или съхранява пропан-бутан. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на МВР.

Проверките са разпоредени със заповед на главен комисар Николай Николов и ще се извършват от областните звена на ГДПБЗН, в това число и столичната пожарна.

В заповедта се конкретизира приоритетно да се проверяват обекти за обществено обслужване с възможност за едновременно пребиваване на повече от 50 човека, газоснабдителни станции и обекти за продажба на пълни бутилки.

Особено внимание ще се обърне на спазването на условията, при които е издадено разрешението за строеж, както и на строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, както и на правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Акцент ще се поставя на изискванията, отнасящи се за уреди, съоръжения и инсталации за втечнени въглеводороди. В случаи на установени нарушения ще се предприемат административно-наказателни и превантивни административни мерки. При нарушения по наредбата за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове ще се подават сигнали до регионалните отдели "Инспекция за държавен технически надзор".

Регистрираха сайт "млад меринджей"
Нашумели изрази като "млад меринджей" и "интернет лумпен" вече разполагат със собствен виртуален адрес, съобщават от СуперХостинг.БГ. Домейните internetlumpen.com, internetlumpen.net, internetlumpen.org, internetlumpen.info и mladmerinjei.com вече са регистрирани от предприемчиви българи. Все пак има шанс и за останалите интернет акули, тъй като конкретните нашумели изрази все още могат да бъдат регистрирани на домейни като .bg, .eu и други.

Лафът "млад меринджей" нашумя покрай телевизионно предаване, където възрастна ромка се опитваше да опише своя зет като "млад мениджър". "Интернет лумпен" се роди по повод антиправителствените протести. "Най-често целта в такива случаи е собственикът на домейна да спечели трафик от актуалността и нарасналото търсене на определени изрази. Когато голям брой хора търсят такива актуални думи, те попадат на сайтове със съответното наименование. По този начин собствениците на интернет проекти могат да увеличат потребителите си, възползвайки се от тенденциите", коментира Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Дневник
Двама са загиналите в катастрофа при Яна часове преди пътят да бъде пуснат след ремонт
Двама души загинаха, а петима са ранени при катастрофа на магистрала "Хемус" при гара Яна, съобщи МВР.  Първоначално се съобщаваше за една, а после - за три жертви.

Ранените са настанени в болници.

Сигналът за инцидента е подаден към 11 часа. В катастрофата са участвали три тира и четири леки коли, сочат уточнените данни. Под един от камионите е открит електромобил.

Бившият премиер Борисов преди ден  призова движението по новия път да бъде пуснато още в неделя. "Управляващите не бива да се гаврят с хората, като ги карат да пътуват в тапи и задръствания по този участък", заяви Борисов. Вчера той настоя министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева да бъде уволнена заради това, че е забавила пускането на движението по готовия път, а прокуратурата да я разследва за престъпно нехайство. 

Десислава Терзиева: Недостойно е политици да вадят дивиденти от пътен инцидент
Временната организация на движение за новоизградения участък на автомагистрала "Хемус" не би могла да има връзка с тежкия инцидент на Гара Яна. Това  заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от агенция "Фокус".

По предварителна информация, евентуалната причина е несъобразена скорост на водача на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация, посочи министърът. Тя обясни, че катастрофата е на прав участък на близо 5 км от пътен възел "Яна" в посока София. По-рано Терзиева участва в откриването на трасето, което свързва магистралата с околовръстното шосе.

"Определям като недостоен хода на някои политици, които се опитват да трупат дивиденти от трагедията на хората", заяви още Терзиева, имайки предвид изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Още миналата седмица той призова управляващите да отворят за уикенда готовото вече трасе, а не в понеделник. След тежката катастрофа днес пък той коментира, че този инцидент е можело да бъде избегнат, и поиска оставката на Терзиева.

Твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно, отговори му Десислава Терзиева. "Доколкото помня, болшинството от обектите са пускани с Акт 15 и Акт 16, което означава, че са работели две комисии за приемането на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което недопустимо", заяви Терзиева.

"Аз поех отговорността да пуснем участъка СОП - Яна с разрешение за временно ползване, за да отпушим по-рано трафика. Ако трябваше да чакаме Акт 16, то обектът трябваше още да седи затворен", обясни министърът.

Тя се оплака, че от петък е подложена на натиск от кмета на София и от бившия премиер, за да пусне движението по новопостроения участък незаконно.

Капитал
Мнозинството от членовете на КФН влязоха в конфликт с Мавродиев
Според Борислав Богоев, Антония Гинева и Николай Попов председателят е представил като тяхно едноличното си решение за преместване в нова сграда
Напрежението в Комисията за финансов надзор (КФН) вече навлиза във фаза на открито противопоставяне. Днес трима от петте й членове изпратиха до медиите писмо, с което опровергават твърденията на председателя Стоян Мавродиев, че решението за преместване на надзора в нова сграда е било взето единодушно на заседание на КФН. Под писмото са се подписали заместник-председателите по застраховането - Борислав Богоев, и по инвестиционна дейност - Николай Попов, както и членът на комисията Антония Гинева. Писмото е изпратено от личната поща на Богоев, а минути по-късно Попов също разпространи съобщение от личния си мейл, че напълно подкрепя опровержението. От цялото висше ръководство на КФН писмото не е подписал само зам.-председателя по осигуряването Ангел Джалъзов.
Писмото е първото толкова открито противопоставяне на членове на надзора срещу председателя Мавродиев. Напрежението вътре в комисията започна скоро след избирането на сегашния състав с идването на власт на правителството на ГЕРБ. Заради вътрешните проблеми и конфликти от първоначалния състав си тръгна дългогодишният зам.-председател по инвестиционната дейност Димана Ранкова.