Осем се удавиха през уикенда; Теглим по 60 бона кредити на час

Търсят бойния арсенал на "Килърите 3", информират още всекидневниците в понеделник

Осем се удавиха през уикенда; Теглим по 60 бона кредити на час

Дневник
Взрив в заведение в центъра на София, има 11 ранени
Взрив разтърси центъра на София в района на бул. "Цар Освободител" срещу Руската църква около 19.20ч. По последни данни 11 души са откарани в болница с различни степени на наранявания. Няма жертви.

Експлозията избухна в сградата до бившия магазин "Минерал сувенир", където се помещава китайски ресторант, видя репортер на "Дневник".  От МВР съобщиха, че по първоначална информация са се взривили газови бутилки в ресторанта, в следствие на което се е срутила стена. Повечето пострадали са от персонала на заведението.

Единадесет пострадали, един в тежко състояние

По информация на БНТ в института за спешна помощ "Пирогов" са откарани петима души - четири жени с фрактури в крайниците и мъж, който е в тежко състояние и се намира в шоковата зала. Във ВМА са двама по-леко пострадали, а четирима са в ИСУЛ.

Малко след 20ч. на мястото на взрива пристигнаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев. При появата на вътрешния министър събралите се хора започнаха да подвикват към него и полицаите ги изтласкаха с над 20м назад, като разшири отцепената зона, която е опасана с полицейска лента, разказа очевидец пред "Дневник". Официалният мотив беше, че има опасност от втора взривна вълна.

От заведението бяха извадени още 14 бутилки

Пред националната телевизия малко преди 21 ч. вътрешният министър обяви, че по първоначални данни става въпрос за битов инцидент.

Стандарт
Ливански съд иска смърт за наш зет
На 25 януари 2013 г. "Стандарт" публикува статията "Хизбула отвлече българки зет" за безследното изчезване на Талал Мохамед Халил на 25 ноември м.г. в Бейрут. Жененият за българка арабин отишъл в родината си да си вземе имотите, полагащи му се по наследство. Също така - да се откаже от ливанско гражданство, за да завърши процедурата по издаване на български паспорт. Вместо това е арестуван от милициите на шиитската Партия на Бога и отведен в неизвестна посока.

"Девет месеца се лутам между живота и смъртта в пълно отчаяние. Обикалям държавните институции и търся помощ, но, уви, безуспешно", ридае Кети Райчева-Халил.

След отвличането на съпруга й тя се обръща към Министерството на външните работи. Оттам изпращат официална нота, на която ливанската страната отговоря: "Талал Халил е влязъл на територията на страната на 18 ноември 2012 г. и не я е напускал.

По думите й Външно се въздържа да се меси в политически истории и смята,че случаят е от битов характер. Семейството смята, че единственият шанс Талал Халил да бъде спасен е спешно да получи българско гражданство. "Ако властите не се смилят, не му дадат бързо гражданство и той не получи българска и европейска правна защита, моят тежко болен съпруг ще умре в затвора", тревожи се Кети Райчева.

Монитор
Теглим по 60 бона кредити на час
517 млн. лв. стигнаха лошите бързи заеми
Българинът тегли по 60 хил. лв. бързи кредити на всеки час, показват последните данни на БНБ. Само за трите месеца от април до юни домакинствата са получили от специализираните дружества за кредитиране 33 млн. лв., което прави по 500 хил. лв. на ден. Така общият им борч само под формата на бързи заеми е стигнал 1,393 млрд. лв., от които потребителските са 939,7 млн. лв., а жилищните – 360,5 млн. лв.

В сравнение с миналия юни потребителските нарастват с 12 на сто, а жилищните падат с над 36%.

Данните на БНБ сочат още, че това е своеобразен ренесанс за бързите кредити които се теглят от семействата. В продължение на една година те намаляваха, като това продължи до края на 2012 г. От началото на тази година спешните кредити отново започнаха да нарастват, като за първите три месеца на 2013 г. се увеличиха с 16,6 млн. лв. Бързите заеми за домакинствата са 71% от всички отпуснати кредити от небанкови дружества, като за отбелязване е, че година по-рано техният дял е бил 78 на сто.

За разлика от домакинствата фирмите са свили търсенето и/или получаването на заеми от небанкови дружества през второто тримесечие на тази година. Намалението в сравнение с първите три месеца на 2013 г. е с 11,8 млн. лв. до 517,6 млн. лв. В сравнение с миналия юни обаче фирмените бързи кредити отчитат значителен ръст от 32,4 на сто (126,6 млн. лв.).

Така общо раздадените бързи заеми към края на юни са за 1,993 млрд. лв., което се равнява на 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Най-много – 28,9%, са тези със срок над 5 г. Те възлизат на 570 млн. лв., но в сравнение с година по-рано делът им пада сериозно, тогава той е бил 38,8%. На приблизително същата сума – 529 млн. лв., възлизат и заемите от 1 до 5 г. Те се увеличават с 5% на годишна база и с 6,3% в сравнение с края на първото тримесечие на 2013 година.

24 часа
Осем се удавиха през уикенда
Нови четири жертви взе морето по Южното Черноморие. Така само през уикенда удавниците стават седем, съобщиха от полицията.

Спасена е млада жена на къмпинг "Черноморец", но приятелят е сред загиналите. Сред жертвите са още американски и германски туристи.

22-годишният Браян Голд от САЩ се е удавил на охраняемия плаж на къмпинг "Нестинарка" в Царево. Той е влязъл във водата около 16,15 ч в събота, тялото му е открито два часа по-късно. Браян летувал в България от 8 август, пристигнал у нас през летище София.

До късно следобед вчера продължаваше издирването на германски турист, който потънал пред очите на десетки очевидци на плажа в Приморско. 39-годишният Георг Дворачек влязъл в морето около 18,25 ч в събота. Спасителите се опитали да открият тялото, но безуспешно. Трупът е забелязан едва днес следобед навътре в морето. До 15,30 ч от Гранична полиция - Царево, все още се опитваха да извадят тялото на мъжа. Той пристигнал на почивка в Приморско на 10 август, бил настанен в хотел "Перла бийч".

Вчера преди обед морето погълна още двама мъже. На Южен плаж до панорамния път в Несебър загина 44-годишният Мариян Марков, влязъл да се къпе около 7 часа сутринта. Три часа по-късно се разиграла страшна драма на плажа на къмпинг "Черноморец" край Созопол. Спасители успели да извадят от водата млада жена в тежко състояние. Когато се свестила, тя започнала да търси приятеля си, с когото влязла да се къпе. Час по-късно е извадено тялото на 25-годишния Димитър Йорданов от Ловеч.

Сред седемте жертви е и 78-годишен бургазлия. Иван Стоилков от к-с "Зорница" отишъл на северния бургаски плаж около 6,20 ч сутринта в събота. Дядото се разхождал редовно по ивицата, но този път решил да се изкъпе. Коварно мъртво вълнение обаче го повлякло навътре и възрастният мъж се удавил.

23-годишният М. И. от Игнатиево се удавил в морето край варненския кв. "Аспарухово", съобщиха пък от ОД на МВР във Варна. Той бил на плажа с компания, когато с още двама мъже решили да влязат във водата, за да се разхладят, въпреки че морето било бурно.

Труд
Търсят бойния арсенал на "Килърите 3"
Експерти по взривовете, въоръжени с металотърсачи и лопати, обикаляха вчера в безлюдна местност край пернишкото село Габровдол, за да търсят подземен склад с оръжие на "Килърите 3".

Екип на "Труд" бе спрян на 3-4 км от предполагаемото място на бойния арсенал на разкритата в петък банда за мокри поръчки. Полицейска патрулка застана напряко и прегради единствения черен път, водещ към гората над селото.

Според запознати с разследването акцията в събота край Габровдол не е за търсене на трупове. Издирването на тайни гробове е продължило в пресечена местност край друго пернишко село. В петък късно следобед там е намерено само едно тяло. Предполага се, че то е на Теодор Неофитов-Ханс, който е в неизвестност от 2008 г. Местата, на които са закопани други две жертви на "Килърите 3", са посочени от свидетели, но там тленни останки до вчера следобед не бяха открити. Смята се, че труповете са на Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца. Двамата са издирвани от май 2007 г. Общо седем са вероятните жертви на бандата.

Спецпрокуратурата и МВР запазиха пълно мълчание за продължаващата втори ден акция.