Застрелян от Килърите 3 сам изкопал гроба си; Подозират пернишката група поне за 7 убийства

Работник загина при срутване на скеле в София; Фризьорка преби 8 жени, пишат още вестниците в неделя

Застрелян от Килърите 3 сам изкопал гроба си; Подозират пернишката група поне за 7 убийства

Сега
Менда Стоянова: Ако има втора актуализация, България влиза в спиралата на дефицитите
При втора корекция на бюджета и увеличаване на дефицита над 2% от БВП България се връща в спиралата на дефицитите. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.
Тя се надява, че премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов като професионалисти в своята област знаят, че не може да продължаваме да финансираме разходите си с дефицити и няма да има втора актуализация на бюджета. "Ако това се случи ще докаже категорично, че България се връща в спиралата на дефицитите и реално ще представлява заплаха за Бюджет 2014 да влезем в твърд дефицит," добави Менда Стоянова.
"Заемът, така както е гласуван дефицита, не е драма. Вярно е, че 500 милиона ще отиват за покриване на дефицита, но другите 500 милиона остават за подкрепа на фискалния резерв, което също не е драма при това положение. Тук по-скоро въпросът е защо се налага да правим корекция в дефицита с 500 милиона в повече и отговорът е, че около 300 милиона от тях ще отидат за допълнителни разходи. Ясно е казано, че само 103 милиона ще отидат за закъснели задължения и то главно към МВР и МО, а 40 милиона отиват за подкрепа на инвалиди и болни. За останалите не знаем къде отиват и по-никакъв начин това няма да бъде за разплащане с бизнеса. Защото държавата не дължи на бизнеса", категорична е Менда Стоянова.

Зинаида Златанова ще е премиер една седмица
Правителството ще бъде ръководено от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова през седемте дни, в които премиерът Пламен Орешарски си е взел отпуск, съобщи "Труд".
От правителството обявиха преди време, че кабинета няма да излиза в дълга почивка. Министрите обаче ще ползват кратки отпуски през август, когато депутатите са във ваканция.
Народните представители ще почиват до началото на септември. Те се събраха в петък на извънредно заседание заради наложеното президентско вето на закона за бюджета. С гласовете на БСП и ДПС и подкрепата на "Атака" то беше преодоляно.

Стандарт
Доматът с паспорт
Производителите ще могат да влязат безплатно в регистъра, обясни министър Димитър Греков
Българският домат вече ще има паспорт. Вкусните родни зеленчуци влизат в електронен регистър. Така ще сме сигурни, че салатата на трапезата е нашенска. Идеята на земеделското министерство ще стане факт наесен, обяви земеделският министър Димитър Греков. Вписването е напълно безплатно. Според министъра така ще се знае какво и кога се произвежда, какви количества ще излязат на пазара, за да се избегне пренасищане. Ще се ударят и далаверите с вносни зеленчуци, които тормозят от години българските земеделци. Не става въпрос за облагане с данъци, успокои той производителите. И обеща още един стимул за земеделието. Големи търговски вериги са готови да отворят вратите си за български зеленчуци и плодове. В Пловдив Греков откри първия пазар само за нашенски зарзават.

Трябва да имаме представа какво количество се произвежда. Така земеделският министър Димитър Греков обясни въвеждането на регистъра. Подготвя се и наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро за документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена, каза земеделският шеф. Ще има промени за животновъдите, с които се опростява начинът на кандидатстване и се облекчават изискванията за малките ферми.

Губим 22 млн. за рибарство
София. България може да загуби около 22 млн. лв. заради изоставане по оперативна програма "Рибарство". Досега са договорени 87% от всички пари, но едва 32 на сто от тях са изплатени. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова по БНТ. Една от основните причини е, че има проблеми с прилагането на наредбите към различните закони, които се отнасят за усвояването на средствата от европейските фондове.

В някои от наредбите се поставят неизпълними условия, което прави кандидатстването по проектите невъзможно. Затова земеделското министерство води преговори с Европейската комисия за удължаване срока на изпълнение на проектите на малките рибарски групи поне с още 5 месеца или до май 2014 година, съобщи зам.-министър Маринова. Тя призна, че дребните производители и рибари нямат сигурност при подаване на документите си за финансиране. Освен това не отговорят на условията на банките за кредитиране, защото нямат необходимите кредитни досиета и банките не гледат на тях като на надеждни клиенти, допълни тя.

Предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката "Развитие на рибарските области", която създава трудности на потенциалните ползватели на средствата, обеща зам.-министърът.

24 часа
Застрелян от Килърите 3 сам изкопал гроба си
Теодор Неофитов-Ханс, чийто труп бе открит в петък следобед край Перник, е изкопал сам гроба си, преди да бъде застрелян от Милчо Боянов-Чироза преди 5,5 г.
До запустялата местност Чироза, Ханс и още двама техни авери стигнали с кола. Тръгнали от къщата на Бай Васо - бащата на наркобоса Райко Кръвта, като натоварили автомобила с експлозиви. Уж трябвало да ги заровят някъде, за да не ги открие полицията. Когато стигнали до мястото, Чироза дал лопата на Ханс и му казал да изкопае трап за експлозивите.

След малко Чироза го застрелял с 3 куршума и се обърнал към двамата си приятели с думите: Спокойно, не се плашете, така се постъпва само с предателите и страхливците.
После Ханс бил заровен близо до мястото, където започнал да копае. "Вината" на младежа била, че отказал да застреля Николай Христов-Хайо. Убийството било поръчано на Ханс от бандата на Чироза и Бай Васо, но той постоянно си намирал оправдание и така и не изпълнил поръчката.

И вчера екипи от полицаи, жандармеристи, съдебни лекари и следови кучета продължиха издирването на още 2 жертви на бандата на Бай Васо и Чироза.
Става дума за изчезналите през май 2007 г. Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца. Разследващите са наясно за периметъра, в който са заровени двамата, но не знаят точното място на гроба. Отделно от това работата на екипите се затруднява от силно пресечения терен.

Кръстето и Врачанеца били ликвидирани от Румен Стефанов-Алф. Мотивът - предателите заслужават куршум. Самият Алф приживе се похвалил пред свидетели къде е погребал Кръстето, когато минавали край местността с кола. Но и Алф не живя дълго - той бе застрелян пред дискотека "Че Гевара" в Перник.

8 човека бяха задържани в петък при мащабната операция на специализираната прокуратура и полицията в Перник и селата в района, Радомир и Кюстендил.
Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, убийства, лихварство и черно тото. Сред задържаните освен Бай Васо и Чироза са Иван Цветков-Ванчето, Борислав Михайлов-Кюлума, Ромео от Радомир и др.

От уличените са иззети оръжия, боеприпаси, бронежилетка и пистолет с патрон в цевта, съобщи в петък зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
Днес спецпрокуратурата ще поиска от съда да ги остави за постоянно зад решетките.
Разследващите смятат, че тарторите на групата са Бай Васо, който поема контрола над бизнеса на сина си, застрелян през 2005 г., и Чироза, който покрай другите неща стопанисва и дискотеката на бандата “Че Гевара”.

Основните свидетели срещу групата са бившите  членове Станислав Ангелов-Сиси, съден за серия убийства, и Николай Николов-Шатката. Това са двамата свидетели, присъствали на разстрела на Ханс. Сиси и Шатката бяха осъдени за убийството на Николай Христов-Хайо.

Основен свидетел по този случай срещу Шатката и Сиси бе задържаният в петък Ванчето.

Труд   
Подозират пернишката група поне за 7 убийства
Седем убийства най-вероятно могат да бъдат приписани на пернишката група, разкрита и задържана вчера, съобщи БНТ.

Групировката се е занимавала с наркоразпространение, лихварство и черно тото и нейн лидер е бил арестуваният Васил Станков - баща на застреляния преди 7 години пернишки наркобос Райко Кръвта. Освен Станков бяха задържани още 7 души и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения за организиране и участие в група за поръчкови убийства.

Непреодолимо желание за мъст става най-вероятната причина да бъде разкрита поредната фабрика за поръчкови убийства. Златко Баретата е улучен от 4 куршума в края на януари пред Съдебната палата. Разследването на тази стрелба събира данни за извършителя, но доказателствата не позволяват задържането и повдигането на обвинения. Стрелецът обаче отвежда разследващите до групата на бай Васо, както е известен в подземните среди Васил Станков, баща на Райко Василев - Кръвта.

Според анализи на познавачи на ъндърграунда Райко Кръвта е изпълнил няколко мокри поръчки, дадени му от Златко Баретата.
   
Трима българи на сватбата на Сорос
82-годишният Джордж Сорос ще мине под венчилото с 41-годишната Тамико Болтън. Това ще е третият брак на милиардера, който има пет деца от предишните си две съпруги.
Близо хиляда души от цял свят ще присъстват на сватбата на милиардера Джордж Сорос. 82-годишният финансист ще мине под венчилото с 41-годишната Тамико Болтън.

Церемонията ще се състои на 21 септември в Ню Йорк. Сред гостите на милиардерската сватба ще има и поне трима българи, научи "Труд" (кои са те - четете в утрешния брой на "Труд").

Сорос, който заема 30-о място в последната класация на американското списание Forbes за най-богатите хора в света със състояние от 19,2 млрд. долара, обяви, че не иска подаръци за сватбата.

Вместо това гостите на тържеството са призовани да подпомогнат благотворителни каузи. Даренията ще се събират в четири фондации, специално избрани от младоженците.

Монитор
Фризьорка преби 8 жени
Една от най-известните коафьорки на родния хайлайф предизвика страхотен скандал тези дни. Вили Боршукова преби 8 жени в конкурентен салон за красота и сега има реални шансове да се озове в психиатрична клиника. Потрошени витрини, кървави петна, снопове кичури изтръгнати коси и осем потърпевши жени. Миналата неделя обезумялата Вили Боршукова нахлула в салон за красота, конкурентен на нейния, съобщи hotarena.net. Докато една от фризьорките обслужвала клиентка, тя грабнала нагорещената маша и започнала да я налага с нея, с викове: „Защо ми открадна мъжа, ма?!” Колежки на малтретираната фризьорка, както и клиентки на салона за красота опитали да озаптят побеснялата коафьорка. В резултат на това блондинката помляла всички с ритници и юмруци. Десетина минути след кървавия екшън полицаи арестуват блондинката, която е задържана за няколко часа. След жалби на три от потърпевшите е заведено следствие за хулиганство и заплаха за убийство.

Шамара разкри схема за платени протестиращи
Лицето на контрапротеста в подкрепа на кабинета рапърът Мишо Шамара разкри схема за набиране на клакьори, които да викат „Оставка” под прозорците на Министерски съвет. На страницата си във „Фейсбук” той сподели пост с автор Александър Долев, от който става ясно какви са офертите за платените протестиращи срещу кабинета. "Набираме спонтанни демонстранти за протеста в София. Предпочитаме млади хора. Плащаме, както следва: мъж - 50 лв. на вечер, жена - 40 лв., майка с дете - 120 лв., ако е с бебешка количка - 140 лв. Ако таткото е там - 200 лв. Парите се раздават всяка вечер след протеста тук. Ако сте от близките до София общини на ГЕРБ, плащаме и транспорта с автобуси. Запишете се при съответните квартални отговорници на младежкия ГЕРБ или тези на ГЕРБ-жени. "Оставка"!, "Избори сега"", пише в поста на Долев, разобличен от Шамара.

Вчера пък в 65-я ден от протестите срещу кабинета, походът „Орешарски марш”, който тръгна в началото на месеца от София, стигна до Варна. Въпреки че се очакваше пешеходното шествие да събере много поддръжници из страната, накрая в морската столица пристигнаха едва шестима души. По пътя си ентусиастите извървяха над 500 километра, преминавайки през Пловдив, Стара Загора и Бургас. Днес участниците в „Орешарски марш“ планират да потеглят към резиденция „Евксиноград”.

Снощи в София пред сградата на Министерски съвет отново се събраха протестиращи, които поеха на шествие към Народното събрание.

Дневник
Работник загина при срутване на скеле в София
Работник загина, а други двама бяха ранени при срутване на скеле от строеж на административна сграда на ул. "Атанас Дуков" в близост до болница "Токуда" в София, съобщи пресцентърът на МВР.

По информация на агенция БГНЕС загиналият е бил на 25 години и днес е бил първият му работен ден на строежа.

По време на изпълнение на строителни дейности работниците са свалили с кран върху подготвения кофраж армировка, армировката е била по-тежка и кофражът е поддал и се е срутил. Това съобщи шефът на дирекция "Контрол по строителството" в Столична община Влади Калинов, цитиран от агенция "Фокус".

На обекта днес са се намирали работници на две фирми, уточнява БГНЕС. Работници на "ДАГ инженеринг" ЕООД, сред които и загиналият млад мъж са правили хидроизолация в основите, а от другата фирма са правили кофраж и арматура на кота 0. Точно тогава е пропаднал кофражът и за нещастие пострадалият е бил под него и е бил затрупан, допълва агенцията.

Загиналият младеж по никакъв начин няма вина за случилото се, съобщи Сотир Лазаров, главен инспектор в столичната дирекция на Инспекцията по труда, който направи проверка на обекта. Пострадалият не е имал трудов договор, останалите работници твърдят, че имат, но предстои да се направят справки и за тях, обясни още Сотир Лазаров.

Други двама работници, на 40 и 41 години, които са били върху кофража, също са пострадали при пропадането. Те са откарани в болница и прегледани, след което са освободени.