Win32/Conficker доминира при вирусите у нас

Червеят е отговорен за 8,45% от заразите в страната

Win32/Conficker доминира при вирусите у нас
Win32/Conficker е най-разпространеният вирус в България. Само през януари той е "отговорен" за 8.45% от заразите в страната, показват данните на ESET ThreatSense.Net за първия месец на 2011 г.

Червеят се е върнал и на първо място сред най-разпространените компютърни заплахи в света. Статистиката на системата за следене на заплахите през интернет показва, че на втора позиция за най-често срещани зловредни кодове на глобално ниво остава INF/Autorun (5.30% от всички атаки), следван от Win32/PSW.OnLineGames (2.17%).

Win32/Conficker е червей, който залага на дупка в операционната система Windows. INF/Autorun също е червей, който обаче се разпространява чрез преносими устройства като USB флаш памети и съдържа backdoor (вирус, който позволява неоторизиран дистанционен контрол върху заразената машина).

Последният от голямата тройка вируси - Win32/PSW.OnLineGames всъщност e цяла фамилия троянци, насочени специално към геймърите. Те вървят ръка за ръка с keyloger вируси, които записват всички натискани от потребител бутони и по този начин се крадат лични данни на потребителите.

Най-бързо развиващият се вирус в Топ 10 класацията на ESET е Win32/Bflient (1.19%), който се появи сред най-разпространените заплахи едва преди 3 месеца. През декември Win32/Bflient заемаше 8 позиция, а през януари вече е сред първите 5.

Java/TrojanDownloader.Agent.NCA (0.76%), от друга страна, губи позиции и през първия месец на 2011 г. е надолу с 3 места в класацията.