НАП ще проверява доходите на задържаните чиновници от ДАИ; Скандал на Голяма Богородица - монаси обърнаха Бачковския манастир на магазин

Гласуваме с машини на следващия вот; Тройно рамо за бюджета, пишат още петъчните вестници

НАП ще проверява доходите на задържаните чиновници от ДАИ; Скандал на Голяма Богородица - монаси обърнаха Бачковския манастир на магазин

Труд
Човешка грешка довела до взрива в Езерово    

Грешка на работник е довела до пожара, вследствие на който избухна цистерна с пропан-бутан във варненското село Езерово в сряда. Това е основната версия, по която работят разследващите инцидента в складовата база на “Газтрейд”. При взрива пострадаха общо 12 души, 7 от които са пожарникари.

Огънят възникнал около 16 ч при пълнене на газ от жп цистерна в автоцистерна, обясни шефът на дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов. Най-вероятно шлангът се е скъсал и от налягането е предизвикана искра.

500 000 лева за полицаите от протеста, награждават ги за извънредния труд   

Полицаите, които охраняват протестите, ще получат награди за половин милион лева. Това съобщи за "Труд" зам.-вътрешният министър Васил Маринов.

"В МВР по норматив се заплащат до 50 часа извънреден труд. Много полицаи са надхвърлили тези часове. Някои от тях са с над 200 часа. Формално те няма как да бъдат платени, но ние намерихме начин - с парични награди", обясни Маринов.

Парите, които ще бъдат раздадени на полицаите, са от бюджета на МВР.

24 часа
Полицейски капан залови ало измамник, докато прибира 11 000 лева

Криминалисти от Разлог задържаха 30-годишен телефонен измамник от Монтана в момент на "сделка" за свободата на арестуван близък на възрастна жена, съобщи struma.com.

Около 15 часа жената получила обаждане, че внукът й е направил престъпление и трябва да го освободи от ареста. Тя се свързала с близките си и полицията и поставили капана.

Пенсионерката била приготвила 11 000 лева, поискани от измамника, представящ се за адвокат. В момент, в който жителката на Разлог се срещнала с него извън града, полицаите се появили и го закопчали.

Жена откри 12 хил. евро в Созопол и ги върна на собственика им

Голяма сума пари бяха намерени в Созопол и върнати на собственика им. Тръгвайки за работа, Маруся Русева се спъва в малък пакет пред вратата на къщата, в която е отседнала. Взима го и преброява 12 хиляди евро.

„Първите 5 секунди казах: Благодаря ти Господи, че си помислил за мен. Но пет секунди след това си казах как може да съм толкова лоша да си мисля, това са много пари", коментира Маруся Русева пред БТВ.

Всяко лято Маруся помага в един созополски джаз-клуб и като повечето българи има заем и ипотека. „Може би ако бяха 200-300 лева нямаше да се замисля, но си спомням ужаса, който преживях преди няколко години, откраднаха ми пари, не много голяма сума,но аз щях да получа удар", добавя Русева.

Сега
Бежанска вълна приижда към България
Вицепрезидентът Маргарита Попова поиска спешно изграждане на нов център за чужденци
Опасенията, че страната ни може да бъде залята от бежанска вълна, се оправдават. За главоломно нарастване на чужденците, търсещи убежище в България, предупреди вчера вицепрезидентът Маргарита Попова. През октомври 2012 г. тази възможност предвиди и държавният глава Росен Плевнелиев. "Хората са все още достатъчно малко, но процентът на увеличение лично мен ме притеснява, така че ще вземем мерки на дипломатическия фронт, както и в Европа", обясни тогава президентът.

От думите на заместничката му се разбра, че само за първите 6 месеца на т.г. страната ни е приела повече бежанци, отколкото през цялата предходна година. Данните на президентството сочат, че през 2012 г. общо 1380 души са се приютили у нас. Докато за първото полугодие на т.г. броят им е 1880. Очаквано най-много от тях са от разкъсваната от гражданска война Сирия - над 740 души. Повечето от останалите са също от Близкия изток или Северна Африка - повече от 220 са от Алжир, над 100 души са от Ирак и Мали.

МВР предлага полицаите да могат да купуват и продават акции
Новият проектозакон отнема правото на президента да назначава и освобождава главния секретар на силовото ведомство

Служителите на МВР вече ще имат право да притежават акции от търговски дружества, както и да се разпореждат с тях. Това предвижда изцяло новият проектозакон за МВР, с който "Сега" разполага. Той ще бъде пуснат за обществено обсъждане в следващите дни.

Сега на полицаите е позволено само участието в приватизацията с приватизационни бонове и в кооперации - със земеделски земи или гори с възстановено право на собственост, като това не се считаше за търговска дейност, която по принцип е забранена. В проекта към този текст се добавят и акциите, като тяхното притежание няма да се смята за търговска дейност. Това обаче може да създаде потенциален конфликт на интереси, за който в предлаганата разпоредба не се казва нищо. Затова не е ясно как точно ще се процедира, ако служител на МВР започне разследване срещу дружество, в което има акции, и какви ще са гаранциите, че той ще обяви частния си интерес. По закон всички полицаи попълват декларации за имуществото си и за конфликт на интереси, но те не са публични. Такива са само на ръководния състав.

Стандарт
Гласуваме с машини на следващия вот

На следващите избори ще се гласува с машини. Това е записано в новия Изборен закон, който влиза наесен в парламента, научи "Стандарт".

Преди да започнат дебатите в пленарна зала, текстовете ще минат на обсъждане в Обществен съвет, коментира зам.-шефката на парламента Мая Манолова. Конструирането му ще стане до края на август, а в него са поканени да участват проф. Михаил Константинов, АБРО, Сметната палата, СЕМ, граждански организации.

В новите изборни правила обаче отсега се знае, че ще бъде заложено машинното гласуване. Вероятно ЦИК ще пусне обществената поръчка за изработването на системите, но едно от условията ще е това да са български фирми. Въвеждането на машини в изборните секции няма да изключи изведнъж бюлетините и вероятно ще можем да гласуваме и по двата начина - с монитор и с хартия.

Тройно рамо за бюджета
Жандармерията сложи нови огради на парламента
Улицата се събира в 8 часа

Тройно рамо получи поисканата от правителството актуализация на бюджета, върху която президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето.

Синдикати, работодатели и депутатите от управляващото мнозинство в бюджетната комисия подкрепиха поправените сметки в хазната вчера. На сбирката на избраниците не дойдоха националистите, но се очаква днес в пленарната зала те да осигурят нужните гласове, за да бъде отхвърлено ветото. Финансовият министър Петър Чобанов допусна, че може част от депутатите да отхвърлят ветото като протест срещу президента. Засега лидерът на националистите Волен Сидеров само каза, че депутатите му ще гласуват по съвест. "Имаме нова информация, която потвърждава констатацията, че данъчните приходи във вида, в който са заложени в бюджета, няма как да бъдат изпълнени", каза още Чобанов. Според него ветото е политическо и с него президентът се е позиционирал като ясна политическа страна в дебата по бюджета. Актуализацията бе подкрепена от 10 депутати от БСП и ДПС. От ГЕРБ присъстваха трима избраници, но не гласуваха, защото партията отказа да излъчва свои хора в комисиите.

Монитор
Скандал на Голяма Богородица
Светена вода срещу дарение
Монаси обърнаха Бачковския манастир на магазин

Скандална търговия на големия християнски празник Голяма Богородица подхванаха монаси от епархията на дядо Николай. В Бачковския манастир те раздаваха на вярващите светена вода само срещу дарение. Това видя репортер на „Монитор”. Двама възрастни монаси търпеливо наливаха светената вода в шишенца, подавани им предимно от жени. Сложените край буренцата бели кутии приканваха за дарения с големи надписи. “Кой лев-два, кой и повече пускат хората в кутиите. Колкото имат възможност, толкова”, казаха монасите. По-малко били и традиционно дарените на храма агнета за курбана, които били седем, обясниха те.

Две стотачки такса „спокойствие” в ДАИ
Шефът на агенцията Валентин Божков подаде оставка
НАП ще проверява доходите на задържаните чиновници

Актовете за нарушения, констатирани от служители на „Автомобилна администрация”, са значително по-солени от тези на КАТ.
Инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ДАИ) са рекетирали собственици на пунктове за технически прегледи и транспортни фирми с такса „спокойствие”. Държавните служители прибирали по 2,50 лева от всеки автомобил, минал технически преглед. 200 лева на камион била тарифата за компаниите, занимаващи се с превоз на товари. В случай че парите не бъдат дадени, някои инспектори плашели с отнемане на лицензи.

„Мога да ви смачкам, нали знаете, че има сериозни хора зад мен
- е една от репликите, с която са сплашвани дребни бизнесмени. Някои, на които им писвало да ги рекетират, са подавали сигнали преди години, но до реални последици не се е стигало, разказаха пред „Монитор” запознати със схемите в ДАИ.

Във вторник при акция на МВР и агенти от ДАНС бяха задържани 12 служители от „Автомобилна администрация” заедно с шефа й Валентин Божков. Той обаче се сдоби единствено с обвинение за неумишлена безстопанственост за периода 2012-2013 г. и беше освободен с най-леката мярка за неотклонение „подписка”. Със същата мярка са пуснати и още петима от чиновниците, които се сдобиха с обвинения. Засега Божков не може да бъде свързан с корупционните схеми, за които се твърди, че съществуват от години в „Автомобилна администрация”, въпреки че в транспортния бранш някои
неофициално го наричат Момчето с лицензите.

Капитал
По-скъпи въглища от 1 септември
По-високата цена на горивото от "Мини Марица-изток" няма да се отрази на цената на тока, но е възможно да има последващо поскъпване

Цената на въглищата от "Мини Марица-изток" се вдига от 71.50 на 75 лв. за тон условно гориво, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Промяната, която ще влезе в сила от 1 септември, става със заповед на министъра, като принципал на държавната мина. От министерството уточняват, че поскъпването на суровината няма да се отрази върху цената на електрическата енергия. Новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, ще доведат до повишаване приходите на "Мини Марица-изток", което ще благоприятства за промяна тенденцията на развитие на дружеството в посока стабилизиране, се казва в прессъобщението.