Борисов участвал в покушението срещу Ал. Петров?

Имам съмнения, че премиерът Бойко Борисов е участвал в покушението срещу мен през 2002 година.
Това заяви Алексей Петров при влизане в съдебната зала, където Софийски апелативен съд трябва да реши окончателно каква ще бъде мярката му за неотклонение.

Борисов участвал в покушението срещу Ал. Петров?

Припомняме, състав на СГС отмени домашния арест на Петров, заменяйки го с подписка.

 

Петров допълни, че няма данни, но има съмнения и допълни, че не насажда версии. Бившата барета заяви, че когато се съберат повече данни, той ще ги предостави на компетентните органи и на журналистите.

„През 2002 година щяхме да бъдем професионални конкуренти. През 2010 година сме политически опоненти.
Целта е една и съща - да бъда отстранен. Само средствата са различни", коментира отношенията си с премиера Борисов Алексей Петров.

 

На въпрос дали взривът в редакцията на вестник „Галерия" има някаква връзка с него, Петров каза: „Да, терористичният акт има връзка с мен". По думите му това е продължение на репресията срещу него, само че с други средства.

 

„Аз категорично смятам, че с изявлението си в първите часове след взрива премиерът Бойко Борисов се самозаподозря, както и се самозаписа", убеден е Петров. Той подчерта, че министър-председателят няма право да насажда една или друга теза в обществото или да фабрикува версии.

 

По думите на бившия съветник на ДАНС премиерът се произнася като първа и последна инстанция. В часовете след взрива по думите на Алексей Петров Бойко Борисов е забравил, че е премиер и няма право да коментира версии. Бившата барета припомни, че има компетентни органи и никой не може да се произнася преди тях.

 

На въпрос как ще коментира версиите, че той е поръчал взрива пред „Галерия" Алексей Петров отговори с въпрос „Каква сметка имам аз?" и допълни, че тази бомба е била за сплашване на журналистите. „Вашите колеги, които имат връзка с властта, експлоатират тази теза", изтъкна той.

САС прекъсна заседанието по мярката на Алексей Петров заради липса на материали по делото. Става въпрос за показанията на израелския бизнесмен Маир Овадия, разпитан една година след ареста на бившия съветник на ДАНС.

 

САС поиска документите от разпита да бъдат приложени към делото. „Така не се работи”, заяви председателят на съдебния състав и допълни, че това не се случва само по тази мярка, но и по други.

Адвокатът му Васил Василев обясни пред журналисти, че Маир Овадия в показанията си казва, че е давал около 500-600 щатски долара на Георги Цветанов и че след това с прехвърлянето на акции в други дружества са си уредили сметките. Той разпознава и два подписа под документите, за които е станало ясно, че са негови.

„Няма доказателства след 1 година разследване и 13 години от описаните случки”, коментира защитникът на Петров.

 

Адвокат Василев посочи, че разделянето на делата е стандартна дейност, която се прилага по поръчкови дела. „Механизмът на делото Ходоровски се прилага абсолютно същия по това дело и по всички останали поръчкови дела срещу банкери и други хора, които са нарочени за отстрелване”, коментира адвокат Василев.