Руснаци местят бизнеса си у нас

Преглед на печата: Лудогорец или Стената; ДДС бонус за малките фирми

Руснаци местят бизнеса си у нас

24 часа

Чобанов: Аргументите на Плевнелиев за ветото са несъстоятелни

Финансовият министър Петър Чобанов изпрати второ официално писмо в рамките на три дни към "Дондуков" 2, в което заявява, че не приема президентските мотиви за ветото върху актуализирания бюджет. Според Чобанов не може да бъде открита икономическата логика на изложените от президента мотиви. Те имали чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминавало с функцията на обединител на нацията. Той настоява президентът да отговори на въпроса защо като министър е бил сред вносителите на актуализация, направена в средата на 2010 година. Министърът припомня, че тогавашната промяна е предвиждала намаление на приходите с 1,9 млрд. лв., увеличаване с 900 млн. лв. на разходите и нарастване на дефицита с 2,8 млрд. лева. Това било в пъти повече от сегашната актуализация.

24 часа

Свидетел срещу Килърите 2 с инсулт, от бандата платили лечението му

Основният свидетел срещу новите Килъри Николай Генов получил инсулт преди два месеца.

47-годишният мъж обаче не бил плащал от дълго време здравните си осигуровки и не можел да получи безплатна медицинска помощ. Тогава той се обърнал за помощ към Димитър Георгиев-Митко Горнобанския, с когото били добри познати, да му услужи с пари и да внесе осигуровките. Дни по-късно Генов свидетелствал срещу него, разкриха запознати с делото.

Горнобанския е един от членовете на групата за убийства и грабежи, ръководена от Валентин Янев-Вальо Бореца и Мартин Антов. Той и още двама - Николай Стойков-Куфара и Иван Илиев-Ванко от Волуяк, са обвинен за грабежа на турския тир с хероин и злато, станал причина за разстрела на топкрадеца Йордан Цонков-Джиджи на 22 януари 2009 г.

Труд

ДДС бонус за малките фирми

Малките и средните фирми ще могат да забавят плащането на ДДС към бюджета, докато получат изцяло или частично парите от клиентите си. Сега данъкът се дължи при доставката на стоката и издаването на фактурата, въпреки че може да не е извършено плащане.

Новото правило ще важи от началото на 2014 г., ако бъдат приети промените в Закона за данъка върху добавената стойност, разработвани в момента от Министерството на финансите. Режимът е разписан в директива на евросъюза, но не е задължителен. "Въвеждането на т.нар касова отчетност на ДДС цели да подпомогне малките и средните предприятия с ликвидни проблеми. Те трудно плащат ДДС, преди да са получили постъпленията от клиентите си", коментира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Труд

"Неваканцуващият" Хафъзов е уличен в конфликт на интереси

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов е обвинен в конфликт на интереси, научи "Труд".

Сигналът до председателя на парламентарната комисия Волен Сидеров е подаден от Али Байрактаров, главен мюфтия на регистрираното алтернативно мюсюлманско изповедание от кръга около Недим Генджев.

В жалбата се посочва, че като бивш главен секретар на мюфтийството Хафъзов има частен интерес от връщането на вакъфските имоти и затова е сред вносителите на законопроекта за промяна на закона за вероизповеданията, който урежда този процес в полза на мюсюлманското изповедание. Хафъзов обаче не е оттеглил подписа си, нито е декларирал конфликт на интереси в пленарната зала.

Стандарт

Лудогорец или Стената

Мачът или концертът на годината? Това е дилемата, която постави победата на "Лудогорец" над "Партизан". Стадион "Васил Левски" се оказа ябълката на раздора за шампиона ни. Тимът от Разград ще играе плейоф за влизане в Шампионската лига с бонус 8 млн. евро. Реваншът обаче съвпада със спектакъла на Роджър Уотърс "Стената", който е на 30 август. Ако "Лудогорец" е домакин, ще трябва да търси къде да играе. Най-крайният вариант е да наеме стадион в Букурещ, тъй като друг лицензиран у нас няма. "Ще търсим среща с министъра на спорта - ако нещо може да се коригира - добре, а ако не - ще се наложи "Лудогорец" да играе домакинството си в чужбина. Нещо, което поставя пред мен въпроса дали има смисъл да инвестирам в българския футбол или в чужбина", каза Домусчиев. Засега изглежда, че битката на корабния бос е предопределена, тъй като билетите за мегаконцерта са продадени.

Стандарт

Руснаци местят бизнеса си у нас

След като руснаците си купиха луксозни къщи по Черноморието ни, сега местят тук и бизнеса си.

Техни фирми се появиха у нас още преди години в големите градове като Варна и Бургас. Сега обаче те превземат и по-малките курортни градчета като Балчик, Поморие, Равда и Кранево. Първите две руски фирми в Балчик дори вече са факт. Те се занимават със строителство, тъй като интересът на руснаците към българските земи и имоти не секва.

Най-много братушки по Северното ни Черноморие има в курортното село Кранево. Тук живеят над 60 семейства, каза за "Стандарт" кметът на селото Румен Николов. Повечето от тях са около 60 години и са си купили нови апартаменти или къщи. Покрай интереса на руснаците към родното ни море и парцелите по него пък там вече има открити две фирми на руски граждани.

Едната се казва "Олд тауър" и се занимава със строителство. Основаването й е било добре планувано, защото терен за нея е купен още преди години. До момента фирмата е построила и продала малко над 100 жилища. Това обаче е едва една трета от инвестиционния й план. Повечето къщи пък са продадени отново на руснаци.

Със строителство се занимава и другата руска фирма - "Елмаз". Нейният собственик - Анатолий Иванович, дори живее в Кранево. И тази фирма строи кооперации с апартаменти, които продава на руснаци. Тя е изтъргувала около 100 апартамента, каза Румен Николов.

Монитор

Младоци атакуват училищата

Учителската професия става все по-желана за младите висшисти. Расте броят на младежите, които искат да работят като педагози в столичните елитни школа. Това разказаха директорите на престижни училищата в София пред „Монитор". Най-голям е напливът в столичното 119 СОУ, където за едно място за възпитател в занималните са кандидатствали 120 души.

Сега

МВР се самодарява като за последно

Министерството на вътрешните работи се е възползвало до последния момент от възможността да получава дарения от държавни фирми и общини, става ясно от отчета за последните 6 месеца, който е публикуван на страницата му в интернет. Общата стойност на даренията е 3 334 115.87 лв. Миналия месец вътрешният министър Цветлин Йовчев забрани тази практика.

Повече от половината дарени вещи и пари по традиция идват по линия на фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), собственост на самото министерство. Дружеството е монополист в производството на регистрационни табели на автомобили и от години субсидира МВР въпреки огромния бюджет от над 1 млрд. лв. и допълнителните финансови инжекции, идващи по линия на бюджета.

Данните сочат, че само през последните два месеца фирмата БМВ е направила три големи дарения на министерството си. В края на април е дала 539 700 лв. за автомобили. Месец по-късно за същите покупки са дарени нови 554 180 лв. В същия ден фирмата е превела и още 286 292 лв., които пък са за мотоциклети. През март МВР получило и други 163 560 лв., пак за автомобили.

Дума

ГЕРБ опразнили фонд "Бедствия"

По време на управлението на ГЕРБ Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, чийто председател бе Цветан Цветанов, е опразнила Фонда за бедствия и аварии, стана ясно вчера. Похарчени са 80% от парите, предназначени за подпомагане на хората, пострадали от природни бедствия, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е председател на новата комисия. Членовете й гласуваха на първото си заседание в четвъртък да бъдат отпуснати 409 757 лева за подпомагане на 114 семейства от Перник и Радомир, които пострадаха тежко по време на земетресението през май м.г. Парите ще бъдат предоставени приоритетно на хора с увреждания, многодетни семейства и социално слаби граждани. Държавата отпусна още 1 299 000 лева за неотложни ремонти на училища и детски градини в Пернишка община. Междуведомствената комисия ще преразгледа 4403 молби на перничани, които получиха отказ по време на управлението на ГЕРБ.