Подменят улично осветление и ремонтират 2 сгради в Добрич с над 800 000 евро по проекти

Средствата са осигурени от Международен фонд "Козлодуй". През следващата седмица започват дейностите в ОУ "Панайот Волов" в Добрич.

Подменят улично осветление и ремонтират 2 сгради в Добрич с над 800 000 евро по проекти

3 от общо 4 проекта, с които Община град Добрич кандидатства за финансиране от Международния фонд "Козлодуй", са одобрени. Два от тях са за енергоефективни мерки в общински сгради - ОУ "Панайот Волов" и ДКЦ II. Третият е за енергийноефективно оптимизиране на уличното осветление. Общата им стойност е 833 152 евро.



Работата по проектите по фонд "Козлодуй" в Добрич започва с училище "Панайот Волов", където от следващата седмица до началото на учебната година ще се направи външна топлоизолация на стени, топлоизолация и хидроизолация на покрив, подмяна на дограма. Тези енегроефективни дейности са на стойност 276 780 евро.

След това ще започне работата по сградата на ДКЦ II. В топлоизолация на стени и подмяна на дограма ще се инвестират 196 372 евро. Изпълнител на дейностите по двете сгради е "Енергоремонт Бобов дол" АД, избран от Министерство на икономиката и енергетиката.

Все още текат процедурите за избор на изпълнител по закона за обществените поръчки по проекта за уличното осветление. С 360 000 евро сегашните натриеви лампи с високо налягане ще се подменят с нови, с LED технология, в централна градска част и кварталите Добротица, Дружба 1, 2, 3 и 4, Христо Ботев и Русия 2. От общо 7280 осветителни тела в града ще се подменят 1320. Това годишно ще доведе до 26 000 лева икономии на общината, 515 000 киловатчаса спестена енегрия и 424 тона емисии въглероден двуокис по-малко.