Лейди Гага и Джей Зи с по три награди Грами

Лейди Гага получи три награди „Грами", сред които и за най- добра певица на годината за Bad Romance и за най-добър вокален албум Fame Monster. Албумът на певицата стана най-продавания за 2010 година. Както съобщава NME Magazine, албумът е издаден в тираж от повече от 6 млн. екземпляра. Екстравагантната певица излезе на сцената от пластмасово яйце, облечена в безцветна гумена дреха, напомняща медицински ръкавици.

Лейди Гага и Джей Зи с по три награди Грами

Американското трио Лейди Антебелум бяха изненадващите победители с пет награди.

Белият рапър Еминем спечели две от десетте си номинации: най-добър албум и най-добро рапсоло. Сър Пол Маккартни пък беше удостоен с "Грами" за най-добър рок вокал.

26-годишната джаз басистка и певица Есперанца Спалдинг, която е един от любимите музиканти на американския президент Барак Обама, беше избрана за „най-добър нов изпълнител”.

Джей Зи спечели три награди, включително за дуета му с Алиша Кийс в "Empire State of Mind".

Британското алтърнатив рок трио Muse триумфира в категорията за най-добър рок албум с The Resistance. В категорията за най-добра рок песен спечели ветеранът Нийл Йънг. Това беше първото спечелено Грами за канадския музикант, номиниран 23 пъти досега за най-различни произведения.

Наградите Грами /наричани и "Грамофончета"/, се присъждат от Националната академия за изкуство и звукозапис на САЩ. С Наградите Грами са учредени и за първи път раздадени през 1959 г.
Наградите Грами са създадени от Recording Academy (сдружение на американци, професионално свързани с музикалната индустрия) за признаване на изключителни постижения в звукозаписната индустрия. Това е едно от четирите годишни шоу програми на музикални награди, които се провеждат в Съединените Щати, другите са Награди Билборд, Награди за Американска Музика и Рок Енд Рол Залата на Славата Встъпителна Церемония. Освен това, Грамите, които обикновено се провеждат през февруари, се считат за равнозначни на наградите Оскар в света на музиката.


 

Както Оскарите, така и Грамите, които понастоящем са разделени на 105 категории в 30 жанра музика, се присъждат чрез гласуване, а не по индекс на популярност, както се случва с Американските Музикални Награди и Музикалните Награди Билборд.