Свети Валентин

Свети Валентин е католически празник, който се презнува днес. На днешния ден всички влюбени изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони във формата на сърца и цветя.

Свети Валентин

На днешния ден още през 14 век започва традицията да се разменят любовни послания под формата на така наречените валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

 

Асоциацията за поздравителни картички /АПК/ е изчислила, че всяка година се изпращат над 1 милиард поздравителни картички. 85% от всички валентинки са закупуват от жени. На този ден много хора се поздравяват с пожеланието „Честит Свети Валентин“.

 

Факти за Свети Валентин:

 

 - Първото писмено доказателство за асоциация на деня на Св. Валентин с романтичната любов се открива в „Парламент на глупците” (1382) от Джофри Чосър: „For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese [chose] his make [mate].” („ Защото това беше на деня на Свети Валентин Когато всяка птичка си избира другар”) Поемата била написана в чест на първата годишнина от годежа на английския крал Ричард II за Анна от Бохемия, който бил подписан на 2 май 1381.

 

Когато се оженили 8 месеца по-късно, той бил на 13, а тя на 14 години. - В деня на Св. Валентин през 1400 година в Париж бил създаден Висш Съд на любовта. Този съд се занимавал с любовни предателства, договорки, и насилие срещу жени. Съдиите били избирани от жени на основата на поетични четения. - Най-ранната оцеляла поема-валентинка датира от 1415 г. Тя била написана от Чарлс, Орлеанският Дук за неговата съпруга. През това време дукът бил военен пленник в лондонския Тауър.

 

Младият дук прекарвал времето си в писане на романтични стихове, които после изпращал до жена си във Франция. Около 60-на от тези стихове са запазени до ден днешен, и могат да се видят в колекцията с кралски документи в Британския Музей.

 

 - През 1969, като част от усилията си да намали дните на светиите с чисто легендарен произход, католическата църква премахва деня на Св. Валентин като официален празник от календара си. Вместо него, 14 февруари е обявен за ден на Св.Св. Кирил и Методий.