Изложба "80 години спортен живот в Генерал Тошево" гостува в добричката библиотека

На 16 февруари 2011 г. /сряда/ от 16.30 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” щи бъде открита изложба под наслов 80 години спортен живот в Генерал Тошево. Гостуващата изложба включва 24 постера, съдържащи исторически факти от обществения живот на Ген. Тошево от 1930 до 2010 г. Изложбата представя фотографии от личните архиви на спортисти, архиви на спортни клубове, Регионален исторически музей – Добрич, Държавен архив – Добрич, Общински музей – Ген. Тошево, от личния архив на краеведа Илия Кишишев, който е автор на проекта. Изложбата е осъществена с подкрепата на Община Генерал Тошево.

Изложба "80 години спортен живот в Генерал Тошево" гостува в добричката библиотека

Първата част на експозицията представя историята на с. Касъм /Ген. Тошевско/ от началото на ХХ в. до Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. В по-голямата си част фотографиите, разположени на таблата се представят за първи път пред широката публика. Особен интерес представляват тези от строителството на ж.п. линията Добрич – Негро вода (Румъния), първата църква в селото, работници в мелницата на Христо Минчев и несъществуващите вече сгради на румънската администрация до 1940 година.
На фона на икономическия и обществен облик на с. Касъм са показани първите опити за организиране на спортния живот в селото и учредяването на първото спортно дружество „Индепендиенца – Св. Димитър” на 8 ноември 1930 г., като освен  на учредителите са включени и снимки на спортисти и деятели до 1940 г.

Втора част включва годините след Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. и представянето на Новата българска администрация в Южна Добруджа. Стари фотографии са запечатали подготовката и тръгването на влаковата композиция от гара Варана за Добрич на 15 септември 1940 г., възторга, престоя по междинните гари и тържественото посрещане на гара Добрич на същата дата, военните почести, които румънският генерал Потопяну отдава на ген. л-т Атанас Жилков. Посетителите могат да видят моменти от знаменитото обръщение по радио София на журналиста Любен Станчев, публикувано и във вестник „Добруджански глас”. Запазени са и мигове от установяването на новата българо-румънска граница и военните почести, с които се разделят българските и румънски командири и военни части на 1 октомври 1940 г., когато приключва предаването на Южна Добруджа към пределите на България.

Като преход към същинската спортна част на изложбата са включени нови снимки от стопанското и обществено-политическо развитие на Генерал Тошево след Възвръщането през 1940 г.

В 16 постера са представени 17-те вида спорт, които са практикувани през 80-годишната спортна история на града. Могат да се видят и моменти от първите стартове на много от спортовете, техните участници, ръководители и деятели.



Подобаващо са представени материалната база, заслужилите спортисти и национални състезатели във футбола, конния спорт, шаха – почетният гражданин на града и участник в две олимпиади /Атланта и Сидней/ борецът Пламен Паскалев, лекоатлетката Мария Шишкова – четвърта на олимпиадата в Москва и др. Специално внимание е отделено на ученическия спорт, който е в основата на спортните успехи на Ген. Тошево. Отделено е специално внимание на преподавателите по ФВС от всички поколения.

 

В изложбата е направен исторически преглед на Туристическото и Ловно-рибарско дружество в града. В експозицията са намерили място и местната журналистика и печат, фактор при отразяването и съхраняването на историческите събития, случили се в Генерал Тошево. Представени са фотоси на първите броеве на местните вестници и на първият редактор в града Георги Иванов – Бай Жоро.