Затвор и условна присъда за двама крадци на автомобил

Районен съд – Балчик одобри споразумение с прокуратурата на двама подсъдими за противозаконно отнемане на автомобил - 19-годишните В. Ст. В. и Р. П. Р. от Оброчище

Затвор и условна присъда за двама крадци на автомобил

Със споразумението те са признати за виновни в това, че след предварителен сговор помежду си и с още двама непълнолетни младежи, противозаконно са отнели чужд лек автомобил „Опел Кадет” на стойност 680 лв. от 46-годишен мъж от същото село, като настъпила повреда на превозното средство в размер на 648,01 лв. и същото е изоставено без надзор.

По силата на споразумението В. В. ще търпи 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим. Р. Р. получи наказание 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Непълнолетните също са подведени под отговорност. Според първоначално внесения в Районен съд – Балчик обвинителен акт на 16.06.2012 г. момчетата и В. В. отишли в дома на пострадалия в с. Оброчище да откраднат желязо. Тримата знаели, че собственикът не бил у дома си от два месеца. Влезли в мазето на къщата през отворената му врата. Напълнили в чували железни предмети, намерили  автомобилни ключове с емблемата на „Опел”. Пробвали да отворят паркирания в двора „Опел Вектра”, но не могли. Тогава излезли на улицата, където бил спрян другият автомобил на 46-годишния. Установили, че ключовете са за този „Опел Кадет” и ги скрили в близките храсти. Оставили в двора чувалите с метални предмети.

На 18.06.2012 г. тримата пили бира с двама приятели пред магазин в Оброчище. Едното момче си тръгнало, а останалите четирима решили да вземат „Кадет”-а, за да се разходят. Подсъдимият Р. Р. не знаел за действията на останалите от преди два дни, но решил да се включи в разходката. Около 23 ч. всички тръгнали към дома на 46-годишния. 15-годишен взел ключовете от храстите и ги дал на другия малолетен - Д. А. Той се качил на шофьорското място, а останалите започнали да го бутат. След около 200 метра автомобилът запалил. Насочили се към бензиностанция, за да заредят, но спрели извън нея, за да не ги видят техни познати. Д. А. и Р. Р. взели пластмасова туба от 10 литра от багажника на колата и заредили бензин за 22 лева. Налели го в резервоара на „Опел”-а и тъкмо потегляли, когато покрай тях минал полицейски автомобил. Подсъдимите се уплашили и потеглили в посока Оброчище. Полицейската кола обърнала и ги последвала. Докато потегляли Р. Р., който седял на предната дясна седалка, скочил от колата встрани, в тревата. Д. А. ускорил „Опел”-а с цел да избяга от полицаите, но не успял, тъй като в един момент В. В. дръпнал волана надясно и колата се блъснала в бордюр на влизане в селото. Тогава тримата младежи изскочили от автомобила и се разбягали в различни посоки, като го изоставили с повреда по него и със запален двигател. Сутринта на 19.06.2012 г. четиримата извършители били установени от полицията.