Задържаха италиански пенсионер за разврат с малолетна каварненка

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 66-годишния Ренато Заго мярка за неотклонение задържане под стража. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 16 юни в дома си град Каварна се съвкупил с ненавършило 14 години момиче от същия град.

Задържаха италиански пенсионер за разврат с малолетна каварненка

Заго е италиански гражданин, роден в Милано, пенсионер. От февруари живее в Каварна.
На 11 юли Районен съд - Каварна му е наложил мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва този съдебен акт с искане да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека – домашен арест. Адвокатът му твърди, че не са събрани категорични доказателства за вината му. Иска се да бъде направен анализ, дали дадените от няколко малолетни показания, не са плод на детска интерпретация. Заго притежавал фирма за търговия с автомобили и имот в Каварна, където се бил установил да живее постоянно. Обвиняемият страдал от сериозни заболявания, които били несъвместими с престоя му в Следствения арест.

Окръжен съд – Добрич, след като съобрази изразените от страните становища, събраните по делото доказателства и мотивите на обжалвания съдебен акт прецени искането за изменение на мярката за неотклонение като неоснователно.

Съдът установи, че Заго е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание от 2 до 6 години. От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е автор на вмененото му деяние. Има данни за извършени от него други престъпления с малолетни по глава „Разврат” на Наказателния кодекс. Съдът намира, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът приема, че имотното състояние на обвиняемия няма отношение към делото за контрол на постановената му мярка за неотклонение. Той притежава лична карта на гражданин на Италия и адресна регистрация там, затова съдът допусна възможността да напусне пределите на Република България, за да избегне наказателно преследване. По повод твърденията за тежко заболяване, съдебният състав посочи, че по делото не са представени доказателства за това, а при евентуално заключение на вещи лица, че престой в следствения арест би застрашил живота и здравето на обвиняемия, наложената му мярка за неотклонение би могла да бъде заменена с по-лека.

Предвид престъплението, за което му е повдигнато обвинение, наличните доказателства и за други извършвани от него престъпления, както и факта, че по-голяма част от свидетелите са малолетни, с неизградена и неукрепнала психика и лесно манипулируеми, съдът намира, че са налице данни за опасност обвиняемият да стори и друго престъпление, а именно срещу правосъдието.

Определението, с което Окръжен съд – Добрич потвърждава взетата спрямо Ренато Заго мярка за неотклонение задържане под стража е окончателно.