Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на заловения с подкуп полицай Иван Петров

Припомняме, че 38-годишният Петров беше задържан с четири белязани банкноти от по 50 лв., на 27-ми ноември миналата година

Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на заловения с подкуп полицай Иван Петров

Със заповед на директора на Областна дирекция на МВР – Добрич от 11.01.2013г. му е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и прекратено служебното му правоотношение като държавен служител в МВР. Петров е заемал длъжността старши полицай в група Опазване на обществения ред в Първо РУП – Добрич. Подробности по случая си припомнете тук и тук.

В жалбата срещу уволнението му, Петров счита, че самото решение за налагане на дисциплинарното наказание, както и провеждането на дисциплинарното разследване били наложени единствено поради обстоятелството, че срещу него има повдигнатото обвинение и процесуална мярка “задържане под стража”, отрича да е имал корупционно поведение.




Административен съд Добрич, обаче  счита жалбата за неоснователна. Видно от мотивите на заповедта, наказанието е наложено поради  уронване престижа на службата с извършени нарушения на Етичния кодекс за поведение на държавните служители от МВР, а не поради възбуждане на наказателно преследване. С цитираните разпоредби Етичният кодекс задължава държавните служители на МВР да пазят доброто име на институцията МВР и с личен пример с поведението да се насърчават гражданите да уважават закона и забранява поведение, водещо до съмнения за корупция, се казва в решението на съда.

Изрично заповедта е мотивирана с обстоятелството, че поведението на жалбоподателя е предизвикало широк отзвук като е станало достояние на обществото, видно от публикациите в местната преса, че полицай е задържан, заради получаване на подкуп. Дали в наказателното производство ще се докаже извършване на конкретното деяние  – искане и получаване на подкуп – което е обявено за престъпление от нормите на НК е без значение в настоящото производство.

Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд.