Добричлии масово се оплакват на омбудсмана от ВиК

17 души и една писмена жалба прие омбудсманът на Републиката Константин Пенчев в Добрич днес

Добричлии масово се оплакват на омбудсмана от ВиК

Основните оплаквания на хората са били срещу ВиК, съобщи след срещите си в изнесената приемна Пенчев. Цената на водата, честите аварии и замърсявания са били сред темите за разговор на омбудсмана с добричлии. ВиК е проблем в цяла България, каза омбудсманът. Основното недоволство на гражданите е срещу пилеенето на водата. „Начисляването на око” на сметките от общите водомери изкарват гражданите на улицата, не толкова цената, а непрозрачното й образуване, каза още Пенчев. Според него регулаторният режим трябва да се подобри, за да говорим и за разумно ценообразуване, защото няма добри монополи, независимо чия собственост са. Лично аз направих много възражения по Наредба №4 на МРРБ, която беше променена наскоро диктаторски в полза на ВиК-та, като нито една моя препоръка не беше взета предвид.



В приемната днес е имало и граждани, дошли да споделят не лични проблеми, а загрижени изобщо от обществените процеси в страната.

Жена е потърсила съдействие за социализация на 20-годишния си син с увреждания. Оказало се, че тя не знае, че в Добрич има дневен център за рехабилитация и трудова терапия на такива хора. Липсата на диалог между хората и местната власт е повсеместна, каза още Константин Пенчев. 

Той подчерта, че в градовете от провинцията приема много повече хора, отколкото в София за ден, затова е посъветвал приятелски кмета Детелина Николова да предложи на ОбС избиране на местен обществен посредник. Повечето хора не знаят към кого да се обърнат за своите проблеми, а ролята на обществения посредник е да им помогне в това отношение. В момента в страната има 14 местни омбудсмана. Решението за избор на такива се взема трудно, защото е необходимо мнозинство от две трети в ОбС. Обществените посредници са необходими и за гражданите, и за администрацията и трябва да има законодателна инициатива за по-добро уреждане на този въпрос, подчерта Константин Пенчев.