КНСБ: Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение

На проведената късно снощи работна среща, председателствана от зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, не се стигна до конкретно решение на проблемите, които създава новоогласеният Класификатор на професиите и длъжностите в България, съобщиха от КНСБ.

КНСБ: Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение
Представителите и експерти от МТСП, НАП, НОИ, работодателските организации и КНСБ не постигнаха договореност за решение на особено тежкия проблем в областта на здравеопазването. Административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекари в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лв. поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него, коментират от КНСБ.

Недоумение буди поведението на представителите на НАП, които съветват мениджмънта на болниците да осигуряват на по-високите осигурителни минимални прагове от 780 лв., а да изплащат по-ниски възнаграждения? За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра, в нарушение на Закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лв.
КНСБ и работодателските структури настояват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов спешно да свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като преговорите снощи бяха провалени, за да се вземе бързо решение за създадената конфликтна ситуация.