Полиция раздели двата протеста в София; Шепа бюлетини делят Портних и Бозов

КТ "Подкрепа" заплаши с общонационална политическа стачка; Петима напускат ГЕРБ и почват да правят нова партия...

Полиция раздели двата протеста в София; Шепа бюлетини делят Портних и Бозов

Протести.




„Монитор":

Полиция раздели двата протеста в София

Към 20 часа протестиращите срещу правителството вече бяха 3000 души.Полиция раздели протестиращите срещу президента и срещу правителството вчера вечерта. Двата лагера влязоха в спор за това чий протест е съгласуван със Столична община и кой не.
Гневните на президента държаха плакати с надписи: „Плевнелиев, ти си обикновен говорител на ГЕРБ", „Двуличен си, но нито едно от лицата не е на държавен глава", „Плевнелиев върти бизнеса си, а не държавата". Днес започва събиране на подписка срещу президента. Късно вчера вечерта протестиращите срещу кабинета „Орешарски" промениха маршрута и се отправиха към хотел „Плиска". Към 20 часа те вече бяха 3000 души.

Вот.

„Стандарт":

Шепа бюлетини делят Портних и Бозов

Шепа бюлетини делят претендентите за кмет на Варна Иван Портних и Христо Бозов. Разликата между двамата е едва около 400 гласа в полза на Портних, сочеха резултатите към 21 ч снощи. Най-вероятно щабовете ще поискат бюлетините от инфарктния балотаж да се броят на ръка - една по една, прогнозира Васил Тончев от "Сова харис".
Отначало социолозите дадоха предимство от 2% на Портних. Но статистическата грешка не даде основание на нито една от социологическите агенции да се ангажира кой е новият кмет на Варна. Към края на изборния ден разликата се стопи до 0,6% - 50,3% за Портних и 49,7% за Бозов.
26,08% (76 047 души) активност отчете общинската избирателна комисия. Над 3000 варненци повече участваха в изборите вчера в сравнение с първия тур миналата седмица. Тогава градът, станал известен като столицата на протестите, удари шамар на партиите и отказа да отиде до урните.

Заплаха.

„Труд":

КТ "Подкрепа" заплаши с общонационална политическа стачка

България е в безпрецедентна криза и трябва да се свика Велико Народно събрание, заявяват от КТ "Подкрепа" в съобщение до медиите, оповестявайки констатациите на синдиката след заседание на Конфедеративния му съвет.
Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е непоправим в мандата на 42-то Народно събрание, посочват от КТ "Подкрепа". Синдикатът констатира, че държавата деградира, а администрацията е парализирана.

Разочаровани.

„Дума":

Петима напускат ГЕРБ и почват да правят нова партия

Започваме поетапно напускане на партията и пристъпваме към създаване на нов политически проект, отговарящ на повика на времето. Това обявиха в писмо до медиите бивши и настоящи членове на ГЕРБ. В края на документа най-напред като негови автори са посочени "членове на Изпълнителната комисия, депутати от 41-то и 42-то Народно събрание, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове".
След това като контактна група са посочени пет конкретни имена - Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров, като нито един от тях нито е депутат в сегашния парламент, нито е бил министър в предишното правителство.

Обединение.

„24 Часа":

Пет партии обявиха създаването на реформаторско обединение

Пет партии от т.нар. Реформаторско обединение дадоха съвместна пресконференция.
В пресконференцията взеха участие представители на ДСБ, „Синьо единство", „Народна партия Свобода и достойнство", ПП „Зелените" и „Движение България на гражданите".
Разпространени бяха "Начала на обединение на реформаторския блок". Създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията, се казва в началата.