Българо-румънските патрули вече са на пост

За четвърта поред година ще патрулират съвместните българо-румънски екипи. Тяхната работа стартира на 1 юли и ще продължи до 31 август в курортите „Албена” и „Златни пясъци”. Те са избрани, тъй като там традиционно пребивават най-голям брой румънски туристи, съобщават от МВР.

Българо-румънските патрули вече са на пост

Активният туристически сезон ще бъде разделен на три смени - във всяка от тях в двата курорта ще има по двама румънски полицаи, които ще подпомагат българските си колеги. Служителите на реда от северната ни съседка ще изпълняват задълженията си в своето униформено облекло. Основната им задача е да улесняват комуникацията между румънските туристи и българските власти както при разследване на престъпления и нарушения на обществения ред, така и за тяхната превенция.



Съвместната патрулно-постова дейност през предишните години получи много висока оценка както от органите на реда, така и от самите туристи, от местните власти и туроператорите от двете държави. Многократно са намалели оплакванията на румънски туристи за срещани трудности в българските курорти, както и сигналите за нарушения на обществения ред и престъпления, извършвани от румънски граждани. Същевременно зачестяват случаите на благодарност за оказано съдействие от страна на смесените патрули, като се изразява единодушно мнение, че така чуждестранните туристи се чувстват по-сигурни и са улеснени от възможността да разговарят на собствения си език и да получават разяснения от полицейските служители от своята държава.

Работейки съвместно, служителите на двете страни имат възможност да обменят информация и опит за методите, използвани за охрана на обществения ред и превенция на престъпността.

Съвместните българо-румънски патрули в двата черноморски курорта бяха въведени от лятото на 2010 г. на основата на подписани през юни същата година Правила за извършване на съвместни действия на пътните полиции в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на България и Румъния. Те въвеждат европейски модел и най-добри практики в областта на полицейското сътрудничество между двете държави.