БСП: Цветанов да си ходи на часа

Министър Цветанов да си ходи на часа. Призивът отправи БСП, а лидерът на партията Сергей Станишев настоя премиерът Бойко Борисов да отстрани вътрешния министър, ако не си тръгне сам.

БСП: Цветанов да си ходи на часа
Според експремиера в противен случай Бойко Борисов „лично поема отговорността за цялата практика на употреба на държавата за политически цели, за манипулиране, филтриране, селектиране, шантаж на хората и тотално подслушване на българските граждани".


Червените аргументираха искането за незабавна оставка с доклада на парламентарната комисия за СРС, от който те правят следните изводи: мотивите за прилагане на СРС спрямо директора на митниците Ваньо Танов били нагласени, СРС не се ползват само във фазата на досъдебното производство, както е по закон, а има теч на информация към висшестоящи от МВР и ДАНС, както и че има опасност от филтриране на информацията, което пък говорило за политически чадър.

„Тома потвърждава и най-лошите ни очаквания", допълни червеният депутат Ангел Найденов. Партията му няма да допусне темата с подслушването да бъде забравена или профанизирана. Найденов се съгласи, че има по-важни ежедневни проблеми в държавата, но скандалът с подслушването издавал начина, по който се управлява държавата.

„Министър Цветанов се прави на умрял все едно нищо не се е случило", възмути се Станишев. Лидерът на социалистите не пропусна да отбележи и че от 2008 г. насам СРС-тата са се увеличили три пъти, но ефективността им е доста ниска.

Червените ще искат да се разследват разрешените СРС-та, поискани с подписа на вътрешния министър или на негов упълномощен заместник. Ще настояват и за отваряне на всички стенограми от парламентарните комисии, в които е обсъждана контрабандата и СРС-тата. Юристи на БСП разработват и законови промени, отнасящи се до исканията, разрешенията и контрола на СРС-та.

„Не сме се отказали от вот на недоверие", каза още Станишев.