Ученици и граждани посетиха Деня на отворени врати в Районен съд – Балчик

Двадесет ученици от десети и единадесети клас на Средното общообразователно училище „Христо Ботев” посетиха днес Деня на отворени врати в Районен съд – Балчик. В инициативата се включиха и граждани, заинтересовани от възможността за решаване на обществени проблеми по съдебен ред. Те обсъдиха със съдии начина за предявяване на колективни граждански искове.

Ученици и граждани посетиха Деня на отворени врати в Районен съд – Балчик

Визитата на средношколците започна със среща с административния ръководител – председател на Районен съд – Балчик, Ивелина Велчева, и с наказателния съдия Галин Георгиев. Велчева приветства гостите и ги запозна с мисията на съда да пази и защитава правата на гражданите и обществения ред. Тя представи миналото на институцията като казалийско съдилище по време на турското робство, окръжен и мирови съд след Освобождението на България, околийски и районен съд в съвремието ни. Самият Ден на отворени врати бе посветен на 133-та годишнина от създаването на мирови съд в град Балчик с Указ №465 от 15.08.1880 г. на Княз Александър І Батенберг.

Съдия Георгиев обясни на учениците структурата на съдебната система у нас, видовете дела, които разглежда Районен съд – Балчик, наказателния процес и наказателната отговорност на гражданите.

Учениците поискаха да разберат подробности за наказателните дела свързани с употребата и разпространението на наркотици, зададоха въпроси за обективността на съда и контрола на работата на съдията, за начина на определяне на наказанията и т. н.

С пожелание да познават и уважават законите и да ги приемат като гаранция за нормалния живот на гражданите, съдия Велчева и съдия Георгиев, подариха на учениците Конституцията на Република България и Конвенцията за защита на правата на човека.

След това средношколците проучиха предоставяните от различните служби в съда услуги и организацията на работа.