Протестът изтри Волен, Станишев иска вот на доверие

Таксите за подготвителни групи са незаконни, съдят общини, пишат още вестниците в сряда

Протестът изтри Волен, Станишев иска вот на доверие

24 часа



 

Таксите за подготвителни групи са незаконни, съдят общини

Таксата, която общините събират от родителите на деца в подготвителните групи в детските градини, е незаконна. И най-малкото съмнение за това отпадна, след като последната възможна инстанция - Върховният административен съд, се произнесе по казуса.

С такова решение излизат през последните месеци колегите им от административните съдилища в Шумен, Разград и Търговище. Навсякъде ги сезират родители, които протестират, че общините газят закона и бъркат в джоба им.

Проблемът е следният: държавата задължава децата на 5 и 6 г. да посещават подготвителни групи, но не осигурява финансово тази дейност. Така по закон родителите са освободени от плащане на такса за задължителната предучилищна подготовка, но с местни разпоредби общините им събират всеки месец пари. Всички знаят, че е незаконно, но се аргументират с целесъобразност..

 

24 часа

 

Новият областен управител на Пловдив дал 100 000 евро заем на Джевдет Чакъров

Преди години дадох заем от 105 000 евро на д-р Джевдет Чакъров, сега депутат от ДПС. С него сме приятели отдавна, лекувал е семейството ми. Това обяви на първата си пресконференция новият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Той уточни, че заемът е предоставен по законов ред, декларирал го е и дори е платил данъци за него.

Чакъров поискал парите, за да направи стоматологичен кабинет на съпругата си д-р Недрет Чакърова. Каймаканов не си спомни кога точно е дал сумата. "Беше 2006-2007-а или може би 2009 г.", обясни губернаторът. Попитан дали депутатът му е върнал заема, той отговори, че има договор и данъчна декларация.

 

Труд

 

Станишев иска вот на доверие

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев няма да подава оставка. Но има готовност да поиска вот на доверие от Националния съвет на партията утре. Извънредният пленум на "Позитано" 20 ще се проведе на шестия ден от началото на протестите, повод за които стана избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Вот на доверие има готовност да поиска и цялото Изпълнително бюро на левицата, което се състои от 23-ма души. Ръководството на партията, което не бе информирано предварително за номинацията на Пеевски, се събра на "Позитано" 20 вчера, за да обсъди продължаващите протести и вътрешното напрежение в левицата.

 

Труд

 

Енергията - битът я пести, бизнесът не съвсем

 

Обвързването на енергийното потребление с брутния вътрешен продукт показва, че тенденцията на спад в консумацията на енергия през последните години не се дължи на кризата и свързания с нея спад на потреблението. Причините трябва да се търсят и в действащите 58 енергийно ефективни мерки, предприети от най-различни ведомства и финансирани по различни европейски програми или от националния бюджет.

Стандарт

Протестът изтри Волен

 

Протестът зачеркна Сидеров. Призивът "#Ignore Волен" стана хит в мрежата преди вчерашното шествие по жълтите павета. Акцията да се бойкотира тотално лидерът на "Атака" бе подета след кървав сблъсък пред централата на партията миналата нощ. След замеряне с камъни и бутилки между националисти и протестиращи пострадаха осем души. "Да не обръщаме внимание на Волен и да не се връзваме на неговите провокации", призоваха участниците в поредния митинг срещу кабинета. Вчера Сидеров отново се барикадира на "Врабча" със свои привърженици. Протестиращите обаче се уговаряха за първи път да се заобиколи седалището на "Атака". Снощното шествие започна с провокация на група представители на Национално движение "Свобода", които след намеса на полицията бяха изведени. Униформените съобщиха за девет арестувани.

Стандарт

Хазарт в нета само за хакери

 

Достъпът до сайтове за залагания в интернет, които нямат лиценз за дейността си в България, ще става само от компютърни специалисти. Дори и дадени сайтове да се филтрират от доставчиците на интернет, потребителите с техническа култура ще могат отново да влизат в "забранените" портали. Това може да стане чрез free proxy услуга, или с други думи, чрез безплатна услуга в интернет, която осигурява на компютъра IP адрес от чужбина и позволява на потребителя да влезе в сайт, който е недостъпен за български IP адреси. Тези хватки бяха едни от най-бистрените теми по форумите през вчерашния ден, тъй като 22 сайта за залагания без лиценз бяха поставени в "черен списък" от Държавната комисия по хазарта. Те имаха 3-дневен срок сами да прекъснат достъпа до сайтовете си, но само един организатор на хазартни игри се съобрази с ултиматума. В резултат Софийският районен съд задължи интернет доставчиците у нас в срок до 18 часа вчера да ограничат достъпа до сайтовете без лиценз.

 

Монитор

И Преслава летяла на крилете на властта

 

Фолкдивата Преслава е била сред вип пътниците на правителствения Авиоотряд 28 по време на предишното правителство. Това съобщи Венцислав Лаков ­ шеф на парламентарната комисия, която проверява воаяжите на кабинета „Борисов", на вчерашното є заседание.

Преса

 

ГЕРБ излизат от парламента

Втори ден продължиха протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, въпреки че днес той обяви оттеглянето си. Хиляди се събраха отново на протест на площад "Независимост" пред Министерски съвет в София. Протестиращите скандират: "Долу ДПС", "Оставка", "Мафия", "Избори". Те са издигнали и плакат, на който пише: "Пеевски след Цветанов, като Берия след Сталин". Протестиращите носят и други плакати, един от тях е с надпис: "Свобода на словото и върховенство на закона". Протестиращите обесиха чучело на площад "Независимост". На бесилото пише: "Не ядосвайте народа". На чучелото има шаржове на Лютви Местан и Делян Пеевски. На единия от тях пише "DANS with me".

Развява се българският трибагреник. Има и плакат, на който пише "0% търпимост". Хората скачат в знак на протест. В един момент по време на протеста се появиха младежи, които носеха бели тениски. На тях пишеше: "Животинска ферма" и имаше и голи колажи, на които пише "Последен ДАНС". Забелязват се хора от старите лица на СДС, има протестиращите и от Движение "България на гражданите" и от ДСБ. На площада има и много млади хора, дори и деца.

 

Сега

 

Пеевски е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура

Делян Пеевски е получил документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация "Строго секретно" по невероятно експресна процедура и в неизвестно какво качество. Това стана ясно от отговор на председателя на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпрос на "Сега". В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която Пеевски оглави за няколко часа.

Дума

 

Орешарски и кметовете ще работят за децентрализацията

Премиерът Пламен Орешарски и Националното сдружение на общините ще възстановят Съвета по децентрализация, а до октомври ще бъде сключено споразумение за партньорство между местната и законодателната власт. Това съобщи премиерът след среща със сдружението на кметовете.

Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви премиерът. Той припомни, че немалка част от административните тежести са в местната власт. На срещата кметовете са обещали да дадат предложения за подобрения на Закона за обществените поръчки. Те ще подпомагат изпълнителната власт и при преговорите с ЕС за финансирането за периода 2014-2020 г.