Сортовете Аглика и Ивета на ДЗИ – Ген. Тошево – фаворити в Турция

Конкуренцията в Турция е жестока – има испански, френски и италиански сортове, както и най-дълго продаваните в страната румънски и руски, още от 50-ти и 60-те години на миналия век. Аглика и Ивета обаче са с изключително добри качества и ще се наложат, ние сме абсолютно сигурни в това, заяви Кемал Мехмед - партньор на ДЗИ.

Сортовете Аглика и Ивета на ДЗИ – Ген. Тошево – фаворити в Турция

През 2013 година турските селекционери от Научно-изследователския институт в град Самсун залагат на разработките на нови сортове нахут, защото с богатото си съдържание на протеини, това ще бъде основната храна на човечеството, съобщи Кемал Мехмед в Деня на отворените врати в ДЗИ – Ген. Тошево. Два сорта нахут ще бъдат изпитвани тази година в България, за да бъдат включени в националната листа на страната. Очаква се МЗХ да посочи къде точно ще се проведат опитите. Целта е да създадем собствен център за производство на тази култура.



Фирма Тарар Унвегда, чийто представител е Кемал Мехмед, работи в тясно сътрудничество с тошевския институт. В момента на изпитване в района на Текирдаг са 7 сорта хлебна пшеница, 1 сорт твърда и един – тритикале, разработени в ДЗИ - Ген. Тошево. Освен това, за сортоизпитване са 2 сорта памук от Чирпан и 3 сорта ечемик от Карнобат. С Плевен и Русе ще работят за люцерна и фий.

Взаимоотношенията ни с Ген. Тошевския институт са много добри. Имаме вече утвърдена и включена в националната листа на Турция една пшеница – Аглика, разработена от проф. Николай Ценов, която вече е водеща, сподели Мехмед. Добивите от пшеница в масовото зърнопроизводство в Турция се движат в диапазона 450 – 650 кг./дка, съобщи още гостът. В НИИ в Самсун, те са между 780 и 820 кг./дка, от нашите сортове Аглика и Ивета.

Това е много добър резултат на фона на турските сортове, каза още Кемал Мехмед. Между 50 и 200 кг./дка е разликата в добива със стандартните сортове, които сеят в Южната ни съседка. Над 500 семепроизводителни фирми има в Република Турция. Тарар Унвегда съществува едва от 2008 г., но вече е в първата петица на страната – на второ – трето място, благодарение на предлаганите от нея семена, разработени в ДЗИ – Ген. Тошево. Тарар Комерс е името на дъщерната й фирма в Бургас.