Влезе в сила присъда срещу 24-годишен, причинил смърт при катастрофа

Влезе в сила наложеното от Окръжен съд – Добрич, на 24-годишния Красен М. Урумов от Варна наказание - 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Влезе в сила присъда срещу 24-годишен, причинил смърт при катастрофа

Той е лишен също от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години. Присъдата влезе в сила след като Апелативен съд – Варна, отхвърли като неоснователна жалбата на Урумов срещу първоинстанционния акт и го потвърди.

Пресцентърът припомня, че Красен Урумов и 40-годишния Метин Ибр. Насуфов от с. Зърнево, община Тервел бяха признати от Окръжен съд – Добрич, за виновни в това, че на 23.02.2011 г. по път от републиканската пътна мрежа, свързващ градовете Добрич и Силистра, близо до разклона за с. Малка Смолница, община Добричка, Насуфов при управление на микробус „Мерцедес Спринтер”, а Урумов при управление на лек автомобил „Рено Канго” са нарушили поотделно правилата за движение по пътищата и независимо един от друг по непредпазливост са причинили смъртта на 41-годишен мъж от с. Зърнево, три средни телесни повреди на 37-годишен мъж от същото село и 6 средни телесни повреди на друг 37-годишен мъж от същото село, като след деянията са направили всичко зависещо от тях за оказване на помощ на пострадалите. Насуфов също получи 2 години условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и бе лишен от право да управляват моторно превозно средство за срок от 3 години.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си и посочените в обвинителния акт факти, първоинстанционният съд разгледа делото и постанови присъдата по института на съкратено съдебно следствие.

Недоволен от определеното му наказание Урумов обжалва пред въззивния съд съдебния акт. Насуфов не е обжалвал първоинстанционната присъда.

Апелативен съд – Варна констатира, че двамата подсъдими са признали изцяло описаната в обвинителния акт фактическа обстановка, а първоинстанционният съд е установил, че самопризнанията им се подкрепят и от останалите доказателства по делото. При определяне на наказанията, Окръжен съд – Добрич е приел като отегчаващи вината на Урумов обстоятелства, проявената от него самонадеяност и предходните му санкции по Закона за движение по пътищата. Като смекчаващи вината му са отчетени направените самопризнания и оказаната на пострадалите помощ, съдействието му на разследващия орган, неговото чисто съдебно минало и положителните му характеристични данни. Апелативните съдии намират, че решаващият съд правилно е определил наказанието, то не е явно несправедливо, както се претендира в жалбата на Урумов, и няма никакво основание за намаляването му. Въззивният съд подкрепя изводите си с факта, че 24-годишният е многократно санкциониран по Закона за движение по пътищата, дори девет дни преди извършване на престъплението по делото той е бил наказан за причиняване на пътно-транспортното произшествие при движение с несъобразена скорост. „За начина, по който този подсъдим се отнася към правилата за движение и безопасността на пътя  личи и от поведението му в деня на пътно-транспортното произшествие”, коментира апелативният съд. Посочва се, че  малко преди инцидента, подсъдимият е изпреварил по заледения път друг автомобил в нарушение на правилата за движение.