Сертифицираха 57 тона добруджански оранжерийни краставици

<p>Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич извършва проверки по процедурата за сертифициране на пресни плодове и зеленчуци: домати, краставици, пипер, полско и оранжерийно производство, ябълки, череши, праскови, включително нектарини, кайсии и зарзали, които са отгледани в България, от производители, заявили участие в схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци по чл.15 б от Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане, издадена от Министерство на земеделието и храните, в сила от 01 март 2011 г.</p>

Сертифицираха 57 тона добруджански оранжерийни краставици

Контролът е съгласно утвърдени продуктови спецификации одобрени със Заповед № РД09-311/26.03.2012 г. на Министъра на земеделието и храните. Проверките се осъществяват по процедура, одобрена със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ.

През периода от май до ноември 2012 г. за област Добрич са издадени общо 605 сертификата на производители за 2500,135 тона оранжерийна и полска продукция.  Сертифицирани са общо 482,278 тона оранжерийни краставици, пипер и домати. Количеството на сертифицирани пипер и домати /полско производство/ общо е 1090,634 тона. Сертифицираните праскови и ябълки са 927,223 тона. 

По схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци се извършват проверки на производители, заявили участие в схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, като всеки кандидат следва да подаде заявление по образец за сертификат в Областната дирекция по безпасност на храните.

Към края на май 2013 година стартира кампанията по сертифициране в област Добрич. До настоящия момент са издадени 22 сертификата за оранжерийна продукция, общо около 57 тона краставици.