ВМРО-Добрич против областен управител от ДПС

ВМРО – Добрич се противопоставя на назначаването на областен управител от ДПС.
На общинска конференция резултатите от парламентарните избори в Добрич бяха отчетени като изключително добри.

ВМРО-Добрич против областен управител от ДПС
Общинска конференция на структурите на ВМРО в Добрич се проведе на 3 юни. На нея бе направен анализ на резултатите, постигнати от родолюбците на парламентарните избори в областния център. В град Добрич ВМРО получи подкрепата на 1343 патриоти, което прави 3.3% от гласувалите в областния център (при 1.89% в национален мащаб).
 
ВМРО затвърждава тенденцията от 2003 г. насам да увеличава непрекъснато резултата си – от 576 гласа на местните избори през 2003 г., 750 през 2007 г., 997 през 2011 г. до 1343 сега. Увеличението спрямо местните избори преди по-малко от две години е с 35%. Тази тенденция е резултат от последователното и принципно поведение на ВМРО в Добрич и на силната листа на Българското национално движение, съставена изцяло и само от местни, искрени и последователни родолюбци, които никога не са сменяли политическата си принадлежност.

На общинската конференция бе взето решение и за изпращане на отворено писмо до министър-председателя на Република България Пламен Орешарски във връзка с искането на ДПС за назначаване на областен управител. ВМРО смята, че ДПС е пропита от корупция и един от основните виновници за грабежа и разрухата на Добруджа през криминалния преход. В писмото до премиера ВМРО припомня, че последният областен управител от ДПС – д-р Ердинч Хаджиев, който и в момента е областен лидер на партията и бившият кандидат-кмет от ДПС Пламен Ганев са разследвани за престъпления по служба заради скандалните сделки с имоти по Дамбата. Тези сделки са извършени в нарушение на закона и в ущърб на държавата и са отменени с влязло в сила решение на ВАС. Затова от ВМРО смятат за недопустим компромис назначаването на областен управител от ДПС. Това бе подход през 2005 г., когато тройната коалиция управляваше по квоти. От родолюбивата организация заявяват, че квотно-партийният принцип при избирането на кадри за ключовите постове в държавното управление е порочна практика и в годините на прехода е донесъл достатъчно беди за Добруджа. 

Родолюбците настояват за областен управител да бъде назначен политически необвързан професионалист с оглед заявените от новото правителство приоритети за експертност или областният управител на Добрич да бъде посочен от политическата сила – мандатоносител – Коалиция “За България” и тя да поеме своята отговорност за случващото се в региона. От ВМРО заявяват готовността си да инициират и да се включат във всички законни форми на протест в случай на назначаване на областен управител от ДПС.