До дни става ясен вторият ешелон на властта, ударно сменят шефове в МВР

БСП и ДПС ще преразгледат данъка върху лихвите по депозитите, пишат още вестниците

До дни става ясен вторият ешелон на властта, ударно сменят шефове в МВР
4 часа


До дни става ясен вторият ешелон на властта, поне 50 имена се пазят в тайна

До дни се очаква да бъде назначен вторият ешелон на властта, а именно заместник-министрите, шефовете на агенции и областните управители, съобщи бТВ.

Така кабинетът „Орешарски" ще добие завършен вид. В момента имената на поне 50 заместник-министри се пазят в тайна. Все още не е ясно какъв ще е балансът между партийните назначения и гражданската квота при избора на новите зам.-министри.

Ясно е, че свои хора ще имат и БСП, и ДПС.

 

24 часа

Преброиха 4542 изоставени коли в София, правят цимент и бетон от тях

Най-много излезли от употреба автомобили има в районите "Изгрев" - 600, "Красно село" - 491, и "Младост" - 398, сочат данни на Столичния инспекторат по искане на "24 часа".

Според общинската наредба за поддържане и опазване на чистотата районните кметове са длъжни да назначат комисия, в която влизат чиновници, инспектори и полицаи.

Комисията трябва да постави стикер за доброволно преместване на излезлите от употреба коли и да състави констативен протокол за техническото състояние на автомобила. В тези случаи собствениците имат 3 месеца срок.

Да преместят сами старите превозни средства. След това комисията прави проверка дали предписанието е изпълнено и чак тогава кметът на съответния район може да издаде заповед за принудително преместване.

Така от началото на годината общината е преместила на площадки за временно съхранение 25 коли. За цялата 2012 г. пък подобна мярка е приложена спрямо 79 бракми.

 

Труд

Ударно сменят шефове в МВР

Смяната по върховете на МВР очаквано започна. Официалното обяснение е: "слаби резултати" в борбата с престъпността.

Министър Цветлин Йовчев поиска вчера сутринта оставките на директора на СДВР Валери Йорданов и на началниците на областните дирекции във Видин - Цветан Петков, в Кюстендил - Георги Джоглев, в Монтана - Даниел Псалтиров, в Плевен - Мирослав Петров, и в Търговище - Станимир Парашкевов. Това станало на съвещание с ръководния състав на МВР. Само преди седмица главният секретар Калин Георгиев подаде оставка, малко преди него напусна и шефът на ГДБОП Станимир Флоров, който е разследван за корупция.

"В никакъв случай не съм започнал чистка. Поисках оставката на директора на СДВР заради неупражнен контрол във връзка със случай, разгледан в медиите - при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари. Това е недопустимо. Това е нещо, което по никакъв начин не мога да си представя, че ще продължи да се случва в МВР", заяви Йовчев. Заради търговията с нелегални папироси е освободен и началникът на столичното Трето РУП Валентин Симеонов.

 

Труд

3 варианта за енергийни помощи

Доходният праг за получаване на енергийни помощи да се увеличи с 15,3%, колкото е натрупаната инфлация за периода от май 2008 г. до април 2013 г. Това е първият вариант за промени в наредбата за добавките за отопление, които министерствата на финансите и на труда ще обсъждат днес, съобщи социалният министър Хасан Адемов за "Труд".

За базов период при изчисляването ще се вземат последните 5 години, защото оттогава диференцираният минимален доход за различните категории социално слаби, който определя достъпа до помощите, не е повишаван, е замисълът на управляващите.

Разчетите показват, че ако се приеме този вариант, хората, които получават помощи, ще се увеличат с около 120 000 души и ще нараснат от сегашните 210 717 на 330 000 души.

 

Стандарт

Доброволци срещу апашите

МВР ще разчита и на доброволци в битката с апашите. Това е една от идеите на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев, за да се ограничи битовата престъпност. "Ще разчитаме на много по-активно използване на извънщатни сътрудници", обясни в интервю за "Стандарт" Йовчев. Дейността на доброволците ще бъде строго регламентирана, като всеки един кандидат ще минава проверка за годност по изискванията на МВР. Така ще се компенсира недостигът на полицаи, особено в по-малките и отдалечени села, където има постоянни набези на крадци. Сътрудниците ще разчитат на съдействието на кметовете. Засега не е решено дали те ще бъдат въоръжени. В същото време полицейските патрули ще бъдат засилени в районите, където има по-висока престъпност. За по-ефикасен контрол служебните коли ще бъдат оборудвани с GPS.

 

Стандарт

Туризмът със собствен бюджет

Туризмът ще бъде ръководен от държавна агенция, която ще e подчинена директно на Министерския съвет, и ще разполага със собствен бюджет. Все още не е ясно дали новото ведомство ще остане в Пловдив, където бяха изпратени по-голяма част от чиновниците, или ще се ситуира в София. Заради готвената промяна се налага и повторно приемане на Закона за туризма. В него като принципал на бранша е вписан министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Десетки имена се спрягат като възможни кандидати да оглавят новата агенция, след като миналата седмица браншът остана без държавен ръководител заради освобождаването на зам.-министър Иво Маринов, който държеше ресора туризъм в МИЕТ.

Сред кандидатите да оглавят новата агенция са представители на различни лобита. Голяма част от представителите на сектора са се обединили около кандидатурата на Валери Симеонов, който е управлявал почивни станции на военното министерство и има добри познания за туризма. Сред спряганите имена са още Елена Иванова, която представлява собствениците в Слънчев бряг, и Спас Панчев - бивш председател на Комитета по туризъм.

 

Монитор

ГЕРБ напълнили администрацията с „калинки"

Управлявалото доскоро правителство на ГЕРБ е напълнило държавната администрация с „калинки" като ексшефката на ДФ „Земеделие" Калина Илиева, която се оказа с фалшива диплома. Това стана ясно от коментар на новия премиер Пламен Орешарски пред БНР за извършените от предишната власт назначения при окомплектоването на администрацията.

Министър-председателят съобщи, че огромна част от тях не само будят съмнение, но са дори незаконни. „Ние ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение", зарече се той. По думите на Орешарски има много примери за такива назначения в сегашния състав на администрацията. „Новият министър на правосъдието например ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", разкритикува действията по кадровия подбор на кабинета „Борисов" министър-председателят.

 

Преса

56% от хората искат имунитета и на Бойко Борисов

56% от сънародниците ни смятат, че главният прокурор трябва да поиска имунитета на Бойко Борисов. Това сочи изследване на "Сова Харис" по поръчка на вестник "Преса". Повече от половината от анкетираните са на мнение, че на бившия премиер трябва да му се повдигне обвинение заради скандалите с Мишо Бирата и СРС-тата от Банкя.

68% от хората сочат, че решението на Сотир Цацаров да поиска имунитета на Цветан Цветанов е правилно и прокуратурата трябва да го разследва. Едва 12% са против. Близо 52% от запитаните одобряват действията на прокуратурата и по случая с откритите в Костинброд незаконни бюлетини. За сметка на това 52,5% от анкетираните не одобряват искането на ГЕРБ за касиране на изборите.

 

Сега

БСП и ДПС ще преразгледат данъка върху лихвите по депозитите

БСП и ДПС готвят частична отмяна на данъка върху лихвите по депозити, като от него ще бъдат освободени малките спестявания, научи "Сега". Вероятно необлагаемият минимум ще бъде за влоговете до 1000 лв. Идеята бе посрещната скептично от банкери, които не очакват особен ефект от промяната.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов прогнозира, че повече яснота за промяната ще има при приемането на бюджета за следващата година. "По-вероятно е идеята да бъде осъществена", прогнозира депутатът.

Георги Кадиев от "Коалиция за България" предположи, че прагът за отпадане на данъка ще бъде за влог до 1000 лв. Той цитира данни на БНБ, според които 70% от депозитите са под тази стойност. Според него извън необлагаемия минимум трябва да се приеме, че налогът ще важи за всички видове депозити. При окончателното въвеждане на 10-процентния данък върху лихвите по депозитите предишните управляващи от ГЕРБ направиха лека отстъпка, като решиха, че той няма да важи за безсрочните влогове, каквито обикновено са детските. Те дадоха заден, след като отнесоха много критики, че посягат на спестяванията на децата. В момента не се облагат и разплащателните сметки. В резултат банките започнаха да предлагат изгодни условия по разплащателни сметки и безсрочни влогове, за да се заобиколи плащането на данъка. С него не се облагат и лихвите по депозитите на партиите.

 

Дума

Йовчев смени 6 областни директори в МВР

Директорите в шест областни дирекции на МВР смени министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Шефът на СДВР си отива заради "неупражнен контрол", същият е и мотивът за отстраняването на шефа на Трето РПУ в София. Областните директори на Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище си тръгват заради слаби резултати, обяви Йовчев. Любопитен факт е, че директорите във Видин, Монтана и Плевен са от спешните полицейски рокади, които направи Цветан Цветанов в дните около оставката на правителството през февруари.

Вътрешният министър е задал краткосрочни мерки за подобряване на работата в МВР. Всички областни управители разполагат с един месец, за да покажат резултати - в противен случай уволненията ще продължат. Тече проверка в структурите на МВР и на цялостното финансово състояние. Вече е открита дупка в бюджета от 93 млн. лв. Йовчев се обяви против даренията в МВР. Подготвя се среща с всички лидери на синдикати в системата.