Орешарски стана премиер, прокуратурата иска имунитета на Цветанов

Гласуването на новото правителство и предаването на властта са най-отразяваната тема от вестниците в четвъртък.

Орешарски стана премиер, прокуратурата иска имунитета на Цветанов

„Служебното правителство предаде властта на кабинета на Пламен Орешарски и новоизбраните министри. Това се случи на церемония в Гранитната зала на Министерски съвет.
"Аз ще бъда съвсем кратък. За мен този момент е особено важен, защото днес нашият екип предава властта. Оставям ви България в малко по-добро състояние, отколкото я заварихме. Бюджетният дефицит намаля с 446 милиона лева. Фискалният резерв беше увеличен с 1 534 000 000 лева. Аз ви желая преди всичко успех. Един по-голям кредит на доверие от този, който получих аз от първия си ден. Тази страна има нужда от последователност. Трябва да преустановим практиката на постоянните революции и реваншизъм. Българският народ е обезверен, но това не означава, че няма очаквания. Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията към вас. Желая ви на добър път. Искам да благодаря на всички в моя екип", това заяви Марин Райков.


"Искам да благодаря на г-н Райков за коректния тон и стил, в който протече нашата среща сега. Благодаря му за усилията да ме запознае с откритите въпроси, които седят на дневния ред в следващите дни. Много често мои приятели ми задаваха въпроса какъв трябва да бъде човек, за да поиска да бъде премиер в тази ситуация. Нямам точен отговор. Но всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще. Ще направим всичко възможно в своите си действия да се водим от интересите на хората. Ще работим за хората, за да можем да съобщим в края на нашия мандат да по-добри числа от тези, които чухме преди малко. Задачата, която трябва да стои като минимум пред нас е всички българи да имат повече надежди, да виждат че пътят е прав, и че могат да разчитат на своята предприемчивост. Ще бъдем открити към медиите, ще уведомяваме обществото какво се случва в нашата работа. Нека да минат две седмици, след това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за резултатите", каза от своя страна Орешарски...


"МВР е само част от системата за защита на националната сигтурност и при по-добър закон и взаимодействие, няма проблем ГДБОП да е извън МВР. Не виждам защо подслушването също да бъде изведено извън Министерството, така МВР би се освободило от насложените настроения, че ресурсът му не е използван по предназначение", поясни новият министър по повод информацията, че управляващите вече партии планират преместването на ГДБОП в ДАНС...
"Като основни приоритети Йовчев посочи битовата престъпност и борбата с финансово икономическите престъпления-контрабанда, ДДС, акцизи ...
Цветлин Йовчев поиска 10 дни, за да направи пълен преглед на вътрешно министерство и едва тогава да обяви конкретни мерки за повишаване на ефективността на работата на ведомството....


Съдебната система се управлява от съвестта на всеки един магистрат, а не толкова от министъри или от Висшия съдебен съвет, както е по закон. Това заяви новият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова при предаването на поста от служебния министър Драгомир Йорданов.
Тя допълни, че това е позиция, която много задължава, не само заради ключа за държавния печат, но и заради това, че справедливостта е нещо, от което нашето общество се нуждае. Аз обещавам да направя всичко по силите си, така че да изпълня достойно тази отговорна функция", каза вицепремиерът...


По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене", трябва да се направи анализ на техническата част и на бъдещото потребление на електроенергия в региона, обяви новоизбраният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като прие властта.
По думите му проектът „Белене" трябва да бъде структуриран по начин, който ще го направи успешен..." - в. „Стандарт"

 

„Изборът на правителството начело с премиера Пламен Орешарски показа ясно вчера политическото разминаване между думи и дела.
Тонът зададе "Атака", която въпреки декларациите си, че няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП, на практика спаси Орешарски и министрите му. ГЕРБ пък демонстрира раздвоение на личността, като, от една страна, категорично отказа да даде рамо на новото правителство, но Бойко Борисов обясни, че това можеше и да не се случи, ако Орешарски лично го е потърсил за подкрепа. Бившите управляващи забравиха и обещанието си от онзи ден да не участват в гласуването - всички натиснаха копчето срещу кабинета. Пленарната зала бе използвана от всички за взаимни нападки и изваждане на показ на тайни обвързаности. Принос за общия хаос добави и системата, която още не работи с биометричните данни на депутатите и даде дефект на четвъртия ден от работата на 42-рото НС.


Тънките сметки за спасяването на кворума бяха натъкмени в началото на деня, когато Волен Сидеров помогна на БСП и ДПС да получат необходимите 121 гласа за започване на заседанието. Според него, за да не се пилее излишно времето на парламента. Депутатите му не се регистрираха, но гласът на Сидеров бе решаващ не само за кворума, но и да се гарантира несменяемост на кабинета. Дори ако в бъдеще някоя от политическите сили поиска вот на недоверие, необходимата подкрепа за това трябва да е от 121 депутати. При сегашната конфигурация на парламента това може да се случи с "покупката" на чужд народен представител. При вота за кандидатурата на Орешарски всички 120 от БСП и ДПС бяха "за", а 97-те от ГЕРБ - "против". Елементарната аритметика показва, че ако намеренията на Сидеров бяха искрени, достатъчно бе неговите 23-ма души да се въздържат. Така кандидатурата на Орешарски нямаше да мине, тъй като гласовете "за" трябва да са повече от тези "против" и "въздържал се".


Нещо подобно се случи и при вота за структурата и състава на МС. И двете бяха приети със 119 гласа "за" и 98 "против". Към гласовете "против" се присъедини и Сидеров. Номинацията на Орешарски мина на два вота заради досадна грешка с Румен Иванов от ГЕРБ, чийто глас "против" бе възприет от системата като "за". Заради нея се наложи шефът на НС Михаил Миков да признае, че е напълно възможно правителството да бъде гласувано и прието с чужди карти, тъй като ролята на биометричните данни е да не го позволява. Въвеждането им обаче ще бъде направено в следващите дни, когато е ясен съставът на парламента..." - в. „Сега".

 

„Осем депутати от левицата и ДПС влязоха в състава на новото правителство на Пламен Орешарски, на тяхно място на парламентарните банки ще седнат други 8 души от листите на БСП и партията, оглавявана от Лютви Местан...
Варна ще има двама нови представители от БСП - на мястото на премиера Пламен Орешарски и просветния министър Анелия Клисарова в Народното събрание ще влязат бившият кмет на Ветрино, който в предния мандат беше избран с гласове на ГЕРБ, Георги Андреев, както и председателят на БСП в Аксаково Георги Борисов.


С избора на Ангел Найденов за военен министър беше освободено място в парламента за общинския съветник от БСП в Радомир Евдокия Асенова.
На мястото на здравния министър Таня Андреева на депутатската банка ще седне 65-годишният професор Методи Костадинов, изследовател в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Драгомир Стойнев, избран за министър на икономиката и енергетиката, освобождава място за следващия в листата в Хасково - секретарят на БСП в Димитровград Жара Пенева-Георгиева.
Финансовият министър Петър Чобанов отстъпва мястото в парламента на следващия в листата в Пловдив-град Калин Милчев - строителен инженер и лидер на младежкото БСП в пловдивския район "Централен".
Екоминистърът Искра Михайлова отстъпва депутатската си банка на следващия в листата в Пазарджик - общинският съветник във Велинград Сергей Кичиков. На мястото на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов влиза общинският съветник в Разград от ДПС Хами Хамиев.
На мястото на евродепутата Кристиан Вигенин, избран за външен министър, в Европейския парламент отива Маруся Любчева. Тя беше евродепутат от левицата от 2007 до 2009 г." - в. „24 часа".

 

„Рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" с ясна финансова структура при потвърждаване на технико-икономическите характеристики на централата и прогнозите за потреблението на ток в региона и България. Това е записано в националните приоритети на програмното правителство с премиер Пламен Орешарски, озаглавени "Държавност, развитие, справедливост".
Документът, внесен в деловодството на парламента от лидера на БСП Сергей Станишев, беше раздаден днес на депутатите, но така и не беше обсъден по същество в залата при гласуването на новия кабинет (виж долу пълния текст на документа).


В раздела "Ребалансиране на енергетиката" се посочват незабавни преговори с руската държавна корпорация "Росатом" с оглед минимизирането на последствията от иска за 2.5 млрд. лв.
От плана "Орешарски", одобрен от Националния съвет на БСП преди десетина дни, е отпаднало ограничението за офшорните компании. Идеята на БСП беше офшорките да не могат да сключват сделки с държавата, общините и фирмите с държавно участие, да получават финансиране от държавния бюджет и евросредствата да са страна по договори за изпълнение на обществени поръчки.
Вместо това в приоритетите на кабинета е останало като пожелание нов закон за обществените поръчки, прозрачност, гарантиране на равни условия за участие и разширяване кръга от бенефициенти на обществени поръчки и въвеждане на електронни търгове за обществените конкурси..." - в. „Дневник".

 

Вестниците съобщават също, че прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

 

„Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска утре от депутатите да свалят имунитета на Цветан Цветанов. Когато това стане, ще му бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба - заради драстичните нарушения при подслушването.
Сред козовете на обвинението е заповед за организацията на мобилните станции с подслушвателна апаратура, издадена от служебния вътрешен министър Петя Първанова. Тя е написана, след като се разбра, че крайслер - подслушвач на МВР, броди из София, докато се намира по документи в гаража. Това според разследващите означава, че докато Цветанов е ръководил вътрешното министерство, в него не е имало регламент за употребата на специални разузнавателни средства ( СРС). Именно тази липса е причина за поредица злоупотреби в служба СДОТО на МВР.
Освен това прокуратурата разполага и със свидетелски показания срещу Цветанов..." - в. „Труд".

 

„Прокуратурата най-вероятно утре ще внесе искане за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, научи "Дневник" от източници в държавното обвинение. Това се случва седмица след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще предприеме тези действия, но не и в първите работни дни за новия парламент. 
Тогава той заяви, че към искането за отнемане на депутатската закрила на Цветанов щели да бъдат приложени всички документи и събраните до момента доказателства по случая с подслушването. 
На 30 април Софийската градска прокуратура обяви, че спира досъдебното производство за проверката в МВР във връзка с подслушванията, защото са събрани достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление. На него обаче не можеха да му бъдат повдигнати обвинения, защото като кандидат-депутат има имунитет. Той не се отказа от него, въпреки че имаше такъв призив от лидера на БСП Сергей Станишев. 
След началото на проверката, бившият вътрешен министър Цветанов обяви, че ако се потвърди, че с негово участие е имало нерегламентирано подслушване, той ще се оттегли от политиката.
Проверката за нерегламентирано подслушване в МВР започна след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, че по заповед на Цветанов са подслушвани политици и журналисти..." - в. „Дневник".

 

Препоръките към България от страна на ЕС след избирането на новото правителство също са сред темите на всекидневниците.

 

„България има сериозно забавяне на реформите в ключови сектори, констатира Европейската комисия в доклада си за напредъка на реформите в страната. Основните критики са насочени към големият дял на сенчестата икономика, ранното пенсиониране и ниската заетост, липсата на напредък при образователната реформа, ограниченият достъп до здравни услуги, необходимостта от промени в енергетиката. Еврокомисията отправя и седем препоръки към страната ни. Документът трябва да бъде одобрен от Съвета на министрите.
Публичните финанси в България като цяло са били стабилни и страната е запазила бюджетната  дисциплина, констатира Еврокомисията. Тя препоръчва да бъде създаден предвидения независим бюджетен орган и му дадат ясен мандат, функционална автономност и подходящи ресурси...
продължава да се характеризира със значително укриване на данъци и със слаба административна ефективност", се казва още. ЕК е на мнение, че административните разходи за събиране на данъци, както и свързаните с плащането на данъци разходи на предприятията са високи....
Слабите резултати на висшето образование се обясняват с липсата на стимули за ВУЗ и със стандартите на отделните научни работници и преподаватели.


„Подобряването на качеството и обхвата на здравеопазването е дългогодишно предизвикателство за България. Увеличаването на прозрачността във финансирането на здравните услуги ще допринесе за растежа и конкурентоспособността в сектора", се казва по-нататък.
Европейската комисия препоръчва още мерки за подобряване на бизнес средата, ускорено въвеждане на електронното управление и усвояване на еврофондовете. И в този доклад на ЕК критики получават регулаторните органи, в частност в енергетиката. За нея Брюксел препоръчва създаването на пазар на едро за електричество и природен газ, улесняване за навлизането на нови играчи на пазара и подобряване на енергийната ефективност..." - в. „Стандарт".

 

„Българите живеят най-бедно в ЕС, защото имат най-голям дял на сивата икономика, не плащат данъци и рано се пенсионират. Правителството им трябва да промени това, да подобри условията за бизнес, да гарантира, че законите се спазват и реформира здравеопазването и образованието.
Това заяви днес Европейската комисия в годишните "специфични препоръки" към бюджетните и икономическите програми на държавите-членки. Те са ключова част от т.нар. "Европейски семестър" - процедура, в която правителствата от съюза координират финансовата и икономическата си политика - и подлежат на одобрение от Съвета на министрите и от среща на върха на ЕС.
България трябва да запази политиката на финансовата стабилност, която я нарежда сред страните с най-нисък дял на бюджетния дефицит и публичния дълг в ЕС, смята Комисията.
Тя обаче посочва, че тази политика би била по-поносима за населението, ако се събираха всички дължими данъци. "Съществуват значителни възможности за подобрение в спазването на данъчното законодателство, а постигането на повече напредък в тази област би позволило на България да направи повече разходи за насърчаването на растежа", се казва в препоръките.


"Данъчната система продължава да се характеризира със значително укриване на данъци и със слаба административна ефективност", пише още в тях. "Делът на сенчестата икономика се очаква да остане голям, а за намаляването му са необходими непрекъснати дългосрочни усилия".
Сега той у нас е близо 32 на сто при средно 15 на сто за ЕС, според приложена към препоръките оценка на комисията.
Страната ни издържа повече пенсионери отколкото може, показват още препоръките. Според тях българите и особено възрастните жени напускат пазара на труда по-рано от повечето европейци. Затова Брюксел препоръчва сегашната пенсионна възраст - 63 години за мъжете и 60 години за жените - да се изравни за тези, които редовно са си плащали осигурителните вноски. Предишното правителство предвиждаше пенсионната възраст да стигне 65 години до края на десетилетието. Комисията препоръчва и по-строг контрол върху отпускането на пенсии за инвалидност и "ограничаване на злоупотребите" в тази област..."  - в. „Труд".

 

„Въпреки напредъка, постигнат от правителството във фискалната сфера, повечето неотложни предизвикателства пред България си остават практически същите, каквито бяха и през 2012 г.: пазарът на труда, образованието, здравеопазването, бизнес средата, обществените поръчки, енергетиката и ефективно използване на ресурсите. Непрекъснатият недостиг на институционален капацитет предизвиква голямо забавяне в прилагането на необходимите реформи и използването на еврофондовете за подкрепа на тези реформи.
Това се казва в разпространените в сряда препоръки на Европейската комисия за това какви мерки би трябвало България да приложи в следващите 18 месеца, като конкретно те засягат седем сектора. Окончателното им приемане става на най-високо ниво от Европейския съвет на лидерите на страните членки.
С тях ще трябва да се съобразява правителството на Пламен Орешарски, което положи клетва днес.
Прилагането на препоръките ще бъде наблюдавано отблизо и редовно от експертите в Еврокомисията. Брюксел ще информира Съвета на ЕС за откритията си пред следващата година. Официална оценка на всяка държава членка ще бъде направена през май или юни 2014 г. обявиха от евроинституцуята. Тогава ще бъдат представени специфични препоръки по страни, които ще бъдат придружени от анализ.
Поддържането на устойчиви публични финанси са първото условие за прилагането на реформи в следващите години, като подобряването на събирането на данъците ще допринесе за икономическия растеж, заявява Европейската комисия..."  - в. „Дневник".

 

Вестниците следят и развоя на делото Евелин Банев-Брендо в Италия.

 

„Прокуратурата в Милано поиска 20 г. затвор за Евелин Банев-Брендо, който е изправен пред съда там по обвинения за наркотрафик и е сочен като кокаинов крал. Според италианските магистрати в периода между 2006 и 2008 г. Брендо и съучастниците му са пренесли с лодки две пратки с 6 тона кокаин. Според прокуратурата в Милано, Банев е финансирал трафика от Южна Америка до Италия. Очаква се съдът да произнесе присъдата си в края на юни." - в. „Сега".

 

„Италианската прокуратура в Милано поиска 20 г. затвор за Евелин Банев - Брендо по делото "Кокаинови крале", или Magna Carta, както е известно в Италия.
Това е максималното наказание, което се полага за изключително тежките обвинения към българина, по които го съдят в Милано. Не са му били признати никакви смекчаващи вината обстоятелства, научи "24 часа" от свои източници в съда.
За разлика от него на други българи, демонстрирали дух на сътрудничество с магистратурата, са били признати смекчаващи вината обстоятелства.
Като се има предвид, че процесът срещу Банев и другите българи е по съкратена съдебна процедура, това означава, че поисканото му наказание е вече съкратено с 1/3, както предвижда италианският наказателен кодекс.


Поисканата максимална присъда значи и друго - че прокуратурата не е взела под внимание обемистите страници документи на защитата на Брендо, представени преди десетина дни.
Именно от тях трябваше да стане ясно според адвокатите, че Брендо не е свързан с останалите от трафика.
Поисканите 20 г. затвор за Евелин Банев говорят и друго - че прокурорът смята именно Брендо за тартора на организирания международен трафик на наркотици..." - в. „24 часа".