Задържаха под стража издирван в Германия за сводничество и трафик на хора

Добричкият окръжен съд задържа под стража 28-годишния Севдалин С. А., срещу когото е издадена Европейска заповед за арест от Районен съд гр. Брауншвайг, Федерална република Германия. Той е обявен за издирване по наказателно производство за сводничество и трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Престъплението е извършено в периода 01.06.2010 г. – 26.08.2010 г.

Задържаха под стража издирван в Германия за сводничество и трафик на хора
В Европейската заповед за арест е посочено, че в съучастие с друга българка, Севдалин е превел 19 годишна добричлийка до гр. Брауншвайг с фалшиво обещание да й намери работа в кафене, където да получава заплащане до 1000 EUR на ден. Той й взел личните документи и с побой я принудил да работи като проститутка. Приходите от тази дейност били събирани от другото лице и предавани на Севдалин. 19-годишната получавала само храна и можела да напуска жилището, придружена от другата обвиняема по делото. Севдалин заплашвал девойката, че ще я убие и нарани. Престъплението се наказва по немския Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 15 години.

Той е задържан на 03.02.2011 г. от Териториалното звено Борба с организираната престъпност. Добричката окръжна прокуратура внесе днес в Окръжeн съд – Добрич, искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража до окончателното му предаване на германските съдебни власти.

Прокурорът посочи, че Севдалин е обвиняем за тежко умишлено престъпление и вече се е укрил от съдебните власти. Съществува опасност той да се укрие отново, за да избегне наказателното преследване, ако не бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо него.

Адвокатът му посочи, че той има постоянен адрес в с. Карапелит, реабилитиран е и издържа две малолетни лица. При тези обстоятелства адекватната мярка за неотклонение била домашен арест.

В последната си дума Севдалин заяви, че иска да бъде поставен под домашен арест и няма да напуска дома си до изясняване на случая.

Добричкият окръжен съд му наложи най-строгата мярка за неотклонение и насрочи за 10.02.2011 г. разглеждането на искането за предаването му на германските съдебни власти въз основа на Европейската заповед за арест.

Севдалин А. е грамотен, женен е, не работи, роден е в Добрич, живее в с. Карапелит.