Новият парламент започва работа на 21 май, Орешарски кани и десни експерти

Свикването на новия парламент и изгледите за сформиране на кабинет са водеща тема за съботните вестници.

Новият парламент започва работа на 21 май, Орешарски кани и десни експерти
„Президентът Росен Плевнелиев ще свика на 21 май първото заседание на новото Народно събрание. Това обяви той пред журналисти след разговори поотделно с лидерите на четирите парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".
Така след конституирането на Народното събрание 48 депутати от ГЕРБ ще имат възможност да внесат жалба до Конституционния съд за оспорване на законността на парламентарните избори.
Президентът посочи, че ще коментира предизборната кампания в парламента на 21 май, когато ще направи обръщение към нацията.
Имаме нужда от стабилно правителство и институции, а не от партийни битки, защото от това няма да спечели никой, каза още Плевнелиев. Той призова политиците да проведат дебат още в първите дни на новия парламент и да се обединят около акт на Народното събрание за приоритетите. По думите му това трябва да стане преди да влязат в консултации за сформиране на правителство.
Според него приемането на подобен акт е силен държавнически жест." - в. „Дневник".

„Янаки Стоилов е най-вероятният нов председател на Народното събрание.
42-ият парламент стартира на 21 май. Президентът подписа вчера указа за свикването му. Стартът ще бъде даден от доайена - червеният Стефан Данаилов. БСП настоява новият парламентарен шеф да се избере в същия ден.
Името на левия юрист за председател окончателно изплува вчера, след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че начело няма да застане човек нито на ДПС, нито на "Атака".
Интрига все пак остава, защото няколко часа часа по-рано Сергей Станишев не изключи подобна възможност. В четвъртък пък Бойко Борисов допусна, че ще сложат шеф на НС "Атака", за да унижат ГЕРБ. Членове на червеното ръководство потвърдиха, че името му се обсъжда, но не отрекоха и друг вариант за ляв председател.
Самият Стоилов коментира, че въпросът ще се обсъжда в контекста на цялостната управленска конструкция. "Аз съм един от хората с най-дълъг стаж в НС, политически и професионално съм преминал през всякакви ситуации, отстоявал съм последователно позиции, включително в защита на парламентаризма. Винаги съм се отнасял с необходимото внимание към колегите и към опонентите. Това е оценка, която съм чувал за себе си, но логичните решения само понякога съвпадат с политическите", каза той." -. в. "24 часа".

„Договорките за програмен кабинет вече очертаха компромисите, сред които и отлагане на проекта "Белене"
Лидерът на ДПС Лютви Местан бе категоричен, че партията му няма да подкрепи правителството на Пламен Орешарски, ако тръгне да въвежда прогресивно данъчно облагане.
Партиите, които обявиха подкрепа за евентуален програмен кабинет с мандата на БСП, вече започнаха да поставят картите на масата. Първи ултиматум отправи вчера лидерът на ДПС Лютви Местан. "Ако Пламен Орешарски иска да замени плоския данък с прогресивен, той няма да получи подкрепата на ДПС", категоричен бе той. Изявлението е по-скоро услужлив жест към евентуалния бъдещ премиер, тъй като самият Орешарски е сред противниците на идеята за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, залегнала в програмата на БСП.
В писмо до бизнеса, разпратено преди изборите самият Пламен Орешарски пое редица ангажименти. В писмото никъде не се споменава за промяна на данъка върху доходите на физическите лица. Гарантира се, че всички данъци за бизнеса ще се запазят, а социалните осигуровки дори могат да паднат. Орешарски обещава още прекратяване на административно-силовия натиск върху бизнеса, връщане на добрите практики в НАП и митниците, връщане на ДДС за 30 дни, а при забавяне да се плаща лихва. Валутният борд няма да се пипа до влизане в еврозоната, бюджетни разходи ще са под 40% от БВП. Още в първата година на новия кабинет ще се премахнат или облекчат над 100 режима, които спъват развитието на бизнеса. За обществените поръчки пък ще има външни наблюдатели в оценителните комисии, самите процедури ще бъдат опростени и унифицирани.
БСП и Пламен Орешарски подготвят пакет от спешни мерки, които трябва да бъдат реализирани веднага след съставянето на правителството, каза Сергей Станишев...
Официално разговори за бъдещото програмно правителство между БСП, ДПС и "Атака" още не са водени, увериха лидерите им и вчера след консултации при президента. "Формулата тройна коалиция с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация", заяви соцлидерът Сергей Станишев..." - в. „Сега".

„Десни експерти, изявени в различни сфери, оглежда номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски. Още в изборната нощ лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че ако бъде съставено програмно правителство, то ще търси национална подкрепа за приоритетите си, в това число и десните партии, останали извън парламента. "Експерти като Евдокия Манева, Красимир Ангарски биха били от помощ на програмното правителство, което ще има ясни цели за изпълнение", коментираха запознати. Но уточниха, че постове в кабинета срещу одобрение на политиката му няма да има.
"Има по няколко кандидатури за всяка позиция, това са подбрани кадри с изявени способности и познания, които биха били подходящи за различните сектори", разказаха пред "Стандарт" запознати. Но уточниха, че до момента няма нито едно име от евентуалния кабинет "Орешарски", което вече да е утвърдено.
Официални номинации за шеф на парламента и на групата на "Коалиция за България" пък ще има в понеделник, когато на "Позитано" 20 ще се проведе разширено заседание на Националния съвет на БСП. Отделните министерства ще бъдат коментирани по-късно, коментираха от партията.
В момента например името, което се върти за финансов министър, е на Петър Чобанов.
За силовото ведомство пък се върти името на Младен Червеняков. Юристът е припознат не само от червените като добър експерт, а и е имал опит в изпълнителната власт като правосъден министър от времето на Жан Виденов.
Фаворити за външно министерство са евродепутатите Илияна Йотова и Кристиян Вигенин, но според запознати е много вероятно в екипа да влязат и бивши посланици с богат опит." - в. „Стандарт".

Всекидневниците следят отблизо работата на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Главният секретар на Министерството на вътрешните работи Калин Георгиев и председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Красимир Казаков бяха забелязани да влизат в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Предполага се, че те са били привикани от Цацаров, за да дадат обяснения за изтичането на документите с разпити по случая със задържаните в Костинброд 350 000 бюлетини. От кабинета на главния прокурор периодично влизаха и излизаха неговият заместник Борислав Сарафов и зам.-градския прокурор на София Роман Василев.
Нито Сотир Цацаров, нито Борислав Сарафов и Роман Василев дадоха информация на чакащите журналисти, какъв е конкретният повод за проведените срещи. На въпрос, дали е разговарял с Красимир Казаков и Калин Георгиев и поводът за срещите, главният прокурор отговори: "Нормални работни срещи в рамките на нормален работен ден. Какво се обсъжда в него е въпрос на нормална работа и нормален ритъм".
На пресконференция в сряда Цацаров обясни, че изтеклите късно във вторник документи от разследването за бюлетините в Костинброд, подписани от "група достойни прокурори", не могат да са изтекли от прокуратурата, защото тя ги е получила в сряда." - в. „Дневник".

В. „Стандарт" информира за присъждането на почетното звание доктор хонорис кауза на Софийския университет на нобелиста Марио Варгас Льоса:
„Знаменателното събитие се случи в красивата Аула Магна на Софийския университет, която се пръсна по шефовете от фенове. Под звуците на "Многая лета" ректорът на СУ проф. Иван Илчев връчи почетния диплом на Льоса. Марио Варгас се окичи и с почетния знак на училището със синя лента. Отсъствието на каквито и да е държавници по никакъв начин не намали празничното настроение, изпълнило залата. СУ е 33-тото висше училище, което награждава Льоса с тази титла.
"Изказвам дълбока благодарност за честта, която ми оказа Софийският университет. Освен признание, това е и мандат, който изисква интелектуална висота. Надявам се да я постигна до края на дните си. Тази церемония, която едновременно пази традициите, но и звучи толкова съвременно, е много красива", започна развълнуваното си слово Льоса."