Конституционият съд казва за вота най-рано след месец, Цацаров с двойна охрана

Преглед на печата: ГЕРБ иска касиране на вота; 50 опитни касоразбивачи у нас, никой не е в затвора

Конституционият съд казва за вота най-рано след месец, Цацаров с двойна охрана
24 часа

Конституционият съд казва за вота най-рано след месец

Няма предвиден срок, в който Конституционният съд (КС) да се произнесе дали парламентарният вот е законен, или не.

Резултатите може да оспори всяка партия, участвала във вота, чрез своето ръководство, както и всеки кандидат за депутат. Не е задължително да се чака сформирането на новия парламент. Те обаче не могат да се обърнат към КС директно, а чрез посредници - президента, МС, главния прокурор или двете върховни съдилища. Това трябва да стане до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК, т.е. до 22 май.

24 часа

50 опитни касоразбивачи у нас, никой не е в затвора


Oколо 50 са опитните касоразбивачи в България, за които се смята, че участват в обирите на банкови клонове в София или из страната.

Никой от тези топобирджии в момента не излежава присъда в затвор в България.

Сред тази група се водят и люлинските обирджии Петър Стоянов-Президента и Димитър Цанов-Испанеца, които бяха заловени навръх Великден да пробиват дупка в стената към клона на банка "Алианц" в София.

Труд

ГЕРБ иска касиране на вота

ГЕРБ ще подаде жалба в Конституционния съд за касиране на парламентарните избори. Мотивът на партията - грубото погазване на закона в деня за размисъл преди вота.

Изненадващото решение обяви вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след изборите на 12 май. Той поясни, че жалбата щяла да бъде внесена най-късно днес, макар на практика това да не може да се случи.

Стандарт

Цацаров с двойна охрана

Главният прокурор Сотир Цацаров се движи със засилена охрана. Обвинител номер 1 дойде на редовното заседание на Висшия съдебен съвет вчера с брониран "Мерцедес", придружен от пилотен джип БМВ. Физическата му охрана също е подсилена и вече го пазят четирима служители на НСО. Досега Цацаров ползваше само един охранител и шофьор, както и неброниран "Мерцедес" S-класа. Главният прокурор побърза да влезе на заседанието на съвета, плътно придружен от гардовете. Двама от тях останаха да вардят пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" - 12, а другите го придружиха до заседателната зала. Охраната на Цацаров се удвои само ден след като прокуратурата даде безпрецедентна двучасова пресконференция, на която бяха изнесени пълни подробности за разследването на откритите 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд.

Стандарт

Улицата в плана Орешарски

Основните искания на протестиращите влизат в плана "Орешарски". Той ще бъде съгласуван със синдикатите, браншовите и неправителствените организации. И ще бъде представен до дни за публично обсъждане. Това научи "Стандарт" от източници на "Позитано" 20. Първа точка в плана е 310 лв. месечно от началото на 2014 г. за майките през втората година от платения им отпуск. Това бе един от ултиматумите на улицата. След исканията на ГЕРБ за касиране на изборите пришпорваме консултациите за програмно правителство, казаха от БСП и ДПС. Според тях нови избори са пагубни за страната. Три имена сондират червените за шеф на Народното събрание, довериха депутати. Това са Мая Манолова и Янаки Стоилов от БСП, както и Явор Нотев от "Атака".

Монитор

Патриарх Неофит реди кабинет

Патриарх Неофит обмисля да създаде кабинет на патриарха и пресцентър като нови структури в Българската православна църква. Това съобщиха от Синодалната палата вчера.

Патриархът, който е и софийски митрополит, смята да назначи специално лице за шеф на своя патриаршески кабинет. Сега той има завеждащ кабинет само като софийски митрополит.

Преса

ЦИК възложи на МС отговорността за Костинброд

Целият ангажимент за отпечатването на бюлетините, превозването, количеството и доставката до всяка СИК са изцяло от компетенциите на Министерския съвет /МС/. В този смисъл ЦИК няма отношение към проблема с печатницата в Костинброд и намерените там бюлетини. Това заявиха от ЦИК на заключителната си пресконференция, на която присъства цялото ръководство на комисията.

В качеството си на представители на ЦИК не можем да коментираме този проблем, можем да го направим само в лично качество, посочиха от ръководството. В Изборния кодекс е записано, че МС заедно с областните и с общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии са отговорни за организационно-техническата подготовка и за обезпечаването на изборите с консумативи и с други материали, каза председателката на ЦИК Красимира Медарова. ЦИК няма компетентност по закон за тези ангажименти и всякакви коментари от нейна страна по този въпрос, особено в настоящата изключително напрегната обстановка, биха били некоректни, добави тя.

На въпрос защо служебният премиер е посочил, че очаква ЦИК да се произнесе по този казус, от ЦИК посочиха, че за това трябва да бъде попитан самият той.

Сега

ГЕРБ отчаяно се опитва да не мине в опозиция

В опит да излезе от следизборния клинч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов контраатакува с отчаяни, невъзможни на практика ходове. Касиране на вота и нови избори до месец и половина поиска той на първата си пресконференция след изборите, които класираха ГЕРБ на първо място, но го оставиха без възможност да състави правителство. Жалбата до Конституционния съд ще бъде внесена още днес, обяви Борисов. Мотивът - погазване на закона в деня за размисъл, когато гръмна аферата с намерените 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд.

Дума

ГЕРБ сплашват и пазаруват депутати


Депутати от парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС и "Атака" са подложени на натиск, на рекет и получават оферти. За това алармира вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. ГЕРБ не искат да сдават властта, а очевидно искат да влязат в нея през задния вход, категоричен бе левият лидер.

Станишев напомни за предишния парламент, когато ГЕРБ разби малки парламентарни групи и купи подкрепата на отцепниците. "Призовавам ги да спрат - политика не може да се прави криминално", заяви той. Малко по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров също съобщи, че върху депутати от неговата партия е оказван натиск да променят позициите си. Той не каза техните имена, но не отрече за телефонно "ухажване" от Искра Фидосова. Гербаджии звънят по телефона на депутати от "Атака", обещават и искат подкрепа, потвърди и Десислав Чуколов.

Бойко Борисов вчера се обяви за победител на изборите и съобщи, че партията му ще иска касирането им. Въпреки това той щял да се опита да състави правителство на малцинството.