За първи път БЧК няма да предоставя услугата водно спасяване по Северното Черноморие

За първи път БЧК няма подписан договор за водно спасяване с КК Албена към днешна дата, съобщи д-р Артюн Еринозов - директор на Областния съвет на организацията. Срокът за това е 15-ти май, но вероятността БЧК да охранява летовниците в Албена е под 50%, заради разминавания в условията по тазгодишния анекс на дългосрочния договор с комплекса.

За първи път БЧК няма да предоставя услугата водно спасяване по Северното Черноморие

Обучение на водни спасители се извършва целогодишно – преди дни са завършили успешно курс 35 души за басейните по курортите. В момента тече интензивен курс за морски спасители, които трябва да приключат подготовката си в края на май. Утвърдени вече във водното спасяване доброволци на БЧК отиват на курс за старши спасители в националната школа на организацията в Созопол.



Завършилите успешно получават евросертифициран документ, който важи за целия свят – наши спасители от добричката школа охраняват плажове и в САЩ, каза още д-р Еринозов.


При съществуване на подходяща база в Добрич, бихме могли ежемесечно да провеждаме курсове за спасители, нещо повече – да обучаваме в плуване децата, защото плувната култура в нашата страна е много ниска, коментира още д-р Еринозов и съобщи, че у нас само 20% от населението има такива умения, докато в чужбина е точно обратното. Освен това, плуването е не само забавно, но и полезно за здравето.


Д-р Артюн Еринозов съобщи, че БЧК прави сондажи за бъдеща съвместна работа с концесионера на басейн „Русалка”. Бихме могли да предоставим човешки ресурс, програма, да привлечем много деца, ученици и младежи за обучение по плуване, а и за водно спасяване. Концесионерът би могъл да се възползва от тази наша готовност и възможности. Всичко е въпрос на договаряне и ние сме готови да го направим.