Президентът поиска 10 изтребителя; Неуспешен опит за обир на банка в София

Рекордно ниско потребление на ток навръх Великден отчетоха от ЕСО

Президентът поиска 10 изтребителя; Неуспешен опит за обир на банка в София

Парад.


„Труд":

Президентът поиска 10 изтребителя

Президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Росен Плевнелиев се обяви "много за" купуването на нови изтребители. Според него страната ни може да се сдобие с 9-10 бойни самолета, а предварителната подготовка на процедурата да приключи до 3 месеца. След това щели да бъдат необходими само решения на новите правителство и парламент.
"Надявам се догодина отново всички заедно да пеем химна и да имаме малко по-силно технологично присъствие", заяви Плевнелиев след традиционния парад за Гергьовден на площад "Александър I" вчера. Военните изкараха на показ освен живата си сила само три съветски хеликоптера.


Обир.

„Новинар":

Неуспешен опит за обир на банка в София

Трима обирджии са се опитали да разбият трезор на "Алианц" на бул. "Джеймс Баучер" в столицата, съобщи Дарик радио.
Към 22 часа в неделя те почти проникнали в банката, пробивайки стената на съседното помещение, което се давало под наем.
Ударът бил осуетен от патрул на IV-то Районно управление. Полицаите случайно спрели за проверка двама мъже, които стояли пред входа на банката.
Двамата носели в себе си ключове от съседното помещение, както и маски. Освен тях двамата, полицаите са задържали и третия участник в престъплението малко по-късно през нощта.

 

Ток.

„24 Часа":

Рекордно ниско потребление на ток навръх Великден

Това показват данните на диспечерите в Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Вчера потреблението на ток е било колкото двата реактора в Козлодуй. Такова потребление не е регистрирано откакто диспечерите обработват статистическите данни. Затова и днес имаше ограничения в производството на ток от вятърни и фотоволтаични централи.
Само така диспечерите могат да гарантират баланса между производство и потребление и съответно българската енергийна мрежа да работи в синхрон с останалите държави в Европа.

 

Чочо Попйорданов.

„24 Часа":

Погребват Чочо до майка му, на метри от лобното му място

Чочо Попйорданов почина навръх Великден, рано сутринта в неделя в резултат на тежката черепно-мозъчна травма е констатацията на патоанатома. Така и не идва в съзнание.
Той ще бъде погребан до майка си близо до същото място, където нелепо се прости с живота си, съобщиха от гробищния парк волята на семейството. Към тях близките на Чочо не са отправяли претенции за безопасността на мястото. От гробищния парк не коментират инцидента. Готови са да понесат всякакви упреци, но да запазят дискретност по отношение на хората, които са им се доверили.
Поклонението пред паметта на Чочо Попйорданов е в сряда, от 11 ч в Народния театър "Иван Вазов". В 14 ч е опелото в черквата "Св. Георги", научи "24 часа" от баща му Иван Попйорданов. Чухме го в кошмарен за него момент - отиваше да освободи тялото на сина си от "Пирогов".