Разследван за кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод остава в ареста

Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Стефан Кънев, разследван за подбудителство и помагачество при демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич.

Разследван за кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод остава в ареста

Втората съдебна инстанция потвърди определение на Добричкия окръжен съд от края на март тази година, с което бе потвърден ареста на 52 годишния софиянец.    

 

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че Стефан Кънев и Радко Ганчев от Силистра са в добричкия арест от 18 септември миналата година. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на територията на две области – Силистра и Добрич. Ганчев и Кънев са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март 2012 година. Според прокуратурата, обект на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич. От началото на миналата година двамата обвиняеми многократно са викани на разпит и едва в края на септември са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Днес прокуратурата припомни, че от всичките 13 пъти, в които Кънев е бил викан на разпит, едва 3 пъти той е разговарял с разследващия.
    

В хода на съдебното заседание днес съдът се запозна със заключението на комплексна съдебно техническа експертиза, според която общата дължина на демонтираните тръби е 29 км. Повече от 10 тона е тежестта на изровеното съоръжение, а стойността му възлиза на над 17 млн лева.   
    

Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърден ареста на Стефан Кънев, разследван за подбудителство и помагачество при кражба на стратегическо съоръжение, е окончателно.