Разследван за кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод остава в ареста

Разследван за кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод остава в ареста
Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Стефан Кънев, разследван за подбудителство и помагачество при демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич.

Втората съдебна инстанция потвърди определение на Добричкия окръжен съд от края на март тази година, с което бе потвърден ареста на 52 годишния софиянец.    

 

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че Стефан Кънев и Радко Ганчев от Силистра са в добричкия арест от 18 септември миналата година. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на територията на две области – Силистра и Добрич. Ганчев и Кънев са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март 2012 година. Според прокуратурата, обект на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич. От началото на миналата година двамата обвиняеми многократно са викани на разпит и едва в края на септември са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Днес прокуратурата припомни, че от всичките 13 пъти, в които Кънев е бил викан на разпит, едва 3 пъти той е разговарял с разследващия.
    

В хода на съдебното заседание днес съдът се запозна със заключението на комплексна съдебно техническа експертиза, според която общата дължина на демонтираните тръби е 29 км. Повече от 10 тона е тежестта на изровеното съоръжение, а стойността му възлиза на над 17 млн лева.   
    

Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърден ареста на Стефан Кънев, разследван за подбудителство и помагачество при кражба на стратегическо съоръжение, е окончателно.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+