Мащабни ремонти текат в Тервелско

В началото на април приключи работата на Държавната приемателна комисия, която провери изпълнението на основния ремонт, който Община Тервел направи на три участъка от общинската пътна мрежа. Финансирането е чрез проект по Програма за развитие на селските райони.

Мащабни ремонти текат в Тервелско
От издадените от ДНСК документи е видно, че пътят Тервел – Безмер, който е ремонтиран е с дължина от 4430 м. и представлява участък от края на регулацията на града до началото на регулацията на селото. Инспекторите са установили, че са изпълнени 5 зауствания към полски пътища, които имат връзка с ремонтирания участък. Поставени са мантинели двустранно по 24 м. Монтирани са общо 35 нови пътни знаци и е положена хоризонтална маркировка. Банкетите на пътя са затревени.

Пътят Каблешково – Нова Камена е с дължина 4 900 м. За този път е изпълнено стабилизиране на банкетите с трошенокаменна настилка, както и отводняване посредством 5 нови тръбни водостока. Монтирани са метални огради съгласно предписанията на проектанта. Поставени са 51 нови пътни знаци. По отношение на този участък, от общината информират, че в периода до приемането на обекта бяха извършени кражби на част от поставените пътни знаци, което наложи повторното им поставяне и доведе до допълнителни разходи. Местната администрация апелира за опазване на общинското имущество. Средствата на общината са предназначени за всички и ненужните разходи в крайна сметка ощетяват ползвателите на услугите, които общината извършва и които са необходими – детски градини, старчески дом, патронаж, улично осветление, пенсионерски клубове, младежки програми, културни прояви и всичко останало, което се върши в полза на гражданите.
 
Водопроводът в село КаблешковоВодопроводът в село Каблешково 
 
Пътят Тервел - Полк. Савово е с обща дължина 3360 м. Тук са изпълнени в големи обеми локални ремонти, за да се постигне възстановяване на пътното тяло до проектното ниво. Ремонтирани са съществуващи водостоци и са изградени нови шест, обезопасени с метални огради. Банкетите са стабилизирани с трошенокаменна настилка. Поставени са 51 нови пътни знаци.

Към края си е подмяната на водопровода по главната улица на с. Каблешково. Изградено е главното трасе, направени са изкопите за сградните отклонения. Финансирането е по Програма за развитие на селските райони. След като приключи работата по водопровода, улицата ще бъде преасфалтирана.

Началото на пролетта даде старт и на един много важен за общината и дълго чакан ремонт – този на пътя Честименско - Межден. От години пътят бе непроходим в следствие на зейналите огромни дупки в пътното платно. Сега се извършва основно възстановяване на пътното тяло, правят се локални ремонти, полагат се бордюри в населените места, оформят се легла за бетонови канавки извън регулация. Трасето на пътя е 11 км. и представлява участък от републиканската пътна мрежа. Приблизителната стойност на работите е 5,8 млн. лева.