6 нови сорта пшеница на ДЗИ – Ген. Тошево са признати през 2010 г.

6 нови сорта пшеница, разработени от Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, са признати през миналата година, съобщи гл. ас. Искрен Манковски. Необходимото време за да започне предлагането на базови семена от тях е 4-5 години.

6 нови сорта пшеница на ДЗИ – Ген. Тошево са признати през 2010 г.

ДЗИ-Генерал Тошево е редовен участник на Борсата за семена и посадъчен материал, открита днес в Добрич. На своя щанд институтът предлага семена за 4 сорта слънчоглед, 15 сорта пшеница и зърнено-бобови култури. Добруджански земеделски институт представя на изложението новия сорт фасул Елексир.

 

Семената на ДЗИ се използват в цяла България. Търсене има и от чужбина. Семена за пшеница се използват в Румъния и Турция, а такива за слънчоглед в Молдова и Русия. Институтът е лидер на пазара на семена за пшеница в Северна България.

 

В Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол в момента се изпитват 6 кандидат сорта обикновена зимна пшеница, 2 кандидат сорта ечемик, един тритикале и два твъра пшеница, разработени от Добруджански земеделски институт. В ДЗИ  – Генерал Тошево продължава да се работи по създаването на още нови сортове от всички тези култури.

 

img_6102_600