Жълт код заради силен вятър

Жълт код заради силен южен вятър днес е обявен за по-голямата част на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Жълт код  заради силен вятър

В областите Търговище, Шумен, Русе, Варна, Добрич, Бургас, Силистра, Разград, Велико Търново, Габрово, Ямбол и Сливен, ще духа южен вятър със средна скорост до около 15 м/сек. и пулсации над 20 м/сек.


 

Облачността днес ще остане значителна. Видимостта в низините около обяд ще се подобри. След обяд на много места в Западна България ще превалява дъжд. Максималните температури ще се повишат и ще са между 16° и 21°. В София – около 17°. През нощта от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Над Черноморието ще има значителна облачност, без валежи.

Ще духа умерен и силен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето - около 3 бала. Над планините облачността ще е значителна, след обяд в масивите от Западна България с превалявания, предимно от дъжд, над около 2400 метра - от сняг.

Ще продължи да духа силен, по високите и открити части – бурен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°-13°, на 2000 метра – около 6°.