Рокери се включват в лекциите на КАТ за безопасност на две колела

7 тежки катастрофи с един загинал и шестима ранени е равносметката за транспортните произшествия с водачи на двуколесни моторни превозни средства на територията на ОД на МВР Добрич през 2012 г.

Рокери се включват в лекциите на КАТ за безопасност на две колела

В национален мащаб при катастрофи по вина и с участие на мотоциклетисти са загинали общо 48 души и са ранени 589, а на мотопедисти - жертвите са 4 , 181 са ранените. Това съобщи гл. инсп. Жулиян Минев - началник на сектор Пътна полиция - Добрич.

Регистрираните в областта мотопеди са 1869, а мотоциклетите са 721. На отчет се водят и 16 мотора с кош, съобщиха от Пътна полиция.


Данните бяха изнесени на брифинг по повод старта на национална превантивна кампания по безопасността на движението на мотоциклетисти и мотопедисти през предстоящия активен летен сезон - "Безопасност и на две колела".  В срещата участва и председателят на мотоклуб „Орлите” в Добрич Валентин Първанов. Той съобщи, че активните мотоциклетисти в Добрич са около 250 души. В техния клуб членуват 20-тина, вкл. и две девойки.

Относно безопасността на пътя, мнението на полицията и рокерския лидер съвпада: необходим е опит и здравомислие, за да управляваш мощен мотоциклет. Първанов одобрява нововъведенията в закона, които определят граници в мощността на машините, спрямо възрастта на водачите.

Високата скорост и неправилните маневри от страна на мотористите са основна причина за пътни инциденти с тях. Някои от водачите на автомобили не  поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване. При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция  от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед, съветват специалистите.

Рокерите ще участват в изнесените лекции на КАТ в училищата пред подрастващите за безопасността на пътя. Те провеждат и собствени кампании за превенция, като задължителното носене на каска, черпейки горчив опит от нелеп инцидент с младеж, който загива при падане от мотора с едва 20 км/час. Гл. инсп. Минев апелира към завишаване на родителския контрол. Неслучайно тази година кампанията е ориентирана основно към неправоспособните водачи - юноши и младежи, които управляват с висока скорост, без каски, с рискови изпреварвания, често и след употреба на алкохол.

 

Мотосезонът се открива на 6-ти април, а през август за пета поредна година Шабла ще е домакин на международен летен събор на рокерите. Функциониращите мотоклубове на територията на област Добрич са два: Орлите и Скития Минор.