Балчиклия, разпространявал трева, получи една година условно след споразумение с прокуратурата

Условно наказание 1 година лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок ще изтърпи 29-годишният Тодор Л. Радичев, след като днес Добричкият окръжен съд одобри сключено между него и Окръжна прокуратура – Добрич, споразумение за решаване на наказателното дело срещу него в досъдебното производство. Той е осъден да заплати глоба в размер на 1000 лв.

Балчиклия, разпространявал трева, получи една година условно след споразумение с прокуратурата
Със споразумението Радичев е признат за виновен за това, че за периода от месец януари до март 2010 г. в гр. Балчик, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение и е разпространявал тези вещества.

На 25.03.2010 г. в Балчик, без надлежно разрешително, той е придобил от неустановено при разследването лице и е държал марихуана – 10,31 гр. на стойност 61,86 лв. с цел разпространение.

На 07.03.2010 г., на 04.03.2010 г. и на неустановена дата през месец февруари 2010 г. в Балчик е разпространил на 19-годишно лице от Добрич марихуана на три пъти, като общото количество е 0,61 гр. на стойност 3,66 лв.

На неустановени дати през януари, февруари и март 2010 г. в Балчик той е разпространил на 23-годишен балчиклия марихуана, като общото количество е 0,6 гр. на стойност 3,60 лв.

На неустановени дати през януари и март 2010 г. в Балчик, той е разпространил на друг 24-годишен жител на Балчик марихуана – общо 0,4 гр. на стойност 2,70 лв.

Стойността на всички високорискови вещества възлиза на 71,52 лв.

Тодор Радичев живее в Балчик, има средно специално образование, работи, не е женен, не е осъждан.

Той се призна за виновен и каза пред Добричкия окръжен съд, че доброволно е подписал споразумението с прокуратурата. Радичев разбира, че то има последствията на влязла в сила присъда и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

Окръжна прокуратура – Добрич, смята, че предвид многобройните смекчаващи обстоятелства – чисто съдебно минало, липса на неприключени наказателни производства и добри характеристични данни, определеното наказание отговаря на закона и морала. Държавното обвинение пледира, то да бъде потвърдено.

Добричкият окръжен съд обяви публично, че сключеното споразумение не противоречи на закона и морала и го одобри.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.